Hlavní obsah

Hrozba pro Plzeň: Goleador Dost. V Lisabonu jeho trefy oslavují hitem AC/DC

Lisabon

Nejlepší neznámý útočník. Když se řekne Bas Dost, spousta fotbalových fanoušků ho možná nezařadí. Přitom 28letý Nizozemec patří mezi nejlepší kanonýry Evropy posledních let. Stačí uvést číslo: za Sporting v 52 zápasech portugalské ligy nastřílel 54 branek. Co zápas, to gól.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Tak pojďte, Plzeňáci! Bas Dost ze Sportingu Lisabon se raduje z gólu během odvety s Astanou (3:3).

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plzeňští fotbalisté na stadiónu Sportingu Lisabon

Pokud vyléčí natažený stehenní sval, bude trápit v dnešním úvodním osmifinále Evropské ligy obranu plzeňské Viktorie (21.05, přímý přenos ČT sport, on-line na Sport.cz). Na středeční tiskové konferenci kouč Sportingu Jorge Jesus uvedl, že o jeho zařazení rozhodne těsně před výkopem.

Je podobný Angličanovi Peteru Crouchovi. Vyhublý, kost a kůže, samá šlacha. Ovšem disponuje obrovskou silou. Neupoutá elegantním stylem, nepřejde přes tři protihráče, neokouzlí přešlapovačkami, patičkami. Dostova parketa je pokutové území. Tam je ve svém živlu.

„Ve vápně je zabiják. Dokáže dát gól ze všeho, hlavou i nohama," říká plzeňský záložník Václav Pilař, Dostův spoluhráč z německého Wolfsburgu. Do bundesligového klubu dorazil z Heerenveenu s korunkou pro nejlepšího střelce nizozemské nejvyšší soutěže za sezónu 2011/2012 (32 branek).

„Byl to perfektní kluk, žádný náfuka," podotýká Pilař, jenž na jaře hostuje v Liberci. Jenže smrtící tréninkové dávky pod „diktátorem" Felixem Magathem na něj byly příliš. „Byl vyřízený, zavařený. Byl to chytrej kluk, pořád uvažoval, proč se takhle trénuje," vzpomíná Pilař. Dost měl navíc složitou pozici, pral se s velkou konkurencí: Mandžukičem, Džekem nebo Oličem.

Everton i Newcastle ostrouhaly

Díky své zarputilosti a cílevědomosti se nakonec prosadil. „Kolikrát si bral na konzultace krajní záložníky, řešil s nimi útočné situace. Po tréninku s nimi zůstával na hřišti, centrovali na něj a on zakončoval. Není náhoda, že dává góly. Má na ně čuch, jako u nás David Lafata," tvrdí Pilař.

V Portugalsku ve své krasojízdě pokračuje. V uplynulé sezóně se stal králem střelců Primeira Ligy (34 gólů). V jednu chvíli dokonce útočil na Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra Evropy. Nakonec Dosta o tři trefy trumfl barcelonský fantóm Lionel Messi. Nizozemec však za sebou nechal Roberta Lewandowského, Harryho Kanea nebo Pierra-Emericka Aubameyanga.

Během podzimu sondovaly situaci kolem Dosta Everton a Newcastle. S tím, že by ho v zimním přestupním termínu přetáhly. Aktivní byl především liverpoolský klub, který v létě prodal Romela Lukaka do Manchesteru United. Ze zamýšleného transferu ale sešlo. Dost má údajně ve smlouvě výstupní klauzuli ve výši 54 miliónů liber (přes 1,5 miliardy korun), což se i klubu z Premier League zdálo příliš.

Ani sám hráč po přestupu v zimním termínu netoužil. „Jsem nadšený ve Sportingu, chci s ním získat mistrovský titul," prohlásil útočník. Fanoušci Sportingu mu přezdívají „Goleador". Každou jeho trefu oslavují poupraveným refrénem známého songu Thunderstruck kultovní kapely AC/DC. Po popěvku „Na-na-na-na- na-na-na-na" vykřiknou ochozy „Bas Dost"! Zazpívají mu také dnes večer, nebo ho obrana Viktorie dokáže uhlídat?

Reklama

Související témata: