Hlavní obsah

Fiasko! Potupa! Ruský tisk je po prohře CSKA s Plzní v ráži

Ruský tisk šokovala porážka fotbalistů CSKA, nad nimiž v úterý v Moskvě zvítězila 2:1 Viktoria Plzeň, považovaná v utkání pátého kola Ligy mistrů za outsidera. "Co se stalo s CSKA?" ptá se v titulku deník Sovětskij sport, píšící na svém webu o potupě. Sport-Express míní, že "CSKA se zlikvidoval sám a pokazil veškerý dojem". Podle Kommersantu hosté přeměnili favorizované armádní fotbalisty v outsidery.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Plzeňský záložník Roman Procházka slaví svou trefu do sítě CSKA Moskva v utkání fotbalové Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

"Armádní tým podlehl české Viktorii v zápase, který byl povinen vyhrát, a vlastnoručně přeškrtl vše dobré, čeho dosáhl v této Lize mistrů," zdůraznil Sport-Express. Porážka se komentátorovi zdá "nemístná ze všech stran", protože nesouvisí ani s prvotřídním vstupem týmu do soutěže, ani s motivací, ani s dobrou hrou a spoustou šancí v úterním zápasu v Lužnikách.

"Ale 1:2 v zápase s týmem, který hraje ve skupině v Lize mistrů teprve potřetí - CSKA podvanácté - je samozřejmě fiasko. A všechny omluvy je dělají ještě palčivějším," uvedl Sport-Express. Ptá se, jaké poučení z prohry vyvodí mladý tým, který dokázal doma porazit Real Madrid.

Sestřih utkání Ligy mistrů CSKA Moskva - PlzeňVideo: O2 TV Sport

Sovětskij sport míní, že na začátku sezony by se nynější bilance omlazeného týmu CSKA v Lize mistrů zdála přijatelná a důstojná, ale nyní - po výhře nad Realem - vyhlíží "žalostně". Porážka od Viktorie by však podle komentátora neměla být až tak nečekaná vzhledem k tomu, že "nový CSKA" je "stejně talentovaný jako mentálně křehký", a tak pro další rozvoj potřebuje pořádně tvrdé fotbalové lekce.

Chlapečci začali hrát na krásu, chtěli se kochat!

Slabiny byly pozorným okem vidět od prvních minut utkání s Čechy. Zápas se zdánlivě vyvíjel nejlepším směrem, což ale neokřesanému týmu zamotalo hlavy; "chlapečci začali hrát na krásu" a "chtěli se kochat", ale fotbal neodpouští. Tento tým CSKA podle deníku sice umí čas od času zahrát, ale ještě si nevybudoval schopnost snést úder a během zápasu změnit hru.

Kommersant píše, že CSKA v poutavém zápase předposledního kola prohrál na vlastním hřišti s outsiderem skupiny. Po tomto selhání je otázkou, zda armádní klub postoupí do play off Evropské ligy, neboť ho Plzeň svrhla ze třetího místa.

Úvod zápasu podle komentátora mohl fanoušky CSKA uvést v omyl dojmem, že hráči podivně snadno získali všechny karty ve vítězné kombinaci. Nijak strašný soupeř - zvláště ve srovnání s Realem a AS Řím ve stejné skupině - se na konci podzimu nezdál být zcela v pohodě, na rozdíl od CSKA, jehož nebezpečné akce se hostům musely jevit jako překvapivá noční můra. "Zatímco v prvním zápase s Viktorii se armádní tým příšerně trápil a dosáhl jen remízy obratem v závěru, teď mířil ke snadné výhře bez velké námahy," poznamenal autor.

"Iluze naprosté převahy nad Viktorii, která sice dře, ale nemůže se pohnout, přežila asi půlhodinu. Pak se ukázalo, že pocitům nelze důvěřovat. Viktoria zdvihla hlavu a přešla už k docela mohutnému a zuřivému protiútoku. Obrana CSKA, která až dosud řešila prostinké úkoly ze základní školy, najednou musela zabrat ze všech sil. A až příliš jasně praskla," konstatoval Kommersant.

Reklama

Související témata: