Hlavní obsah

Liberec si v Evropě troufá, proto chce uspět i na Kypru proti Larnace

Larnaca/Liberec

Na domácí ligové scéně prožívají Severočeši mizérii, neboť z prvních tří kol získali jen bod, v pohárové Evropě si však troufají. „Chceme samozřejmě do základní skupiny Evropské ligy, protože za účastí jsme se celý uplynulý rok hnali a podřídili jí i vykročení do podzimu,“ potvrzuje trenér libereckých fotbalistů Jindřich Trpišovský před dnešním úvodním zápasem čtvrtého kvalifikačního předkola na Kypru proti AEK Larnaka.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Podobnou radost, jakou zažívají Radim Breite, Daniel Bartl, Jan Sýkora (zleva) by chtěl Liberec zažívat i dnes na Kypru.

Článek

„Musíme do něho jít s čistou hlavou. Nemyslet na nepovedený úvod domácí soutěže, koncentrovat se jen na Larnaku a urvat co nejlepší výsledek pro odvetu," přitakává záložník Jan Navrátil, který si stejně jako jeho spoluhráči zakazuje myslet na víkendovou ligovou prohru ve Zlíně a hubený jednobodový zisk, který mají Severočeši na kontě.

Zápas 4. předkola EL mezi AEK Larnaka a Slovanem Liberec se hraje dnes od 19 h, řídí ho Francouz Buquet, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

„K nadějnému výsledku ovšem dojdeme jen naším fotbalem. Aktivním, ofenzivně laděným, podpořeným týmovým výkonem," připomíná trenér Trpišovský, který se svými svěřenci dorazil na Kypr pro jistotu už v úterý. „To proto, abychom přivykli zdejším klimatickým podmínkám," vysvětluje, proč se svým týmem přiletěl na Afroditin ostrov s předstihem.

Vůch by už mohl nastoupit

Netají se přitom úlevou, že trénovat už začal i autor dvou gólů v předchozím kvalifikačním dějství s rakouským Mödlingem Egon Vůch.

„Alespoň část zápasu by mohl zvládnout," věří Trpišovský, který naopak váhá, zda postavit novou akvizici Martina Latku. „Přece jen trénoval dlouho individuálně a nesehrál s námi zatím žádný zápas. Navíc hrajeme přece jen trochu odlišným stylem, než jako byl Latka zvyklý ve Slavii, takže bude potřebovat čas na adaptaci," vysvětluje.

Před utkáním, které se hraje od 19 h na stadionu konkurenční Famagusty, samozřejmě varuje své svěřence před sebemenším podceněním soupeře.

„Je silnější, než Hajduk Split, přes který jsme se loni do Evropské ligy prodrali. Larnaca má zkušené mužstvo, řada španělských legionářů okusila i La Ligu," připomíná, že čtyřiatřicetiletý Jorge Larena hrál třeba za Atlético Madrid, Celtu Vigo i Las Palmas, Murillo zase nastupoval šest let v lize za Bilbao.

Trpišovský pár nápadů má

Zkušenost fotbalistů Larnaky se ostatně projevila v předchozím 3. kvalifikačním předkole, v němž vyřadili favorizovaný Spartak Moskva. Doma s ním uhráli remízu 1:1, v Moskvě pak 1:0 vyhráli, když vítězný gól dal Makedonec Toičkovski pět minut před koncem.

„Právě proto nesmíme spoléhat na domácí odvetu, protože kyperský protivník je na cizím hřišti ještě nepříjemnější, než v zápasech doma," prozrazuje liberecký trenér, co vyčetl u videa.

„Záleží jen na nás, jak první utkání zvládneme, ale musíme ho režírovat podle našich představ, což znamená hodně běhat, dobře kombinovat a hrát otevřeně a co nejvíc útočně. Mám pár nápadů a chtěl bych, aby je mé mužstvo proti Larnace uplatnilo," plánuje Trpišovský.

Reklama

Související témata: