Hlavní obsah

Trenér AS Řím Spalletti: Trpěli jsme, ale postoupili jsme po zásluze

PRAHA

Fotbalisté AS Řím se ve středečním programu odvetných osmifinálových zápasů postarali o největší překvapení večera, když vyřadili Real Madrid. „Zápas jsme vyhráli po skvělém výkonu,“ prohlásil spokojeně trenér AS Luciano Spalletti. Londýnská Chelsea si bez zraněného Petra Čecha poradila s řeckým Olympiakosem a německé Schalke po skvělém výkonu brankáře Neunera postoupilo po penaltovém rozstřelu na úkor Porta.

Článek

Real Madrid, jeden ze španělských fotbalových gigantů, neotevřel brány čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže Evropy, Ligy mistrů. Na úkor Bílého baletu postoupil AS Řím. Italové přijeli do Madridu s jednobrankovým náskokem z domácího zápasu a předvedli takticky vyzrálý výkon - pozorná obrana, nebezpečné protiútoky. Když už se svěřenci Bernda Schustera dostali do šance, dlouho se jim nepodařila proměnit. Jediný úspěch zařídil Raúl. Jeho brankou ale tým z hlavního města Španělska pouze vyrovnával na 1:1.

„Víme, že jsme měli hodně šancí, ale nedokázali jsme je využít a gól soupeře nám vzal všechny šance na zvrat,“ vzpomněl Raúl branku Mirka Vučiniče z nastaveného času, díky níž římské AS vyhrálo stejně jako v prvním utkání 2:1. „V prvním zápase v Římě jsme byli lepší, zasloužili jsme si tam uhrát lepší výsledek,“ řekl po vyřazení španělský útočník na oficiálních stránkách klubu.

Třicetiletá ikona Bílého baletu ale nebere vyřazení z Champions league jako katastrofu. „Jedním z našich cílů bylo dojít v pohárové Evropě co nejdál. Ale teď je nezbytné, abychom pracovali co nejlépe v La lize a do sobotního utkání na vyřazení zapomněli,“ vybídl forvard aktuálně prvního týmu španělské ligy.

Schuster: Hráči udělali vše, co bylo v jejich silách

Kvalitu soupeře vyzdvihl i trenér Realu. „Bojovali jsme proti skvěle organizovanému týmu. Věděli jsme, že nás čeká obtížný zápas, ale snažili jsme se najít cestu ke skórování. Neměli jsme ale štěstí,“ řekl po zápase Schuster. Ocenil také výkony svých svěřenců. „Moji hráči udělali vše, co bylo v jejich silách, já jim musím pogratulovat,“ prohlásil.

Luciano Spalletti, trenér AS Řím, byl po vyřazení favorita svým týmem samozřejmě spokojen. „Real Madrid se snažil o agresivnější hru, moji hráči na ni ale nepřistoupili. Hráli velice dobře a zápas vyhráli po skvělém výkonu. Tým splnil to, co jsem po nich žádal. Trpěli jsme, ale nakonec jsme po zásluze postoupili,“ prohlásil.

Mnohem menší drama zažili diváci na Stamford Bridge, kam k odvetě zamířil po úvodní bezbrankové remíze řecký Olympiakos Pireus. Blues si i bez Petra Čecha, který se zranil na tréninku, se svým soupeřem snadno poradili a po výhře 3:0 postoupili do dalšího kola.

„Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Podařilo se nám postoupit do dalšího kola a navíc jsme předvedli dobrý fotbal,“ těšil se po konci střetnutí izraelský kouč na lavičce Chelsea Avram Grant. „Podali jsme vyzrálý výkon. Většinu času jsme drželi míč na svých kopačkách, dařilo se nám hru zrychlit kdykoliv jsme to potřebovali,“ vyjmenovával spokojený Grant.

Lemonis: Rozhodlo prvních dvacet minut

Jeho protějšek na lavičce Olympiakosu, Panagiotis Lemonis, litoval nepodařeného vstupu do utkání. „Prvních dvacet minut zápasu bylo velice důležitých. Poté, co jsme prohrávali 2:0, jsme už nemohli odpovědět,“ prohlásil. „Hráli jsme proti velice zkušenému týmu. Náš cíl je nyní jasný. Musíme se koncentrovat na to, aby se nám podařilo vrátit se do Ligy mistrů. Mezi námi a Chelsea je obrovský výkonnostní rozdíl a my se chceme postupem času přibližovat k takto silným týmům,“ složil Lemonis na závěr poklonu londýnskému klubu.

Už v osmifinále zhasla naděje fotbalistů FC Porto na zopakování úspěšného tažení Ligou mistrů v ročníku 2003/2004, kdy pod vedením José Mourinha šokovali Evropu a prestižní soutěž vyhráli. Portugalský celek dokázal na domácí půdě pouze oplatit bundesligovému Schalke 04 porážku 1:0 z úvodního duelu a o vítězi nakonec rozhodovaly penalty, v nichž jasně dominoval německý tým. Hrdinou rozstřelu se stal gólman Schalke Manuel Neuer, který zlikvidoval dvě penalty hráčů Porta.

„Vyhrál slabší tým. Celých 120 minut jsme měli navrch a dokázali jsme si vypracovat dobré šance, i když jsme přišli o zraněného Bosingwu a vyloučeného Fucileho. Penaltový rozstřel nás ale krutě vytrestal. Svým hráčům ale i přes vyřazení gratuluji. Sehráli dobrou partii s týmem, který se soustředil pouze na obranu a něco nebezpečného předvedl až v závěru utkání. Náš výkon byl dobrý signál pro ligu a domácí pohár. Schalke sice dokázalo projít těžkou skupinou v základní části a uspělo i v osmifinále, byť bylo výrazně horším týmem než my,“ komentoval duel trenér Porta Jesualdo Ferrerira.

Slomka: Soupeř skóroval, ale nevyhrál

Kouč Schalke Mirko Slomka věří, že úspěch v Lize mistrů nakopne jeho svěřence i v bundeslize, v níž po dvaadvaceti odehraných zápasech figurují na 6. místě, které je prvním nepostupovým do pohárové Evropy. „Atmosféra v kabině je úžasná. Dnes postup trochu oslavíme, už zítra ale musíme opět začít s tvrdou prací. Doufám, že se vyřazení tak kvalitního soupeře promítne do výkonů hráčů i lize, kde máme co vylepšovat,“ uvedl čtyřicetiletý německý trenér.

Výkon Schalke v odvetném duelu Slomku potěšil. „Čelili jsme hodně silnému soupeři, jemuž jsme sice dovolili skórovat, ale ne vyhrát. Především druhý poločas byl z naší strany velice dobrý, i když jsme si mnoho šancí nevypracovali. Penaltový rozstřel jsme ale měli přečtený a především náš brankář odvedl parádní práci, která byla jasnou odpovědí jeho kritikům,“ doplnil trenér  Schalke.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.