Hlavní obsah

Arsenal vyprovodil Slavii rekordním sedmigólovým debaklem

LONDÝN

Fotbalisté Slavie v úterý nenarušili hegemonii Arsenalu ve skupině H Ligy mistrů a ze hřiště soupeře si odvezli potupný debakl 0:7. Domácí srazili tým kouče Jarolíma třemi zásahy už v prvním poločase, v úvodu druhé půle přidali další tři a jednoznačné vítězství potvrdili v závěru. Arsenalu se tak podařilo vyrovnat historicky nejvyšší výhru v Lize mistrů, které dosáhl Juventus Turín v roce 2003.

Článek

Trenér Jarolím poslal na trávník překvapivě ofenzivní sestavu, na levé straně obrany nastoupil záložník Pudil a kraje středové řady posílili útočníci Šenkeřík s Ivanou. Kouč Wenger naplnil očekávání fanoušků londýnského klubu a do útoku poslal mladého Walcotta, do základní sestavy se naopak nevešel Rosický, který se teprve o víkendu vrátil na trávník po zranění.

Slavia chtěla sehrát s favoritem otevřenou partii, Arsenal ale necelé tři tisícovky fanoušků červenobílých rozesmutnil přímo před jejich sektorem už v 5. minutě. Hleb si na levé straně pohrál s Krajčíkem a Šenkeříkem a poslal míč nabíhajícímu Fabregasovi, jenž obloučkem překonal Vaniaka. U španělského záložníka chyběl v rozhodující okamžik Tavares, jemuž při startu za míčem podklouzla noha.

Povedený start domácích určil podobu zápasu, který připomínal hru kočky s myší. Slavia se prezentovala ojedinělými výlety k brance soupeře, vážně vypadající průnik Šenkeříka ale zastavila obranná zeď Arsenalu a Kalivoda pálil nad břevno. Londýňané decimovali sebevědomí hostů smrtícími průniky, ve 23. minutě ještě Adebayor hlavičkoval Hlebův centr nad břevno Vaniakovy branky, o chvíli později už ale udeřilo podruhé. Fabregas rozehrával rohový kop, na centr si z druhé vlny naběhl Hleb, jehož střelu tečoval Hubáček nešťastně do vlastní sítě.

Největší debakly v Lize mistrů:
2002/02Juventus Turín - Olympiakos Pireus 7:0
2007/08Arsenal - Slavia Praha 7:0
2006/07Manchester United - AS Řím 7:1
1992/93Olympique Marseille - CSKA Moskva 6:0
2000/01Leeds United - Besiktas Istanbul 6:0
2002/03Real Madrid - KRC Genk 6:0

Arsenal odehrál zbytek první půle v exhibičním tempu, které mu stačilo, aby bavil naplněný Emirates Stadium technickými finesami. Domácí gólman Almunia si sáhl na míč jen po Krajčíkově dalekonosné střele pod břevno, čtyři minuty před poločasem navíc Vaniak zaváhal při zpracování Pudilovy nečekané přihrávky, srazil míč přímo na kopačku Walcotta, jenž si s přehledem připsal první letošní trefu v Lize mistrů.

Rosický vystřídal Hleba

Mělo být ale ještě hůř. Šest minut po začátku druhé půle se prosadil přes Krajčíka přesnou ranou k levé tyči Hleb, o chvíli později předvedl akci jako podle kopíráku Walcott a divoký úvod poločasu zakončili domácí parádní akcí po ose Hleb, Adebayor, Walcott, Fabregas, který se také zapsal podruhé mezi střelce. Záhy poté se na představení Arsenalu začal podílet i Rosický, který vystřídal Hleba.

Zklamání slávistů mohl zmírnit dvaadvacet minut před závěrem utkání Krajčík, jehož střela na vzdálenější tyč ale nenašla cíl. Vlčkovu ránu poté vyrazil brankář Almunia a Švec pálil zdálky nad břevno. V šestnáctce Slavie vzápětí zasáhl proti Walcottově stoprocentní šanci úspěšně Vaniak a Rosický trefil spojnici břevna a tyče, domácí ale z trvalého tlaku nakonec vytěžili i sedmý gól, když dokázal propasírovat míč za brankovou čáru Bendtner. Arsenalu se tak podařilo vyrovnat rekord Juventusu a navíc dosáhli historicky nejvyšší domácí pohárové výhry, když vymazali ze statistik šestnáct let starou výhru nad Austrií Vídeň.

Arsenal - Slavia Praha 7:0 (3:0)
Branky: 5. a 58. Fábregas, 41. a 55. Walcott, 24. vlastní Hubáček, 51. Hleb, 90. Bendtner. Rozhodčí: Farina - Stagnoli, Romagnoli (všichni It.). ŽK: Flamini, Hleb - Volešák. Diváci: 59 621.
Arsenal: Almunia - Sagna, Touré, Gallas, Clichy - Eboué, Fábregas, Flamini (63. Gilberto), Hleb (63. Rosický) - Adebayor (63. Bendtner), Walcott. Trenér: Wenger.
Slavie: Vaniak - Krajčík, Suchý, Hubáček, Pudil - Šenkeřík, Švec, Kalivoda (46. Jablonský), Tavares (63. Belaid), Ivana (56. Volešák) - Vlček. Trenér: Jarolím.

Reklama

Související témata: