Hlavní obsah

Zase trable! Vedou druhou ligu, ale možná spadnou. Na klub se slavným jménem se řítí pohroma

Košice

Zdánlivě jsou v pohodě. Fotbalisté VSS Košice nastoupili na cestu z problémů zpět mezi slovenskou elitu. Suverénně vedou druhou ligu. Ale je tu zádrhel! Staré dluhy je zase můžou připravit o postup. A možná jim dokonce způsobí pád ještě o patro níž.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Nemanja Matič (vlevo) nyní obléká dres Chelsea, v minulosti pomáhal košickému klubu VSS. Na snímku dále Cesc Fábregas (vprav) a Marcos Alonso.

Článek

Tým VSS jasně dominuje ve skupině o postup ze druhé slovenské ligy. O devět bodů vede před Skalicí, ale rozhodující dění se odehrává mimo hrací plochu.

V čem je problém? Klub dluží bývalým hráčům z jejich působení v letech 2010-2014. Trio cizinců z Řecka a Srbska se obrátilo na orgány FIFA, a ta podle slovenských médií rozhodla, že požadavky jsou oprávněné.

Možné tresty pro VSS? Pokuta, odečet bodů, pád o soutěž níž.

Řada je teď na klubu. Pokud dluhy neprodleně neuhradí, trestu neunikne. A ne prvnímu. Zřejmě už v nejbližších dnech. Slovenský fotbalový svaz přitom bude jen vykonavatelem rozhodnutí FIFA tak jak tomu bylo v minulé sezóně, kdy klub vedl v boji o postup, odečet tří bodů kvůli sporu s Ivanem Djokovičem však způsobil, že skončil těsně za postupujícím Tatranem Prešov.

Klub přitom nosí jméno, které se kromě slovenské ligy kdysi objevovalo i ve federální soutěži a později i v Champions League (97/98). Následovník slavných tradic ale zažíval trable. A ne jednou. V minulosti mu na pomoc finančně přispěchal i slavný borec, který se v jeho dresu též objevoval - Nemanja Matič, Srb oblékající nyní dres Chelsea.

Ale jeho krajané můžou VSS potopit. Djokovič kdysi odehrál za Košice 57 zápasů a vstřelil 7 branek. Momentálně hraje v rodném Srbsku za Borac Čačak. Jeho případ přitom ještě není definitivně uzavřen a kromě něj řeší FIFA i problém dalších dvou hráčů. Ti působili v Košicích ještě v době, kdy vystupoval pod názvem MFK. Jsou to mimochodem fotbalisté, kteří na východě Slovenska pouze paběrkovali.

Miloj Prekoviča, srbský brankář, který je momentálně ve službách ruského Krasnojarsku, v Košicích působil v letech 2010 až 2012. Za tamní béčko odchytal 15 zápasů a za seniorský A-tým nastoupil v nejvyšší soutěži jen na jediný zápas. Dalším hráčem je také gólman, Řek Joanne Afoxenidis, který přišel v létě 2014, zdržel se pár měsíců a v lize se nepředstavil ani jednou.

FIFA už měla rozhodnout, že nároky těchto hráčů jsou oprávněné. Všichni se ve snaze vysoudit své peníze obrátili rovnou na světový orgán, nikoli na národní svaz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články