Hlavní obsah

Fotbalisty Realu po Zidanovi převezme Lopetegui

Madrid

Novým trenérem fotbalistů Realu Madrid se po mistrovství světa nečekaně stane Julen Lopetegui. Než se pořádně ujme nové role čeká ho ještě jiná práce. Je totiž současným koučem španělské reprezentace, se kterou se chystá na mistrovství světa v Rusku. S klubem podepsal smlouvu na tři roky a nahradí Zinédina Zidana.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kouč Španělska a teď i Realu Julen Lopetegui při přátelském utkání národního týmu s Tuniskem.

Článek

Pro národní tým to podle španělských médií znamená zásadní změnu. Lopetegui po MS, kde jeho celek v základní skupině hraje proti Portugalsku, Íránu a Maroku, skončí. Nepočítá se, že by pokračoval ve dvojím angažmá, ač před necelým měsícem prodloužil u reprezentace smlouvu až do roku 2020.

Podle prohlášení španělského svazu Real využil výstupní klauzule a zaplatil za kouče stanovené odstupné. Jeho výše zveřejněna nebyla, podle deníku Marca šlo o dva milióny eur (asi 51 miliónů korun).

Jednapadesátiletý Lopetegui už v Realu působil krátce jako hráč a v minulosti vedl rezervní tým madridského celku. Za sebou má také angažmá v Rayu Vallecano, Portu a španělských mládežnických reprezentacích.

Na lavičce nahradí pětačtyřicetiletého Zidana. Ten před dvěma týdny překvapivě skončil poté, co s Bílým baletem jako první kouč potřetí v řadě vyhrál Ligu mistrů.

Zidane působil po ukončení hráčské kariéry v Realu nejprve jako poradce a v roce 2014 se ujal rezervního týmu. K áčku přišel v lednu 2016 a hned v první sezóně s týmem vyhrál Ligu mistrů.

V následujícím ročníku ovládl bývalý francouzský reprezentant navíc španělskou ligu a pro klub získal první double po 59 letech. Poslední triumf v Lize mistrů přidal mistr světa i Evropy letos a po Carlu Ancelottim a Bobu Paisleym se stal teprve třetím trenérem, kterému se podařilo Ligu mistrů vyhrát třikrát. V řadě to před ním nedokázal nikdo.

Reklama

Související témata: