Hlavní obsah

Předseda po losu úkoloval trenéra: Ve skupině sice máme Anglii, ale i tak musíte skončit první

Dublin/Praha
Aktualizováno

Dostali se do skupiny s favorizovanou Anglií a třemi protivníky z Balkánu, přesto si čeští fotbalisté vůbec nepřipouštějí, že by v kvalifikaci o EURO 2020 neuspěli. Jejich trenér Jaroslav Šilhavý pochopitelně také ne, i když si uvědomuje, jak zrádnými a nevyzpytatelnými protivníky mohou být Bulhaři, Černohorci i třeba hráči Kosova. „Soupeře jsme si vybírat nemohli, takže bereme složení skupiny takové, jaké je. Vybírat jsme si nemohli,“ pravil pragmaticky kouč národního tým bezprostředně po losování, jež proběhlo v irském Dublinu.

Foto: Pavel Pillár

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý si samozřejmě potřásl rukou s koučem Anglie Garethem Southgatem.

Článek

Jasně že i pro Šilhavého je favoritem skupiny tým Albionu. „Na letošním světovém šampionátu v Rusku hráli Angličané výborně, svou skupinu v první divizi Ligy národů vyhráli, takže se na Kanea a spol. můžeme jen těšit. My s reprezentací, fanoušci ale také," hlásil Šilhavý ještě v Dublinu.

„Zápas ve Wembley bude představovat pro všechny mé svěřence velkou motivaci. I proto budeme chtít Angličany při vší úctě a respektu pozlobit a třeba i překvapit."

O balkánských soupeřích ve skupině samozřejmě trenér zatím mnoho informací nemá. „Těžko proto o nich mohu zatím mluvit konkrétněji. Ale když vezmu třeba Černou Horu a Kosovo, jde o mužstvo z bývalé Jugoslávie, kde se vždy rodili výborní fotbalisté. Proto se musíme i na ně připravit, protože na EURO samozřejmě chceme."

„A nejlépe z prvního místa ve skupině," úkoloval hned v Irsku trenéra Šilhavého předseda českého fotbalu Martin Malík a s úsměvem ve tváři hned potvrzoval, že kvalifikaci uvidí fanoušci nejen v Praze.

„Kvalifikační zápasy se budeme snažit rozmístit po celé republice," ujišťoval. „Pochopitelně bude záležet na termínech," přidával Malík, který si přál do skupiny Itálii. „Ale Anglie bude atraktivním soupeřem pro fanoušky. Jinak je skupina vyrovnaná a neskýtá příliš prostoru na kalkulace, že snad narazíme na slabšího soupeře."

I trenéři soupeřů si to myslí. „Jsou ve skupině hned tři mužstva z Balkánu a víme, jaký náboj mají zápasy v našem regionu. Může se v nich stát cokoliv, takže proč bychom nemohli bojovat o první místo? Rozhodně nejsme bez šance," promlouval trenér Bulharska Petar Hubčev.

„Ani my nejsme bez šance, protože Anglie je sice favoritem, ale ostatní mužstva mohou o druhou příčku a postup ze zajímavé skupiny bojovat," tvrdil trenér Černé Hory Ljubiša Tomič. „V poslední době jsme měli problémy se zraněními, ale doufám, že kvalifikaci odehrajeme v nejsilnějším možném složení."

„Není to vůbec snadná, ale není to ani nehratelná skupina," souhlasí kouč Kosova Bernard Challandes. „Anglie je jasným favoritem, ale proti České republice, Bulharsku a Černé Hoře nejsme bez šance. V utkáních s nimi, pokud odehrajeme velký zápas, se může stát všechno. Kvalifikace začíná od nuly, takže musíme věřit v postup."

Varovná slova ostatně pronesl i kouč Anglie Gareth Southgate, který si je pochopitelně vědom, že jeho tým je favoritem a roli musí splnit. „Když hrajete proti nějakým menším zemím, pro soupeře jsou zápasy proti Anglii obrovskou motivací. A zejména kde může být atmosféra velmi bouřlivá. Vyhnuli jsme se ale některým nejsilnějším týmům a teď musíme udělat všechno pro to, abychom se na kvalifikaci dobře připravili," glosoval kvalifikační los.

Postoupí česká fotbalová reprezentace na EURO 2020?
Ano
77,1 %
Ne
22,9 %
Celkem hlasovalo 13320 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.