Hlavní obsah

Éra po Messim začala lekcí od Bayernu. Barcelona je sportovní mrtvolou, přiznávají i Katalánci

Děsivé procitnutí katalánského giganta. A ještě hrůznější poznání, jak moc se mu fotbalová Evropa vzdálila. Jeden zápas na to stačil. Vstup do nového ročníku Ligy mistrů ukázal prezidentovi klubu Laportovi, trenérovi Koemanovi i 39 397 fanouškům, kteří mohli přijít poprvé od listopadu 2019 na tribuny Camp Nou, kam až Barcelona bez Messiho a Griezmanna spadla. Na dno. Do průměru. Mezi malé týmy nestojící za povšimnutí.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Barcelonský Memphis Depay po porážce s Bayernem na úvod Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Tohle všechno vyřvávají titulky katalánských novin a webových portálů po prohře Barcelony s mnichovským Bayernem 0:3 v úvodním duelu základní skupiny Champions League.

Jen namátkou:

Barcelona je sportovní mrtvolou. Jste nuly. Malý tým, vůbec nejhorší, který kdy na Camp Nou hrál. Hra ještě horší než výsledek. Z tiky taka nezbylo nic.

Foto: @RonaldKoeman, Twitter

Trenér Barcelony Ronald Koeman.

Sen o přestavbě a pokračující nadvládě Barcelony nad světovým fotbalem, s nímž přišli tehdejší šéfové klubu v sezoně 2019/2020, je v troskách. Tehdy halasně vykřikovali, že klubový rozpočet přesáhne miliardu eur a bude vůbec nejvyšším, jaký kdy sportovní svět registroval. Pomůže Barceloně k pokračování nadvlády. K suverenitě, k níž se žádný z konkurentů ani nepřiblíží.

Záhy poté však přišla koronavirová pandemie a fanfaronské plány a velkolepé představy o nadvládě se proměnily v prach.

Barcelona žijící do té doby mimo realitu se topí v neskutečných dluzích.

Odešel Griezmann, který v minulé sezoně nastřílel téměř polovinu gólů, které Barcelona dala. Prodán musel být Lionel Messi, jenž se za léta působení na Camp Nou stal synonymem Barcelony.

A hned první konfrontace v Lize mistrů stačila k zjištění, jak na tom bez nich katalánský gigant bude. Zvlášť když šlo o konfrontaci s Bayernem, který už stačil trenér Nagelsmann přetvořit k obrazu svému.

Však také mnichovský celek vyhrál hladce a lehce, a přitom ještě působil, jako by se před dalšími zápasy nechtěl příliš unavit, připomněli komentátoři diametrální rozdíl mezi hrou obou týmů.

Rozdílu mezi polským snajprem Robertem Lewandowskim a nizozemskou legií v dresu Barcelony Memphisem Depayem, Frankie de Jongem a Luukem de Jongem si všímali také.

Aby ne, když Lewandowski vyškolil brankáře Ter Stegena dvěma góly, zatímco holandští legionáři vůbec nevystřelili na bránu. Žádný z jejich spoluhráčů ale také ne, takže gólman Bayernu Manuel Neuer se proměnil v diváka.

„Na Camp Nou jich tak bylo 39 398. 31 tisíc s klubovými legitimacemi, 8397 se vstupenkami a Neuer navíc," mohli si kapitán Gerard Piqué, trenér Ronald Koeman i šéf klubu Joan Laporta přečíst ironické poznámky.

„Je to těžká porážka. Zvlášť doma prohrát tak vysoko je hodně špatné," přiznával Gerard Piqué po další lekci, kterou musel jeho tým v domácím střetnutí Champions League skousnout. Už třetí v řadě, neboť v loňském ročníku prohrál 1:4 s Paris SG a 0:3 s turínským Juventusem, takže ve třech střetnutích nezískal ani bod, přičemž děsivé skóre 1:10 mluví za vše.

„Realita je taková, jaká je. Vlastně ani nevím, kolik sedmnáctiletých či osmnáctiletých teenagerů v našem mužstvu nakonec hrálo. Až dorostou a posbírají zkušenosti, budeme konkurenceschopnější," připomínal čtyřiatřicetiletý Piqué, že proti Lewandowskému, Müllerovi, Kimmichovi, Neuerovi a spol. hráli sedmnáctiletý Gavi a Balde či o rok starší Pedri a Demir

V tomto kontextu skutečně žádný div, že Barcelona prohrála jen 0:3 a nedopadla stejně jako loni v srpnu, kdy ve čtvrtfinále schytala od Bayernu výprask 2:8.

Mimochodem třiatřicetiletý Lewandowski k němu tehdy přispěl jedním gólem, zatímco v úterní noci přidal hned dva, takže se 75 trefami v Champions League už se prostřílel za Ronalda a Messiho.

„Už jsem slyšel, že to byli nejsnadnější góly, které jsem v Lize mistrů dal, ale je to spekulativní tvrzení. V takových situacích stačí být u míče o půl vteřiny později a ze střelecké příležitosti není nic," bránil se Lewandowski poznámkám, že není problém dávat současné Barceloně góly.

Vždyť je to fotbalová mrtvola. Naprostá nula. Pod Koemanem nejhorší mužstvo, jaké kdy na Camp Nou hrálo, jak tvrdí samotní Katalánci.

Jenže jaké zázraky může trenér Koeman nabízet s rozprodaným a zraněními zdecimovaným týmem? Co jiného může slibovat, než že bude zase líp?

„Až se za pár týdnů uzdraví Agüero, Dembélé, Ansu Fati. Až dorostou osmnáctiletí, devatenáctiletí kluci. Až budeme mít tak kvalitní kádr, jako má Bayern. Až na tom budeme fyzicky stejně dobře jako Němci. Až nebudu muset mluvit týden co týden o tom samém," jen taktně připomínal, že v současné Barceloně vládnou kritéria ekonomická a finanční, nikoli sportovní.

Aby ne, když momentální duhy klubu činí 1,35 miliardy eur, tedy 34,5 miliardy korun, a i prezident Joan Laporta označuje situaci za dramatickou.

Reklama