Hlavní obsah

Na Ronalda se gratulace jenom hrnuly, Ribéry zmizel beze slova. A Platini se tvářil hodně kysele

Curych

Gratulace se na něho hrnuly a hrnou ze všech stran. Dokonce i z klubu jeho největšího rivala a konkurenta Messiho přišlo blahopřání okamžitě poté, co Portugalec Ronaldo získal Zlatý míč. "Vítězem 2013 FIFA Ballon d'Or je Cristiano Ronaldo. Gratulujeme z FC Barcelona!" objevilo se na Twitteru záhy poté, co v Kongresovém paláci v Curychu oznámila FIFA a francouzský časopis France Football jméno držitele nejcennější individuální trofeje. „Tu cenu si zasloužil,“ uznal i čtyřnásobný vítěz této ankety Lionel Messi, který musel vyklidit trůn a spokojit se s druhou příčkou.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK/AP

Hvězda Realu Madrid Cristiano Ronaldo a jeho syn Cristiano junior na galavečeru FIFA při převzetí Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2013.

Článek
Fotogalerie

Měl báječný rok a věřil, že Zlatý míč podruhé v kariéře získá, přesto byl na pódiu dojatý a neubránil se slzám. A nad všemi gratulacemi, jež mu docházely z celého světa, tesknil Cristiano Ronaldo také.

Dojetí z plačící matky i syna

"Když jsem před pěti lety získal Zlatý míč poprvé, byl jsem šťastný a dojatý zároveň. Tentokrát mě ale zasáhly emoce mnohem víc, neboť jsem cenu přebíral se svým synem a v hledišti viděl matku, jak dojetím pláče," svěřovala se hvězda madridského Realu.

„Tu cenu jsme si zasloužili všichni tři, ale hlasující ji dali mně. Proto jsem tak šťastný," dodával.

I Messi rivalovi blahopřál

„Gratuluji Cristiano k druhému vítězství. Jsem pyšný, že si naslouchal mým radám, jak máš svou hru zlepšit," blahopřál a žertoval zároveň někdejší Ronaldův spoluhráč v Manchesteru United Edwin van der Sar.

„Už v předstihu gratuluji Cristianu Ronaldovi k vítězství ve Zlatém míči. Jsi nejlepší na světě," napsal na Twitter dokonce ještě před vyvrcholením slavnostního ceremoniálu nizozemský snajpr Ruud van Nistelrooij.

I čtyřnásobný vítěz ankety Lionel Messi přímo v sále Kongresového paláce uznal, že hvězda Realu Madrid Ronaldo získala Zlatý míč oprávněně.

„Zasloužil si ho vyhrát. Pro mě to byl dobrý, ale zároveň i složitý rok. Tím nemám na mysli jen zranění, s nímž jsem se musel vyrovnat, ale i vše, co se dělo kolem mě a mé rodiny, co se říkalo a psalo," narážel argentinský fotbalista zřejmě i na aféru s daněmi.

„Zranění navíc nedovolilo, abych dosáhl obvyklých standardů. Proto doufám, že se mně letos vyhnou a zažiji lepší rok," přál si šestadvacetiletý Argentinec.

Hodně rozčarovaný Platini

Francouzský legionář ve službách mnichovského Bayernu Franck Ribéry naproti tomu netajil zklamání, že skončil až třetí. Pořadatelé z France Footballu i třeba prezident UEFA Michel Platini spolu s ním.

„Jsem velmi zklamaný za Francka. Vyhrál všechno, co se vyhrát dalo, a proto si Zlatý míč zasloužil," pronesl první muž evropského fotbalu Platini a netajil, že jednostranná volba, při níž se opakují už pět let jména Messi a Ronaldo, mu není po chuti a fotbalu vysloveně škodí. Zvláště, když při volbě nejlepšího fotbalisty nerozhodují výkony, ale hodnota hráčů...

"Příští rok se tu zase sejdeme a budeme volit mezi Messim a Ronaldem. Za dva roky mezi Ronaldem a Messim a za tři roky zase," prohlásil Platini.

Reklama