Hlavní obsah

O mágovi Leovi, jeho mladém dvojníku a mlčícím Betisu

Štěpán Etrych pro eFotbal.cz

Dát v jednom zápase dvě penalty, to zase až takový kumšt není. Ale chytit je? To je z gólmana hned mediální hvězda. Právě tento husarský kousek se ve 13. kole španělské Primera División povedl brankáři madridského Atlétika Leo Frankovi. Skvělými reflexy zlikvidoval dva pokutové kopy na půdě trápícího se Betisu a jen díky tomu k říčce Manzanares putovaly tři body za výhru 1:0. KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA ETRYCHA

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Co víc, Atlético je konečně tam, kde se touží vyhřívat - na místech zajišťujících Ligu mistrů, šest bodů na dostřel od vedoucí "Barcy".

První penaltu za stavu 0:1 "zazdil" v 51. minutě Edu, stejně i Juanito trefil dorážku do gólmana, deset minut potom se na pavoučím muži Frankovi spálil penaltový odborník Fernando. Pětatřicet tisíc diváků na stadiónu Manuela Ruize de Lopery nestačilo zírat. Devětadvacetiletý Leonardo Neorén Franco, jak zní celé jeho jméno, se stal hrdinou večera. Ne nadarmo se o něm říká, že je penaltový mág. Loni předvedl podobnou show na domácím stadiónu shodou okolností proti dalšímu sevillskému mužstvu - FC. Jenže tehdy "El Atleti" prohrál, takže to Lea zrovna netěšilo.

Minulou sobotu jeho penaltové představení nezastínilo téměř nic. Ani remízová ztráta Barcelony na půdě Levante. Leo se hřál ve výsluní televizních kamer, obklopen lesem mikrofonů. "Gólmana nemůžeš hodnotit podle chycených penalt, to je pouze detail, i když je nejviditelnější. Hlavní jsou jiné věci," prohlásil.

"Při penaltě hraje roli z devadesáti procent štěstí a jen z deseti to, jak máš přečteného exekutora," připojil zajímavý postřeh Franco, který aspiruje na trofej Zamora pro gólmana s nejnižším počtem inkasovaných branek. V čele tabulky je zatím jeho krajan Abbondanzieri z Getafe, který ve třinácti duelech inkasoval osm gólů (průměr 0,62 na zápas), Leo Franco se dělí o druhé místo s Ikerem Casillasem z Realu Madrid (oba dostali devět branek, tedy 0,69 na zápas).

Minulý víkend byl pro Atlético vůbec penaltově neuvěřitelný. Vedle Lea totiž naprosto stejným stylem zazářil mladík Joel z jednoho mládežnického týmu. Proti Rayu Majadahonda chytil dvě penalty a jako třešničku na dort přidal gól přímo z výkopu od brány... Takže sečteno a podtrženo, dva gólmani Atlétika chytili během jednoho víkendu ve dvou zápasech čtyři penalty a přidali jeden gól. Klobouk dolů.

Laudrup k Betisu?

Ale zpátky do elitní Primera División. Hráči Betisu byli po porážce zkrušení jako zmoklé slepice. Po třinácti kolech mají na kontě devět bodů, balancují na hraně sestupového bahna, takže se není čemu divit. Oslava stoletého trvání klubu jako řemen. Balzám na své rány chtěli najít právě proti Atlétiku, nenašli, v mužstvu evidentně panuje hodně nepříjemný rozklad.

Na tréninku si vjeli do vlasů Assuncao a Capi, ale krev netekla (naopak na středečním tréninku vytekly nervy i hráčům dalšího topícího se klubu: Juanito ze San Sebastianu zlomil direktem spoluhráči Rossatovi lícní kost). Mužstvo Betisu také vydalo prohlášení, že se nebude bavit s novináři (kdepak se, hoši zelenobílí, poučili?). Všechno marné.

Kouč Jabo Irureta, strůjce někdejších úspěchů Deportiva La Coruňa, zatím přežil, když mu vedení dalo plnou důvěru. Jenže Irureta tvrdí pravý opak, prý s ním nikdo z vedení o jeho situaci nemluvil. Zvláštní. Jeho slova zní v tom duchu, že už je z Betisu otrávený jako Hamlet, kralevic dánský, a těší se, až vypadne. Nebo spíš až "bude vypadnut".

Když už jsme u toho Dánska - v tomto týdnu začaly prosakovat informace, že management zelenobílého klubu oslovil Michaela Laudrupa, aby mužstvo převzal. Dánův agent to sice popřel, ale znáte to... Jestli se Laudrup přijede podívat na víkendový duel 14. kola na půdě Getafe, jistě to nebude "jen tak".

Reklama

Související témata: