Hlavní obsah

Slavia odletěla, aby přepsala historii! Žádný český klub Kyjev dosud nevyřadil

Praha

Odletěli, aby přepsali historii. Pokud chtějí fotbalisté Slavie Praha udržet naději na Ligu mistrů, potřebují v odvetě 3. předkola nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu vyřadit po domácí remíze 1:1 v úterním odvetném souboji Dynamo Kyjev. V minulosti však žádný český klub tohoto ukrajinského soka v pohárovém dvojzápasu nesložil na lopatky!

Slavia chce v odvetě ušetřit kardiaky a doufá, že půjde dálVideo: Sport.cz

 
Článek

Slavia vyrazila na Ukrajinu v pondělí už po osmé hodině ranní. A zatímco Dynamo si víkendový ligový zápas odložilo, Pražané mají v nohách páteční duel v Mladé Boleslavi.

"Je velká výhoda Dynama, že nehrálo a mohlo se týden nerušeně připravovat. My jsme sice některé hráče vyndali v Boleslavi ze sestavy, ale nemohli trénovat v tom rytmu, jak je třeba," pronesl před nástupem do letadla Jindřich Trpišovský, trenér Slavie, který při pátečním duelu šetřil pět opor.

"Jenže dynamické, vytrvalostní či silové tréninky prostě nelze ordinovat, když hrajete zápasy. Navíc v pondělí většina z nás vstávala mezi půl pátou a pátou ráno. Ale máme dost zkušený tým, abychom se vyrovnali se všemi překážkami," říkal Trpišovský.

Klíčoví hráči v ohrožení

Pro úterní duel bude muset dost možná některé z klíčových hráčů oželet kvůli zdravotním potížím. "Moudřejší budeme až v úterý po dopoledním rozcvičení, každopádně Simon Deli a Jan Sýkora letí i přes zdravotní trable s námi. Nevzdáváme se naděje, že i přes zranění budou schopní nastoupit. U Simona se jedná o obnovený problém. Jejich startu nedávám více jak padesát procent. Nicméně po zápasu v Mladé Boleslavi je určitě mimo hru Olayinka, který k utkání ani necestuje," uvedl Trpišovský.

Jeho tým se i tak pokusí zlomit historicky nepříznivou bilanci. Dvakrát ostravský Baník a pražská Dukla, jednou Sparta Praha. Tolikrát už se tuzemská mužstva snažila zatarasit cestu kyjevského Dynama do dalšího kola ať už tehdejšího Poháru UEFA, Poháru vítězů pohárů či Ligy mistrů. Bilance je tristní.

Vždy slavil klub, který v úterý přišel o vítězství v Edenu v posledních vteřinách nastavení. Nicméně Slavia povzbuzena výkonem a penaltovou trefou Hušbauera doufá, že odvetu na ukrajinské půdě zvládne.

Hušbauer zná recept

„Určitě můžeme být první, kdo uspěje. Máme silný tým a střídající hráči náš projev oživili. Za druhý poločas jsme si zasloužili výhru s čistým kontem. Ale je v našich silách, abychom prošli do play off o Ligu mistrů," říká středopolař Josef Hušbauer.

Dynamo však doma ztrácí zápasy jen výjimečně. Za celou minulou sezónu před vlastním publikem padlo jedinkrát, když podlehlo Laziu Řím v jarní fázi Evropské ligy. V dalších 23 soutěžních duelech pak jen pětkrát remizovalo a pouze dvakrát inkasovalo dva góly, které by Slavia potřebovala k postupu pokud by znovu jednou inkasovala!

Však si také Pražané uvědomují, že čelí kvalitě, na kterou v tuzemsku nenarazí. Defenzivní činnost soupeře, dostupování a dohrávání soubojů bylo na české poměry od hráčů ukrajinského klubu zcela výjimečné. „Bylo složité jejich obranu překonat. Ale pokud jsme byli dostatečně rychlí a nedovolili soupeři, aby se zformoval, dokázali jsme si šance vytvořit. To je recept i pro odvetu," věřil před odletem Hušbauer, že Slavia dokáže jako první v české klubové historii zlomit odpor kyjevského Dynama a udrží naději na Ligu mistrů.

Reklama

Související témata: