Hlavní obsah

VIDEO: Výhra 2:0, kapitán Rosický už má ideální scénář pro páteční večer

Byl u toho, když český fotbal v roce 2001 nezvládl baráž s Belgií. A o čtyři roky později se Tomáš Rosický přičinil o to, že si Češi napravili reputaci v baráži s Norskem. Současný kapitán národního týmu dokonce svým gólem pečetil postup na světový šampionát do Německa. Klíčový záložník Bílkova souboru tak má dost jasnou představu o tom, jak by teď Češi měli přes Černou Horu přejít a postoupit na EURO 2012.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Rosický na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

Začíná klíčový dvojzápas o postup na EURO 2012. Kam baráž s Černou Horou podle důležitosti ve svojí kariéře řadíte?

Mám toho za sebou už hodně, je těžké ji někam řadit. Baráž je však momentálně priorita, jejíž důležitost je obrovská. Jednu baráž jsme už zvládli, jednu ne. Do třetice si přeji postup, to je bez debat.

Výhodnější je hrát odvetu doma, ale vy budete končit v Podgorici. Jak to může ovlivnit první zápas na Letné?

Kdybychom si mohli vybrat, tak bychom raději hráli první zápas venku. Ale to není nejdůležitější bod dvojzápasu. Jediný cíl je doma vyhrát bez inkasovaného gólu - 2:0, to by byl zcela ideální scénář.

Češi v barážích
O postup na MS 2002
Belgie - Česká republika 1:0 – 10.11.2001 v Bruselu
Branka: 29. Verheyen. ČK: 42. Řepka.
ČR: Srníček - Grygera (30. Ujfaluši), Novotný, Řepka, Jankulovski - Poborský, Jarošík, Nedvěd, Hašek, Šmicer (46. Hübschman) - Baroš (66. Lokvenc). Trenér: Chovanec.
Česká republika - Belgie 0:1 – 14.11.2001 v Praze
Branka: 86. z penalty Wilmots. ČK: 88. Nedvěd, 89. Baroš.
ČR: Srníček - Johana (58. Jarošík), Hübschman, Novotný, Jankulovski - Poborský (46. Sionko), Rosický, Hašek (68. Šmicer), Nedvěd - Baroš, Lokvenc. Trenér: Chovanec.
O postup na MS 2006
Norsko - Česká republika 0:1 – 12.11.2005 v Oslu
Branka: 32. Šmicer.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Poborský, Galásek, Rosický (88. Jarošík), Nedvěd, Šmicer (79. Heinz) - Baroš (61. Polák). Trenér: Brückner.
Česká republika - Norsko 1:0 – 16.11.2005 v Praze
Branka: 35. Rosický.
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (68. Kováč), Polák, Nedvěd - Šmicer (75. Štajner) - Baroš (90. Plašil). Trenér: Brückner.

Jste poslední český fotbalista, který v baráži skóroval – před šesti lety proti Norsku. A zatím vždy padl jen jeden gól. S Belgií jste dvakrát prohráli 0:1, Norsko dvakrát 1:0 porazili.

Kdyby se to opakovalo a zase jsme dvakrát vyhráli 1:0, tak bych se nezlobil. To by asi stačilo...

Můžete si vůbec z předchozích dvou baráží vzít nějaké poučení pro tu, která vás teď čeká?

Když srovnáme neúspěšnou baráž s tou, kterou jsme zvládli, diametrální rozdíl byl v disciplíně. S Belgií jsme ve dvou zápasech dostali tři červené karty, což je opravdu dost. Disciplína teď bude znovu strašně důležitá. Zvlášť když Černohorci mají hodně hráčů v karetním ohrožení. Disciplína je nutná, může to být klíčový faktor celé baráže.

Petr Čech si musí na zlomený nos navléknout masku, ale nastoupit by měl. Bude to pro mužstvo velká vzpruha?

Samozřejmě chceme mít Petra za zády, patří mezi nejlepší brankáře na světě. Počítáme s tím, že chytat bude. I kdyby však chytat nemohl, máme tu další dva gólmany, kteří by se z toho nezbláznili. Jsou to zkušení kluci, vychytaní ze zahraničí. Petrova role je ovšem neoddiskutovatelná.

Reklama

Související témata: