Hlavní obsah

Nezpanikařili jsme, vyzdvihl Čech reakci Arsenalu, který obcházel přízrak vyřazení

Praha

Mělo jít o formalitu. Pouhý zápas z povinnosti, neboť tříbrankový náskok z domácího duelu (4:1) dával fotbalistům Arsenalu před odvetou čtvrtfinále Evropské ligy na půdě CSKA Moskva skutečně komfortní pozici. Jenže tým s Petrem Čechem v brance se v Rusku dostal do pořádně svízelné situace, když prohrával pět minut po přestávce o dva góly. Byť se svěřenci trenéra Wengera strachovali, že mezi čtyřmi nejlepšími nebudou, nakonec si místenku v semifinále remízou 2:2 zajistili.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Petr Čech vyráží střelu Bistroviče z přímého kopu.

Článek

„Začali jsme pomalu, ale i tak jsme měli zápas až do prvního gólu pod kontrolou," přemítal Čech o vývoji duelu, v němž Arsenal půlhodinu s přehledem díky vysoce taktickému výkonu kontroloval, byť mezi tyče soupeře nevyslal jedinou ránu.

Čech byl pro Arsenal klíčovou postavou. Skvěle dokázal lapit hlavičku Nababkina, později i dalekonosnou dělovku Golovina, jenže spoluhráči nechali českého borce na holičkách, situace nedohráli, a tak domácí fotbalisté Čalov, respektive Nababkin pohodlně doráželi do odkryté branky. „První trefa nalila hráčům Moskvy krev do žil, vycítili šanci. Ve druhém poločase přišla totožná situace, která nás dostala pod tlak," netajil Čech.

Za dané situace potřebovali hráči CSKA Moskva už jen jedinou trefu a mohli se těšit na semifinále. Pro Arsenal by šlo o skutečnou pohromu, neboť v Premier League ztrácí na pozici garantující Ligu mistrů čtrnáct bodů, a tak nikdo v klubu netají, že veškerá pozornost je upřena k triumfu v Evropské lize, který by klub mezi smetánku starého kontinentu posunul.

I proto se v očích hráčů londýnského klubu dalo číst značné napětí a nervozita, když se náskok z domácího duelu téměř rozplynul. Právě v daný okamžik přišel dost možná klíčový okamžik. Golovin z přímého kopu zatočil míč přesně k tyči, ale český brankář v poslední chvíli vytrčil ruku a balón vytlačil na roh. „V následné pasáži jsme hráli nejlépe za celý zápas. Ukázaly se naše zkušenosti, kdy jsme ani přes nepříznivý vývoj nezpanikařili a našli odpověď. Jednalo se o správnou reakci," vyzdvihl Čech výkon Arsenalu během posledních třiceti minut.

Welbeck po parádní kombinace a následně Ramsey totiž zařídili, že série Arsenalu v neporazitelnosti při duelech Evropské ligy se natáhla už na šest utkání, a Kanonýři se těší na páteční los semifinále, v němž narazí na někoho z trojice Salcburk, Marseille, Atético Madrid.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články