Hlavní obsah

Drsné oslavy titulu! Výtržnictví, desítky zraněných a stovka zadržených

Bělehrad/Praha

S blížícím se létem vrcholí řada fotbalových soutěží. Jinak tomu není ani v Srbsku. Titul v nejvyšší tamní lize vybojovala Crvena zvezda Bělehrad a její fanoušci se při oslavách chovali jako utržení ze řetězu. Několik desítek zraněných, řádění v ulicích a následné zatýkání. V hlavním městě bylo zkrátka „veselo.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bujaré oslavy fanoušků CZ BělehradVideo: sntv

 
Článek

Fanoušci CZ Bělehrad nejprve v centru města odpálili z mostů kolem řeky Sávy několik ohňostrojů, a poté se vydali běsnit do čtvrti, ve které sídlí řada vyhlášených podniků. Fotbaloví příznivci vzbudili v přítomných hostech paniku a strach, někteří se dokonce zamykali uvnitř restaurací, jiní utíkali.

Radikální fanoušci demolovali židle, stoly, rozbíjeli okna a střetli se s ochrankou restaurace, o které tvrdili, že patří mezi příznivce konkurenčního klubu Partizan Bělehrad. Nepokoje vyvolaly rozhořčení srbského ministra vnitra Aleksandara Vulina. „Toto chování už více nebudeme tolerovat. Tahle lidská spodina dělá ostudu našemu městu. Klub i jeho fanoušci musí být tvrdě potrestáni," prohlásil Vulin.

Oslavy fanoušků však byly nahlášeny předem a úřady je povolily, navzdory stále platícímu zákazu větších shromáždění, kvůli pandemii koronaviru. Není to však poprvé, co Srbsko tolerovalo výtržnictví fotbalových příznivců, které vyústilo v násilné střety a projevy nacionalismu. Situace se vládě začíná vymykat z rukou.

Při víkendových „oslavách" bylo zraněno několik desítek osob a více než stovka výtržníků byla zatčena. Zda případ vyšumí do ztracena nebo dojde k řádnému potrestání viníků je ve hvězdách.

Reklama

Související témata: