Hlavní obsah

Portugalci? Kdepak, na EURO postoupíme my, zní z Bosny a Hercegoviny

LISABON

Měli na dosah přímou účast na EURU 2012, kterou jim však v Paříži sebrala penalta ve prospěch Francouzů. Nyní se musí fotbalisté Bosny a Hercegoviny prokousávat na mistrovství přes náročnou baráž proti Portugalsku, kterou začali domácí remízou 0:0. A Balkánci věří, že jde o nadějný výsledek do odvety, v níž touží vybojovat historicky první postup na velký turnaj.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Zklamaný útočník Bosny a Hecegoviny Edin Džeko po utkání s Portugalskem. od odvety si však Bosňané slibují postup na EURO

Článek

Do odvety přitom mohli jet svěřenci Safeta Sušiče do Lisabonu ještě s nadějnějším výsledkem, kdyby střídající Vedad Ibiševič proměnil v závěru zápasu velkou šanci. Více brankových příležitostí však měli na Bilino Polje hostující Portugalci a tak i domácí mohli být nakonec s bezbrankovou remízou spokojeni.

„Pořád jsme před odvetou hodně sebevědomí. Když v Portugalsku dáme gól, myslím, že postoupíme. Oni by pak museli dát dva. A my máme dost kvalitní hráče na to, abychom jim v tom zabránili. Každopádně je vše stále otevřené, bude to tedy skvělý zápas,“ řekl pro stránky UEFA záložník AS Řím Miralem Pjanić.

Jeho týmu dodává sebevědomí již zmíněný poslední zápas ve skupině ve Francii, který nakonec po přísně odpískané a proměněné penaltě domácích skončil 1:1. „I do Portugalska tak pojedeme hrát svoji hru. Ve Francii jsme dokázali, že to umíme. Ničeho se nebojíme,“ pokračoval Pjanič.

Bude to ještě boj, ví Cristiano Ronaldo před odvetou s Bosnou a Hercegovinou.foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

Ale nejde podle něj jen o tento zápas, ale i o trend posledních let. „Už i v jiných zápasech jsme dokázali, že máme vyspělý tým. Postupně se zlepšujeme, jsme vyrovnaným soupeřem velkým týmům. Teď toužíme po velkém turnaji a hned na ten příští se dostaneme,“ nepochybuje rodák z Tuzly.

Ronaldo: Musíme potvrdit, že jsme favorité

Oba týmy si slibují lepší fotbal od odvety v Lisabonu, kde má být na rozdíl od stadiónu v Zenici lepší trávník. „Věděli jsme, že to bude v Zenici na tom hřišti těžké. Ale dokázali jsme, že můžeme hrát v jakýchkoliv podmínkách,“ pochvaloval si portugalský reprezentant  Rúben Micael.

„Pořád je to ale hodně vyrovnané. Samozřejmě teď budeme hrát v lepších podmínkách s fanoušky na naší straně a na domácím hřišti. Nebude to ale o nic lehčí než v Bosně. Do odvety jsme si odvezli dobrý výsledek, který musíme doma využít,“ nabádala portugalská hvězda Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

„V prvním zápase jsme hráli dobře, měli jsme čtyři šance, zatímco soupeř měl jenom jednu. Měli bychom si navléct kabát favoritů, protože jsme tým, který má vždy šanci vyhrát. To, proč jsme favority, musíme ukázat na hřišti,“ dodal Ronaldo před úterní odvetou.

Oba týmy se už střetly v baráži o postup na MS 2010 a před dvěma roky situaci zvládli lépe Portugalci.

Reklama

Související témata: