Hlavní obsah

Rudí ďáblové si jdou pro Ligu mistrů a trofej. Fialky jednou porazili 10:0...

Brusel

Čekali od letošní sezóny rozhodně víc, pořád jsou ovšem ve hře na dvou frontách. V Premier League by fotbalisté Manchesteru United rádi dosáhli na přímý postup do Ligy mistrů, který by si mohli zajistit také celkovým triumfem v Evropské lize. Čtvrtfinále této soutěže Rudí ďáblové rozehrají dnes večer v Bruselu proti Anderlechtu.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Radost fotbalistů Manchesteru United na půdě Sunderlandu během utkání Premier League.

Článek

Trenér José Mourinho vyhlásil, že prioritou Manchesteru United pro zbytek sezóny je právě triumf v Evropské lize. První ze tří možných překážek je Anderlecht.

Belgický tým utrpěl s Rudými ďábly nejhorší porážku na pohárové scéně. V září 1956 v 1. kole PMEZ podlehl na Old Trafford 0:10. Je to zároveň historicky nejvyšší výhra United v soutěžích pod hlavičkou UEFA.

Na současný tým Fialek ovšem portugalský kouč pěje jen samou chválu. „Jsou pro nás skutečnou hrozbou. Mají dobrý tým, vědí, jak hrát, mají svůj specifický herní styl. Dokázali se přizpůsobit silným stránkám svých hráčů. Musíme podat naše maximum," ujišťuje Mourinho.

„Odvetu hrajeme na Old Trafford, kde jsme velmi silní a vyhráli jsme zde v Evropské lize všechny zápasy. Je to taková naše možná pojistka, ale je důležité, abychom hráli dobře i v Bruselu. Když se nám v prvním zápase nebude dařit, můžeme se ocitnout v problémech," nepřeje si portugalský kouč.

Úvodní čtvrteční zápasy čtvrtfinále Evropské ligy:
Anderlecht Brusel - Manchester United (ČT sport),
Celta Vigo - Genk (Jakub Brabec, Nova Sport2),
Ajax Amsterdam (Václav Černý) - Schalke,
Lyon - Besiktas Istanbul (Nova Sport1).
Všechna utkání se hrají od 21:05.

Šance na senzaci? Deset procent...

Manchester United je největší favorit na zisk trofeje. „V Bruselu potřebujeme uhrát dobrý výsledek, abychom za týden v odvetě mohli završit náš postup do dalšího kola. Bereme tuto soutěž velmi vážně, protože je to jeden ze způsobů, jak být v příští sezóně v Lize mistrů," připomíná španělský záložník Juan Mata.

„Evropská liga má pro nás zásadní význam. V této chvíli je to jediná trofej, kterou můžeme vyhrát. Nebude to lehké, ale jsme připraveni bojovat. I v Bruselu," přizvukuje mu Mourinho.

Anderlecht už v minulosti jednou dokázal United zaskočit. Před více než 16 lety ve skupině Ligy mistrů doma vyhrál 2:1. Tentokrát by zaváhání Manchesteru bylo překvapením.

„Rudí ďáblové? To bude pořádná fuška. Myslím, že domácí by měli vsadit na protiútoky. Bude to však velmi těžké. Manchester musí vyhrát Evropskou ligu, aby zachránil sezónu. Ve čtvrtek dávám Anderlechtu desetiprocentní šanci na vítězství," odhaduje Marc Degryse, někdejší kanonýr Fialek.

Reklama