Hlavní obsah

Tak přece! Slávista Kúdela jde do bitvy, proti trestu se odvolal

Praha
Aktualizováno

Nic nevzdávej, radili mu. A Ondřej Kúdela poslechl. Fotbalista pražské Slavie se prostřednictvím advokátní kanceláře odvolal proti desetizápasovému trestu od UEFA za rasistickou urážku protihráče. Ten nad ním vynesla disciplinární komise UEFA po vyhroceném závěru osmifinálové odvety Evropské ligy v Glasgowě, kde byl obviněn hráčem Rangers Glenem Kamarou z rasistické urážky.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Ondřej Kúdela se dostal proti Rangers do pořádných problémů

Článek

Celá kauza se následně dostala na půdu UEFA. Ta nejprve pověřila španělského inspektora Antonia Alcaraze obstaráním podkladů a vyslechnutím aktérů zmíněného incidentu, poté předběžně zastavila Kúdelovi činnost na jeden zápas.

Slávistický stoper ho vynechal v Londýně, kde v prvním čtvrtfinále Evropské lígy remizoval jeho klub s Arsenalem 1:1. Čtyřiadvacet hodin před odvetou v Praze pak zazněl verdikt disciplinární komise.

Ta zastavila Kúdelovi činnost na deset soutěžních zápasů v soutěžích řízených UEFA, přičemž trest se vztahuje i na utkání v reprezentačním dresu.

Finský legionář v angažmá Rangers Glen Kamara, který se narodil v Tampere v rodině ze Sierra Leone, pak dostal trest za fyzické napadení Kúdely v útrobách Ibroxu v Glasgowě na tři zápasy. Ovšem jen v klubových soutěžích UEFA.

Trest přitom zněl původně na pět zápasů, Kamarův advokát však okamžitě docílil jeho snížení na tři utkání.

Proti trestu se nyní odvolal i Kúdela. Podle informací advokátní kanceláře Urban & Hejduk, která jej zastupuje, bude u odvolací komise UEFA žádat o ústní projednání.

Verdikt disciplinární komise UEFA, který by ho připravil i o start v dresu české reprezentace na evropském šampionátu, totiž nedoprovázelo zdůvodnění, na jakém základě k němu fotbalový tribunál dospěl.

Kúdela sice připustil, že Kamaru na hřišti urazil, za což se následně omluvil, opakovaně však odmítl, že by urážka zněla rasisticky, nebo měla rasistický podtext. Tvrdil, že nazval Kamaru „Zas.aným chlápkem", zatímco podle Kamarovy verze mu adresoval slova o „zas.ané opici".

Výrok měl doplnit ještě dodatkem: "víš, že jsi", což měl potvrdit i Kamarův spoluhráč Zungu. Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík to ovšem zpochybnil i tím, že, že Kúdelova znalost angličtiny je na tak nízké úrovni, že by nedokázal říct spojení, které Kamara ve výpovědi uvedl.

Právníkovi zastupujícímu Kamaru se zdál trest vynesený nad Kúdelou příliš mírný a postoj UEFA k rasismu laxní. Aamer Anwara požaduje pro Kúdelu zastavení činnosti na rok a navíc se domáhá projednání případu před skotským soudem. Pro slávistického stopera požaduje půlroční vězení nebo vysoký finanční trest.

Pražská Slavia se proti trestu pro Kúdelu, který je na spodní hranici sazebníku vyčíslujícího tresty za rasistické urážkami a přestupky, neodvolala. Ani nemohla, protože není účastníkem disciplinárního řízení.

Odůvodnění k vynesenému trestu obdržel Kúdela tento čtvrtek.

"Podle disciplinárních pravidel UEFA máme několik dnů na doplnění odvolání, což učiníme během příštího týdne. Současně budeme žádat ústní projednání odvolání před odvolací komisí UEFA," dodal advokát René Cienciala, který se v pražské advokátní kanceláři případem zabývá.

V písemném odůvodnění trestu není žádný důkaz o tom, že by se Kúdela dopustil rasistické urážky a věc tak nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. UEFA brala v potaz svědectví Kamarova spoluhráče Bonganiho Zungua, který tvrdí, že urážku slyšel.

To však česká strana rozporovala s tím, že další stejně daleko stojící osoby nic neslyšely. I proto, že si Kúdela zakryl ústa. Hráč to posléze vysvětlil tím, že takto komunikuje běžně a šlo o automatický pohyb.

Pokud by Kúdela u odvolací komise UEFA neuspěl, může se odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 přestávka Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen