Hlavní obsah

Skácel pobláznil Edinburgh

EDINBURGH

Formu jako hrom zpečetil devátým gólem v sezóně ve skotské lize český záložník Rudolf Skácel.

Foto: Petr Horník, Právo

Rudolf Skácel

Článek

V dresu Hearts přispěl v sobotu k obratu duelu s Dundee United (2:1) a užíval si prodloužení série osmi zápasů bez prohry před domácím publikem. Tým z Edinburghu je na 3. místě a spřádá plány k útoku na glasgowské obry Rangers a Celtic.

„Euforie z výhry byla tentokrát obrovská, protože celý zápas byl mimořádně hektický. Doma většinou soupeře zatlačíme a přehráváme, ale teď jsme museli obracet nepříznivé skóre,“ připomínal jednatřicetiletý záložník, že jeho tým většinou doma vítězí s čistým kontem.

Pohotovou dorážkou ve druhé minutě nastavení první půle srovnal skóre na 1:1. V 88. minutě strhnul Žaliukas vedení na stranu Hearts, jenže když běžela už pátá minuta přes čas, Skácel trnul. Po faulu Palazuelose v pokutovém území dohrával tým českého borce v deseti, hlavně však čelil penaltě, kterou ale hostující Goodwillie neproměnil. „Ziskem tří bodů jsme se definitivně oprostili od pronásledovatelů. Museli bychom být hloupí, abychom náskok ztratili a přišli o účast v evropských pohárech,“ přemítal Skácel.

Skácel chce do Ligy mistrů

Jeho Hearts mají na kontě 54 bodů, vedoucí Celtic 61, druzí Rangers 56. Ale oba kluby z Glasgowa mají k dobru jeden, respektive tři zápasy. „Zkusíme na ně zaútočit, i když je jasné, že bez jejich klopýtnutí nemáme šanci. Každopádně v závěru nebudeme pod tlakem a zkusíme vybojovat druhé místo, zaručující Ligu mistrů,“ řekl Skácel.

Plnými doušky si užívá skvělého tažení klubu skotskou ligou. „Mám důvěru trenéra a velkou podporu fanoušků. Hraju ve středu zálohy a těžím z volnosti, kterou mám. Když vyrazím do města, příznivci jsou velmi pozitivní. Po pěti letech cítí, že jejich klub má mimořádnou sezónu. Euforie narůstá,“ popisoval Skácel.

Klub sídlící v Edinburghu v sezóně 2005/06 útočil na titul. Nakonec skončil druhý, Skácel tehdy vstřelil šestnáct gólů, ale po sezóně odešel do anglického Southamptonu. „Nadšení fa nouš -ků je letos podobné jako při mém prvním působení ve Skotsku. Přece jen teď klub pár sezón velký úspěch nezažil,“ vyprávěl rodák z Trutnova.

Tehdejší skvostnou sezónu nechce s tou probíhající srovnávat. „Současný tým je mladší a perspektivnější. Jeho vrchol teprve přijde. I moje role je odlišná. Jsem starší, zkušenější. Mám trošku větší odpovědnost,“ líčil borec, který má zkušenosti i z francouzské, řecké a německé ligy. Těší ho, že je úspěch Hearts spojován s jeho jménem. Před pěti lety střelecky zářil, nyní je dokonce nejlepším střelcem klubu. „Jsem moc rád, že jsem byl v klubu při tehdejším druhém místě a nechybím ani nyní. Ale úspěch není daný mojí přítomností. Těžíme především z domácího prostředí a ze síly kolektivu, který nemá velké hvězdy,“ dodal.

Reklama

Související témata: