Hlavní obsah

Sázkaři mají jasno. Slavia v Izraeli a Lyon na Spartě jasnými favority

Třetí kolo základních skupin fotbalové Evropské ligy a Konferenční ligy odehrají ve čtvrtek tři čeští zástupci. Spartu čeká papírově nejtěžší soupeř, francouzský Olympique Lyon. Na výhru Letenských se sází v kurzu 3,80:1. Favoritem je Lyon (1,97:1), remíza pak má kurz 3,70:1. Slavia se v Izraeli utká s Maccabi Haifa. Sešívaní jsou mírnými favority v kurzu 2,23:1, na vítězství Haify se sází v kurzu 3,35:1 a na remízu je kurz 3,40:1. Jablonec přivítá doma dánské Randers. Bookmakeři lehce favorizují domácí v kurzu 2,65:1, na výhru hostů se sází v kurzu 2,80:1 a na remízu 3,25:1.

České kluby dokážou v evropských pohárech proti favoritům překvapit, věří trenér Sparty Pavel Vrba.Video: Sport.cz

 
Článek

Sparta je před zápasem s Lyonem v dobré formě, vyhrála posledních pět zápasů včetně těžkého derby proti Slavii. V tabulce skupiny A se zatím nachází na druhém místě tabulky poté, co na Letné přehrála Rangers 1:0.

„Spartě se v posledních týdnech velmi daří v lize i poháru, ale proti francouzským klubům má dlouhodobě špatnou bilanci. Troufnu si říct, že jí francouzský fotbal vyloženě nesedí. Vloni padla s Lille, letos v předkole Ligy mistrů jasně podlehla Monaku. No a Lyon rozhodně není horším týmem, dokonce v posledním kole porazil v lize Monako 2:0," poukazuje Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Sparťan Jakub Pešek se v Evropské lize těší na souboje s obráncem Lyonu Emersonem.Video: Sport.cz

Lyon je na Letné velkým favoritem. „Všechny tři české týmy mají ze dvou pohárových zápasů na kontě minimálně tři body, což je jak pro jejich šance na postup do jarní fáze, tak pro český koeficient skvělé. Nyní je důležité na výkony navázat, ale obzvlášť pro Spartu to bude velmi těžké," předesílá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Do sestavy Sparty se vrací Ladislav Krejčí ml. Už týden trénuje bez úlev, říká Pavel VrbaVideo: Sport.cz

„Lyon se sice ve francouzské lize letos trochu hledá, o víkendu však porazil 2:0 Monako, se kterým se Sparta střetla v předkole Ligy mistrů. Dočkal a spol. budou navíc čelit velmi pevné obraně v čele s Jeromem Boatengem, posilou z Bayernu Mnichov," dodává.

U českých kanceláří jde na Olympique až 94 % vkladů. „Na Spartu vzrostl kurz z 3,78 na 4:1 a jednička je na 3 % tiketů, stejně jako remíza v kurzu 3,89:1," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Špatné vzpomínky na Izrael

V odlišném rozpoložení vcházejí do souboje s Haifou sešívaní. Minulý pohárový zápas se jim nepovedl, s Feyenoordem Rotterdam prohráli 1:2. Přesto jsou ve své skupině Konferenční ligy druzí díky výhře nad Unionem Berlín.

„Slavia nechce moc vzpomínat na poslední setkání s izraelským fotbalem. Vloni vstoupila do Evropské ligy mizerně, když podlehla Hapoel Beer Sheva 1:3, poté už ale slavila v soutěži postup ze skupiny a velké úspěchy i v jarní části. Podruhé se to sešívaným nestane, i když je proti Maccabi Haifa nečeká snadný zápas. Doma Izraelci remizovali s Feyenoordem 0:0," připomíná sílu soupeře Urbanec.

„Slavii trápí šílená marodka a na podzim má problémy se skládáním stoperské dvojice. Připravený už by měl být Švéd Aiham Ousou, trenér Trpišovský ale netrpělivě vyhlíží návrat Ondřeje Kúdely," říká Hanák.

Maccabi Haifa je úřadující mistr, letos se ale izraelskému týmu zatím tolik nedaří. „Tipéry proto nejvíce lákají sázky na výhru Pražanů nebo na méně riskantní výsledek zápasu bez remízy pro Slavii v kurzu 1,63:1. Na Haifu zatím evidujeme 3 % vkladů, stejně jako na nerozhodný výsledek zápasu," hlásí Světlíková.

Rozstřílí se Doležal?

Na postupovém místě se nachází také Jablonec, kterému se sice v domácí soutěži tolik nedaří, v pohárech ovšem dokázal porazit Kluž. Zápasy s Randers budou klíčové pro postup Severočechů do jarních vyřazovacích bojů.

„Jablonec je nejhůře postavený pohárový účastník v domácí soutěži. Tam skoro hazarduje se svým jménem a sebevědomé výkony z loňska jsou pryč. Ale pohár načali hoši ze severu nadějně. Výhra nad Kluží a těsná prohra v Alkmaaru 1:0. Teď je čeká papírově nejslabší člen skupiny na domácím hřišti a případná výhra by mohla být klíčem i ke zlepšení výsledků v lize, kde je už v neděli čeká lídr z Plzně," připomíná Urbanec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor jabloneckého gólu - Martin Doležal.

„Jablonci se jeden klíčový hráč do sestavy vrátil. Martin Doležal dvěma góly vystřelil remízu proti Budějovicím a Petr Rada určitě doufá, že se podobně prosadí i proti Randers," přidává Hanák.

Jablonci v utkání věří 50 % sázkařů, 25 % tipuje, že v zápase budou úspěšnější Dánové a v remízu doufá 25 % sázejících. „Pokud chce Jablonec postoupit, nemůže myslet na nic jiného než na výhru. Doufá v ni i většina sázkařů. Často se také u nás sází na to, že v utkání uvidíme minimálně dva góly," rekapituluje Světlíková.

Jak podle vás dopadne Slavia na hřišti Haify?
vyhraje
57,7 %
remízuje
14,5 %
prohraje
27,8 %
Celkem hlasovalo 496 čtenářů.

Reklama