Hlavní obsah

Fotbalové kluby plánují i v dobách krize nakupovat posily

Světová ekonomika se zmítá v krizi, ale většina evropských fotbalových klubů je připravena nadále utrácet za posily. Nepříznivá finanční situace se však může v zimním přestupovém období, které ve čtvrtek začalo, promítnout do snížení cen některých hráčů.

Článek

Největší přestupová aktivita se dá očekávat od klubů z anglické Premier League, zvláště pak od Manchesteru City dotovaného bohatými arabskými majiteli. V souvislosti s možným příchodem do týmu je spojováno až 50 hráčů včetně hvězd, jako jsou Kaká z AC Milán či Lionel Messi a Thierry Henry z Barcelony. Mnohem pravděpodobnější jsou příchody Roqueho Santa Cruze z Blackburnu či Kolo Tourého z Arsenalu.

"Jsme si vědomi současné situace na finanční trhu. Dá se předpokládat, že naše aktivita na přestupovém trhu bude jeho hnacím motorem. Očekávám, že některé kluby potřebují na posily naše peníze," řekl sebevědomě trenér Manchesteru City Mark Hughes.

Obhájce titulu Manchester United příliš utrácet nehodlá, neboť kouč Alex Ferguson je se stávajícím kádrem spokojen. Jedinou posilou se zřejmě stane Srb Zoran Tošič z Partizanu Bělehrad.

Aktivní musí být Arsenal, který se potýká s řadou zranění. Dlouhodobě jsou mimo hru Theo Walcott, Cesc Fabrégas i Tomáš Rosický, a tak trenér Arséne Wenger potřebuje posílit především post tvůrce hry. Adepty jsou kanonýr Valencie David Villa, Daniele De Rossi z AS Řím či Andrej Aršavin, jehož příchod z Petrohradu se stal pro Arsenal prioritou.

Právě Aršavin by mohl být největší postavou přestupových tahanic. Už v létě o něj usilovala řada klubů a jeho cena se tehdy vyšplhala údajně až na 24 miliónů eur (téměř 650 miliónů korun).

Jankulovski bude mít zřejmě vyšší konkurenci

V Itálii se o přestupech zatím moc nemluví. Snahu o posily otevřeně projevil jen AC Milán. Jeho šéf Adriano Galliani prohlásil, že do klubu přivede obránce hlavně na levou stranu, kde by tak vzrostla konkurence pro Marka Jankulovského. Podle italských médií je hlavním cílem Milána dánský stoper Liverpoolu Daniel Agger. Hlavně proto, že v klubu panuje obava, zda se zraněný Alessandro Nesta ještě vrátí k vrcholovému fotbalu.

Trenér Carlo Ancelotti chce náhradu za Gennara Gattusa, který je na šest měsíců mimo hru kvůli zranění kolena. I kdyby už do Milána nikdo nepřišel, postaral se slavný klub o velký rozruch, když na dvouměsíční hostování získal Davida Beckhama z Los Angeles, který v Itálii stráví čas během přestávky v zámořské lize.

Obhájce titulu a vedoucí tým tabulky Inter Milán o vytipovaných hráčích nahlas nemluví, spekuluje se však o změnách v útoku. Kvůli problémům s disciplínou by klub měli opustit Brazilec Adriano či málo vytížení Julio Cruz a Hernán Crespo. Trenér José Mourinho není spokojen ani s výkony letních posil Ricarda Quaresmy a Manciniho, kteří by také mohli odejít. Modročerný dres možná oblékne lídr tabulky střelců Serie A Diego Milito. Jeho přestup však mohou zhatit vysoké požadavky FC Janov, který za něj údajně chce 30 miliónů eur. Další variantou je jeden z útočného dua Sevilly Frédéric Kanouté a Luis Fabiano.

Juventus musí hledat náhradu za končícího Nedvěda

Juventus hodlá přestupové období využít k vyřešení problémů se zraněními obránců. Dario Kněževič a Jonathan Zebina jsou minimálně do března mimo hru, přijít by mohl Manuel da Costa z Fiorentiny. Vedení rovněž hledá náhradu za českého záložníka Pavla Nedvěda, který po sezóně pravděpodobně ukončí kariéru. V této souvislosti se mluví hlavně o hvězdě Valencie Davidu Silvovi.

Zatím největší přestupovou snahu projevil Real Madrid, který ve španělské lize ztrácí na vedoucí Barcelonu již 12 bodů a potřebuje se výrazně zlepšit. Trenér Juande Ramos již přivedl z Portsmouthu záložníka Lassana Diarru a za zraněného Rudda Van Nistelrooije získal náhradu v podobě obávaného střelce Ajaxu Amsterodam Klaase Jana Huntelaara, o kterého se ucházela většina předních evropských celků.

Tím by však přestupová snaha Realu končit neměla. Ramos se po předchozím působení v Tottenhamu zajímá o další hráče z anglické ligy, především krajní záložníky. Španělská média spekulují o jménech jako Ashley Young z Aston Villy, Jermaine Pennant z Liverpoolu, Aaron Lennon z Tottenhamu či Antonio Valencia z Wiganu.

Bayern usiluje pouze o Oliče

To německý šampion Bayern Mnichov své fanoušky varoval, ať neočekávají nová jména v kádru. O jediném možném příchodu se mluví v souvislosti s chorvatským útočníkem Ivicou Oličem, který by chtěl z Hamburku odejít za lepším. Zájem o něj však projevily i kluby z jihu Evropy, a tak Bayern zatím nechce uvolnit Lukase Podolského, který je nespokojený s malým vytížením. Právě jeho místo by mělo připadnout Oličovi.

"Musíme počkat, pro koho se Olič rozhodne," uvedl předseda Bayernu Karl-Heinz Rummenigge, který již na hostování přivedl americkou hvězdu Landona Donovana, který napodobil svého spoluhráče z Los Angeles Beckhama a pauzu v MLS využije k návratu do Evropy.

Finanční krize se prý neprojeví ani v plánech francouzského mistra. Lyon hodlá posílit kádr a uhájit první místo, které by mu zajistilo osmý titul v řadě. Šéf klubu Jean-Michel Aulas se nechal slyšet, že nepustí žádnou z hvězd včetně Karima Benzemy a naopak přivede nové tváře. Jednou z nich by měl být argentinský útočník Fernando Cavenaghi z Bordeaux, kterého chtějí i celky z Premier League včele s Tottenhamem a Liverpoolem.

Z českých krajánků by mohl změnit klub stoper Ondřej Mazuch, jenž ve Fiorentině touží po minutách na hřišti, kterých se mu nedostává. Zájem o něj projevil Anderlecht. Jeho kádr by naopak mohl opustit Jan Polák, jehož ochod je však pravděpodobnější až v létě. Dlouhodobý zájem z Itálie je o Radoslava Kováče ze Spartaku Moskva.

Evropské kluby mohou získávat posily do konce ledna.

Reklama

Související témata: