Hlavní obsah

Juventus si údajně dohadoval nasazování rozhodčích

TURÍN

Italská fotbalová federace začala vyšetřovat podezření, že Juventus Turín před dvěma lety ovlivňoval nasazování rozhodčích na své zápasy. Podle listů Gazzetta dello Sport a Corriere della Sera jsou z nekalých praktik podezřelí sportovní ředitel Luciano Moggi i obchodní ředitel Antonio Giraudo.

Článek

Oba se údajně v roce 2004 dohadovali s tehdejším členem komise rozhodčích Pierluigim Pairettem, kdo jejich zápasy bude řídit. Mělo se to týkat utkání Serie A proti Messině a AC Milán i Ligy mistrů, neboť Pairetto byl také členem komise rozhodčích UEFA. Obvinění se proto může týkat i utkání Juventusu se švédským Djurgaardenem.

Jako důkaz mají proti oběma vysokým funkcionářům Juventusu sloužit telefonní záznamy. Vyšetřování začalo už v březnu, na veřejnost se však informace dostaly až ve čtvrtek. Turínský klub s Pavlem Nedvědem letos míří za obhajobou ligového titulu a na dnešní tiskové konferenci se jeho představitelé podivili nad tím, že se obsah nahrávek dostal jako první k médiím.

"Rád bych věděl, proč tyto materiály dostali jako první novináři a ne my nebo naši právníci. Je neuvěřitelné, že se nehledí na základní lidská práva," prohlásil Giraudo. Připomněl, že případem už se na podzim zabývali turínští vyšetřovatelé a nenašli žádné důkazy. Giraudo podle vlastních slov nemá v úmyslu rezignovat.

"Mrzí mě, když čtu takové věci, které se zásadně liší od skutečnosti," reagoval Pairetto v rozhovoru pro agenturu ANSA. "Možná nebyla některá slova vhodná, ale vše jsem dělal v dobré víře," dodal na svou obranu bývalý člen komise rozhodčích.

Situace znepokojila také italský fotbalový svaz a národní olympijský výbor. "Cítím se jako miliony fanoušků - znepokojený, smutný a naštvaný. Chyby se mohou stát, ale důležité je, že se na to přišlo," řekl na tiskové konferenci svazový šéf Franco Carraro a apeloval, aby vyšetřování proběhlo co nejrychleji a seriózně. Totéž žádal předseda olympijského výboru Gianni Petrucci.

Reklama

Související témata: