Hlavní obsah

Panu profesorovi s láskou. Čech a spol. hodlají pro Wengera vyřadit Atlético

Londýn

Dva jasné motivy, jeden větší než druhý. Fotbalisté Arsenalu zachraňují sezónu, a pokud chtějí do Ligy mistrů, budou muset vyhrát Evropskou ligu. Trofej navíc hodlají dobýt pro kouče Wengera, který po sezóně klub po 22 letech opustí. Jenže již v semifinále jim stojí v cestě největší favorit soutěže Atlético Madrid. Kanonýři tak budou muset nejprve zvládnout duel, který je považován za předčasné finále.

Foto: John Sibley, Reuters

Petr Čech zdraví fanoušky po utkání s CSKA.

Článek

Atlético Madrid si chce po šesti letech zopakovat triumf v soutěži. Naopak Arséne Wenger ještě s Arsenalem žádnou evropskou trofej nezískal. Od minulého pátku francouzský kouč ví, že mu zbývá poslední šance.

„Neřeším, jaké by bylo ideální loučení. Já prostě jen chci něčeho dosáhnout s touto partou hráčů, která si zaslouží něco výjimečného. Nesmíme myslet na finále, ale jen na čtvrteční zápas," zdůrazňuje Wenger.

Kanonýři ve čtvrtfinále přešli přes CSKA Moskva a los semifinále je každopádně nepotěšil.

„Na papíře bylo nejsilnější Atlético. Jenže i Marseille a Salcburk ukázaly v průběhu Evropské ligy obrovskou kvalitu, takže by nás nečekalo nic lehkého," přemítá brankář Petr Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Čtvrteční program semifinále Evropské ligy:
21:05 Olympique Marseille–Salcburk (Nova Sport),
21:05 Arsenal–Atlético Madrid (ČT2).

Soupeř patří k pohárové smetánce

Atlético sice nepostoupilo ze skupiny Ligy mistrů, ale ve španělské lize je na druhém místě a v posledních letech patří k nejúspěšnějším celkům v pohárové Evropě.

„Má obrovskou kvalitu a určitě i hodně sebevědomí. Myslím, že rozhodnou maličkosti. Jediný gól, jedna šance. Atlético je známé, že velice dobře brání. Rozhodně zajímavá konfrontace dvou předních týmů ze dvou nejlepších lig," těší se český gólman.

Čech s Özilem a Wilsherem kvůli menším zdravotním problémům vynechali nedělní duel s West Hamem, všichni tři však už jsou k dispozici.

Semifinále je teď prioritou

Kanonýři začínají na vlastním stadiónu, za týden je čeká odveta v Madridu.

„Statisticky se říká, že je vždy lepší začínat venku a končit doma. Přes CSKA jsme ale přešli opačně a kolikrát i s Chelsea. Třeba v semifinále Ligy mistrů s Barcelonou jsme postup potvrzovali venku, a pak vyhráli finále. První zápas je ovšem klíčový, musíme si vytvořit patřičnou výchozí pozici," srovnává Čech.

Jeho tým je v Premier League již bez reálné šance na postup do Ligy mistrů.

„Týmy před námi mají formu, těžko závěr sezóny pokazí. Pro nás je nejsnazší cesta do Ligy mistrů přes Evropskou ligu, proto dva zápasy s Atlétikem nabývají na ještě větší důležitosti. Budou naší prioritou," potvrzuje Čech.

Reklama