Hlavní obsah

Liga snížila španělským klubům platový strop o 610 milionů eur

Španělská fotbalová liga snížila platový strop pro kluby na tuto sezonu kvůli důsledkům koronavirové pandemie celkově o 610 milionů eur (16 miliard korun) oproti minulému ročníku. Výrazné škrty bude muset udělat například Barcelona, které nové nařízení předepisuje zhruba čtyřicetiprocentní snížení mezd.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Fotbalisté Barcelony. Ilustrační foto

Článek

Prezident La Ligy Javier Tebas uvedl, že vzhledem k tomuto snížení platového stropu očekává ve Španělsku klidné zimní přestupní období. "Je důležité, abychom si všichni uvědomili, že bude těžké přivádět nové hráče. Kluby se teď musí snažit zredukovat náklady. Některé týmy budou muset hráče prodávat nebo jim snižovat platy. Jiná možnost není," řekl Tebas.

Vzhledem k mimořádné situaci způsobené pandemií nečeká kluby za překročení platového stropu disciplinární postih. Tebas ale týmy varoval, že důsledky případného utrácení pocítí samy na sobě.

Platový strop pro hráče a trenéry Barcelony se z předchozích 671 milionů eur snížil na 382,7 milionu. Mistrovský Real Madrid smí vydat 468 milionů eur, což je snížení o 172,5 milionu eur oproti minulé sezoně.

Barcelonu koronavirová pandemie těžce finančně zasáhla a za účetní rok 2019/20 zaznamenala ztrátu 97 milionů eur. Kvůli tomu se už před sezonou zbavila hráčů s vysokými platy, jako byli kanonýr Luis Suárez a špílmachr Ivan Rakitič, a nyní se snaží dosud bez úspěchu dohodnout na snížení mezd se současnými členy kádru. Špatná ekonomická situace klubu přispěla i k říjnovému odstoupení prezidenta Josepa Marii Bartomeua.

Reklama

Související témata: