Hlavní obsah

Americká korporace chce žalovat Valencii kvůli logu netopýra. Prý připomíná Batmana

Valencie/Praha

Konec netopýra v erbu? Americký komiksový gigant DC Universe se chystá žalovat španělský fotbalový klub Valencia CF. Logo Španělů je prý nápadně podobné tomu, které používá americký Batman. Valencie přitom symbol používá více než sto let. Její zástupci se s odpovědí Američanům vůbec nemazali!

Foto: Sport.cz

Španělský fotbalový klub Valencia CF představil nové logo. Zdroj: www.valenciacf.com

Článek

Americký komiksový gigant DC Univers má na batmanovské logo ochranou známku. Jeho zástupci soudním sporem vyhrožovali už před pěti lety. Valencie si k letošní oslavě připravila novou grafickou podobu svého symbolu doprovázené rokem založení. A korporát se proti použití emblému znovu ozval.

„Nepřestaneme používat netopýra jen proto, že to řekne nějaké DC Comics. Neexistuje žádná komerční firma, která by měla exkluzivní práva na netopýry," řekl tiskový mluvčí klubu, a dokonce přidal ještě jedno ostřejší prohlášení.

„Když Valencie hrála zápas s netopýrem na hrudi, oni v USA ještě lovili bizony," narážel mluvčí na fakt, že historie španělského týmu sahá daleko před zrod známé komiksové postavy.

Podle britského portálu Thesun.co.uk se ve valencijském fotbalovém erbu netopýr objevil v roce 1919. Aktuální podoba loga je používána od ročníku 1921, což je 18 let před tím, než se poprvé na stránkách časopisu objevil okřídlený hrdina. Bylo to v detektivním komiksu číslo 27 z roku 1939.

Reklama

Související témata:
Soudní spor