Hlavní obsah

Blatter navrhuje zrušit letní přestávku a omezit počet cizinců

BERLÍN

Předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter přišel s myšlenkou zrušit v evropských ligách tradiční letní přestávku a hrát je od konce února do konce listopadu. Nyní je ve většině soutěží obvyklý model podzim-jaro. Jeho poměrně radikální návrhy na změny ve fotbalovém kolotoči prý nalezly příznivce.

Článek

"Nedávno jsem klubům navrhl, že by hrály přes léto a sezona by se odvíjela od kalendářního roku. Pak by hráči měli dost času na odpočinek a mohl by se hrát třítýdenní blok kvalifikačních utkání," řekl Blatter německému časopisu Kicker.  "Velké evropské kluby tuto myšlenku podporují," prohlásil šéf světového fotbalu.

Blatter věří, že brzy uspěje jeho návrh omezující počet cizinců v klubech. V každém týmu by mělo nastupovat alespoň šest fotbalistů kteří mohou hrát v reprezentačním výběru země, kde klub sídlí. Navíc by mohlo být na soupisce maximálně pět cizinců. "Bude to znamenat větší ztotožnění mezi kluby a jejich fanoušky. Za druhé to dá víc šancí talentovaným hráčům. Za třetí to sníží finanční tlak na kluby, když budou brát hráče ze svých vlastních tréninkových programů," uvedl hlavní výhody svého projektu.

V evropských klubech však Blatter může narazit na zákony o volném pohybu pracovních sil v rámci Evropské unie. Kvůli němu se kvóty pro cizince staly v rámci takzvaného Bosmanova pravidla minulostí.

Reklama