Hlavní obsah

Kouč Chelsea se mnou za rok počítá, tvrdí český mladík Kalas

Arnhem

Pár dní se teď v Londýně chystal v prvním týmu Chelsea pod koučem Robertem Di Matteem a včera odlétal do Nizozemska s novou smlouvou. Český fotbalista Tomáš Kalas prodloužil v Chelsea kontrakt o rok, do června 2017, a za vylepšených podmínek. Po dohodě však bude ještě další sezónu hostovat v nizozemském Arnhemu, kde se 19letý stoper vypracoval v klíčového hráče.

Foto: vitesse.nl

Tomáš Kalas zatím v dresu Arnhemu.

Článek

Co pro vás znamená prodloužení smlouvy?

Chelsea mi tím dala najevo, že se mnou do budoucna počítá. Vážím si toho. Sami přišli s nabídkou, že chtějí kontrakt prodloužit a upravit podmínky k lepšímu. Snad mi chtěli ukázat, že pro ně nejsem obyčejný hráč, kterého koupí někde v zahraničí. Zároveň jsme se ale dohodli, že bude nejlepší, když ještě rok odehraju na hostování v Arnhemu, abych získal více zkušeností. Věřím, že mi to pomůže a do Chelsea se za rok vrátím ještě silnější. Vidím tam svou budoucnost.

Zahájil jste v Chelsea normálně přípravu?

Začal jsem trénovat v Arnhemu, a když zahájila Chelsea, odletěl jsem do Londýna. Chystal jsem se tu devět dní s prvním týmem. Řada hráčů měla ještě dovolené, ale byli tam kromě Petra Čecha gólmani, pak Essien, Ivanovič, Mikel, Ferreira, postupně se přidali Cahill, Ramires a Lampard. A taky nové posily Hazard, Marin a De Bruyne.

Pamatoval si vás někdo z hráčů?

Byl jsem hodně překvapený. Za ten půlrok, co jsem tam byl, si mě pamatovali všichni. Cítil jsem se jako doma. Vítali mě jako kamarádi.

A trenér Di Matteo?

Když jsem tam vloni v létě měsíc trénoval, on byl asistent Villase-Boase. Takže mě zná. Mluvil jsem s ním a gratuloval mi k úspěšné minulé sezóně. Říkal, že se mnou počítají. Dokonce mě chtěl vzít na soustředění do Ameriky, kam Chelsea odlétá v sobotu. Ale nakonec jsme se dohodli, že bude lepší, když ještě rok zůstanu v Arnhemu. Jde tam se mnou i levý obránce van Aanholt a Di Matteo říkal, že nás budou sledovat a že se za rok uvidíme.

Sledují vás opravdu, nebo jsou to takové zdvořilostní fráze?

Minulou sezónu mi skoro po každém zápase volal asistent Di Mattea Steve Holland, který mě v Chelsea vedl v rezervě. Říkal, že mají videa z každého zápasu. Zajímali se hodně.

Proč jste dali přednost setrvání v Arnhemu?

Vím, že mi to pomůže, musím se zdokonalovat. Arnhem je asi nejlepší možná cesta. Vykopali jsme Evropskou ligu, už 19. hrajeme první zápas předkola proti Lokomotivu Plovdiv. Kdybych letěl do USA, přišel bych o obě utkání. Máme nového trenéra a je lepší, když pod ním začnu hrát od začátku, abych si udržel dobrou pozici. Když všechno půjde podle představ a budu celou sezónu hrát, měl bych mít i s tou minulou na kontě sedmdesát zápasů v nizozemské lize. Pak by můj přechod do Chelsea mohl být snazší.

Kolik vám teď chybí do Chelsea?

To se těžko odhaduje. Když tam jednou půjdu, nechtěl bych jen vysedávat na lavičce. Něco jiného je být třetí stoper, protože v Chelsea to celou sezónu neodehrají ve dvou lidech. Ale být až pátý stoper, to už bych si prakticky nekopl. Uvidíme, co bude za rok.

Co vám dal rok v Arnhemu?

Hlavně tu vyhranost. Odkopal jsem 34 zápasů, a přitom jsem do té doby neměl zkušenosti s profesionálním fotbalem. Vždyť jsem měl ve velkém fotbale na kontě čtyři utkání v Olomouci a půl roku v béčku Chelsea. Ale v Arnhemu jsem začal hrát pravidelně a pořád získávám zkušenosti.

V play off jste postoupili do předkola Evropské ligy. Jaké má klub plány?

Nevím, jak klub, ale já bych považoval za úspěch postup do skupiny. Na víc se asi pomýšlet nedá.

Vitesse převzal nový kouč Fred Rutten, který působil v Eindhovenu nebo Schalke. Znáte ho?

Když jsem byl na dovolené, volal mi. Vyptával se, jaká je situace ohledně mého možného setrvání v klubu. Přál si, abych se vrátil, a tvrdil, že se mnou počítá. Doufám, že to neříkal jen tak a budu hrát i pod ním...

V posledních dnech se spekuluje, že by váš klub mohl opustit bývalý sparťan Bony Wilfried, o nějž je zájem v Rusku. Odejde?

Zatím jsem s ním nemluvil. Vím jen, že v Arnhemu normálně trénuje. Každopádně by byl jeho odchod oslabením, protože směrem dopředu je to nejdůležitější článek týmu a náš nejlepší střelec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články