Hlavní obsah

CSKA - Plzeň 1:2Plzeň šokovala Moskvu a po výhře nad CSKA má k pohárovému jaru blízko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Vlašič (penalta) 1 : 0
56. Procházka 1 : 1
81. Hejda 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Ani penalta neproměněná Procházkou na konci první půle Plzeň v pátém dějství základní skupiny fotbalové Ligy mistrů nezbrzdila. V Moskvě v duelu s CSKA totiž po změně stran trenéru Vrbovi dokonale vyšla střídání, takže jeho tým zásluhou nešťastného penaltového exekutora Procházky a poté Hejdy skóre otočil a v Moskvě vyhrál 2:1. Třetí místo ve skupině, a tudíž postup do jarní Evropské ligy, tak má nyní Viktoria o pořádný kus blíž.

Sestřih utkání CSKA Moskva - PlzeňVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Zbytečný faul. Od Petržely vysloveně hloupý a naivní. V šestnáctce fauloval Ščennikova, takže domácím doslova vnutil vedení, protože Vlašič při penaltové exekuci nezaváhal.

"Milanovi prvních dvacet minut vůbec nevyšlo. Nedařilo se mu a vše završil zbytečným faulem," nepopíral plzeňský  kouč Vrba, že chtěl Petrželu vystřídat.

"Vypadalo to s námi prvních třicet minut hodně zle. Kolem brány do létalo zprava, zleva," přiznával obránce Lukáš Hejda, že domácí CSKA jeho tým přehrávalo ve všem.

Kdyby třeba hlavičkoval Ščennikov ve velké šanci jen trochu přesněji, mohl být s Plzní amen pomalu dřív, než zápas pořádně začal.

Vrbovi svěřenci byli totiž všude o krok nebo spíš o dva pozdě, k míči se dlouhé minuty prakticky nedostávali, na domácí nestačili ani pohybem, natož pak důrazem či přesností, o technice pak nemluvě. Ještě že je výborný Hruška při ráně Čalova zachránil a Ščennikov dělající plzeňské obraně neskonalé problémy pálil v další z velkých gólových příležitostí vedle. Těsné vedení CSKA bylo totiž vzhledem k jednostranně vyznívajícímu úvodu hodně hubené.

Až po půlhodině vzal český mistr na vědomí, že pokud by se chtěl v pohárové Evropě dožít jara, musí hrát v Lužnikách jinak. Aktivněji, ofenzivněji, odvážněji. Pokusil se o to, Procházka dokonce z trestného kopu donutil Akinfejeva vytáhnout tvrdou ránu na roh, dvě minuty před přestávkou mu pak nabídl možnost zaskvět se stejně jako v dresu sborné při penaltových rozstřelech během mistrovství světa letos v létě. Po faulu na Řezníka totiž záložník Viktorie zahrával pokutový kop, ale domácí gólman jeho ránu vyrazil.

Pro Lužniky se stal Akinfejev zase svatým Igorem. Stejně, jako když v osmifinále mistrovství světa přivedl v červenci k zoufalství španělské exekutory pokutových kopů.

Trenéru Vrbovi nezbylo nic jiného, než do druhé půli posílit ofenzivu a poslat na trávník Kopice místo zraněného Limberského, který pro problémy se svalem nemohl pokračovat.

"A to jsem chtěl skutečně střídat Petrželu. Jenže i když dělali fyzioterapeuti co mohli, Limberského dohromady nedali," vysvětloval Vrba rošádu v sestavě.

Vyšla mu, Procházka totiž po centru Kopice odčinil svůj penaltový hřích a i s přispěním štěstí skóre srovnal.

"Kopic vstoupil do zápasu tak, jak bych si představoval. Doufám, že si on uvědomil, že tak dobře musí hrát nejen v Lize mistrů, ale i české lize,"  pravil kouč Viktorie.

Jenže nerozhodný výsledek 1:1 Plzni ani k teoretické šanci na třetí místo ve skupině nestačil, takže musela dál hrát na výhru.

Domácí byli pochopitelně vyrovnáním vytočení, takže se hnali za výhrou stejně vehementně jako v úvodu zápasu. Šancí si sice vytvořili hodně, ale ani Vlašič, ani Sigurdsson Hrušku podruhé nepřekonali.

Naopak Plzeň udeřila, Hejda dal devět minut před koncem druhý gól, čímž trefil bonus 70 milionů korun, který UEFA za výhru v Lize mistrů vyplácí.

"Něco podobného mě vůbec nenapadlo," hlásil sváteční střelec Viktorie Lukáš Hejda, když český mistr v Lužnikách vyhrál a naděje, že se dožije pohárového jara, se mu tak zhmotnila.

"Doufám, že to bude platit i po posledním zápase s AS Řím, protože by šlo o mimořádný úspěch," zasnil se Vrba při představě, že by na jaře jeho tým pokračoval v Evropské lize.

Liga mistrů - 5. kolo
Skupina G:
CSKA Moskva - Viktoria Plzeň 1:2
Branky: 10. Vlašič z pen. - 56. Procházka, 81. Hejda. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Obljakov, Čalov - Hubník, Hrošovský, Kopic. Diváci: 52 892.
CSKA: Akinfejev - Nababkin, Becao, Černov - Fernandes, Vlašič, Bistrovič, Ščennikov (46. Jefremov) - Sigurdsson, Čalov (80. Žamaletdinov), Obljakov (72. Kučajev). Trenér: Gončarenko
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský (46. Kopic) - Procházka, Hrošovský - Petržela (70. Havel), Čermák, Kovařík - Chorý (81. Řezníček). Trenér: Vrba.
Další zápasy

Reklama

Související témata: