Hlavní obsah

VIDEO: Wembley je pro Rudé ďábly prokleté. I Ferguson uznal, že proti Barceloně neměli nárok

LONDÝN/ PRAHA

Zklamání neskrýval. Fotbalový chrám ve Wembley představoval pro sira Fergusona znovu prokletí. A vlastně podruhé v rychlém sledu. Tentokrát o to bolestivější, že šlo o finále Ligy mistrů, v němž tolik toužil vrátit Barceloně dva roky starou prohru z Říma. Jenže zase neuspěl. Katalánskému velkoklubu opět podlehl a z velkého snu o treble – tedy primátu v Champions League, Premier League a FA Cupu – nakonec zůstal devětašedesátiletému kouči Manchesteru United jen anglický titul.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zklamaný Wayne Rooney v kontrastu s radujícími se hráči Barcelony po konci finálového zápasu Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Tentokrát prohru překousl, o třicet let mladšímu kolegovi na lavičce Barcelony Guardiolovi hned po zápase v výhře 3:1 sportovně pogratuloval a vůbec žádné výmluvy nehledal. Natož aby si Ferguson stěžoval. Ani nemohl, protože finále Champions League mělo naprosto jednoznačný průběh a jeho „Rudí ďáblové“ neměli nárok.

Jsme dobří, Katalánci ale nejlepší, přiznal

„Jsme dobrý evropským týmem, ale prohráli jsme s nejlepším mužstvem Evropy, což není žádná ostuda,“ přiznal i Ferguson, že finále ve Wembley proběhlo zcela v režii Barcelony. „Za celou svou dlouhou manažerskou kariéru jsem lepší celek neviděl,“ složil Kataláncům poklonu.

Sir Alex Ferguson, kouč manchesteru United, se stříbrnou medailí na krku po prohraném finále Ligy mistrů s Barcelonou.foto: Reuters/Phil Noble

Přitom doufal, že v londýnském Wembley, kde bylo jeho mužstvo prakticky doma, by mohl Barceloně čelit. Že by mohla nastat ona šťastná noc, kdy katalánského fotbalového obra porazí. Zvláště po sezóně, v níž s Manchesterem přepsal anglickou fotbalovou historii, neboť získal devatenáctý titul v Premier League.

Proč Owen a nikoli Berbatov?!

„Snažili jsme se hrát s Barcelonou tak, jako hrajeme normálně, protože je nám cizí měnit způsob hry. Pro finálovou konfrontaci to ovšem nestačilo,“ uznal Ferguson, jenž chtěl čelit Kataláncům přehuštěným středem hřiště a organizovanou defenzivou. I proto na hřiště vůbec neposlal nejlepšího střelce mužstva Bulhara Berbatova,  dokonce ani na poslední minuty ho nenasadil, což mu kritici po zápase vyčítali.

Zklamaný Alex Ferguson a Wayne Rooney po skonćení finále Ligy mistrů.foto: ČTK/AP/Alastair Grant

„Pokud se rozhodujete mezi Owenem a Berbatovem a zvažujete, kdo by mohl dát v posledních minutách branku, vsadíte na Owenovy zkušenosti,“ odpálil Ferguson oponenty a hned začal spřádat plány pro příští sezónu.

Van der Sar: Dvě chyby rozhodly

Čtyřicetiletý brankářský veterán Van der Sar, pro něhož bylo finále s Barcelonou posledním zápasem kariéry, v nich už samozřejmě nefiguruje. Jeho zklamání se samozřejmě není co divit... „Začali jsme stejně jako před dvěma lety v Římě velice dobře, jenže jsme zase nedali první gól. Ale hlavně, udělali jsme opět jednu dvě chyby, kterých Barcelona využila. Je prostě velice dobrá,“ uznala nizozemská legenda, že trofej patří španělskému klubu právem.

Edwin van der Sar plachtí vzduchem marně, proti Villově střele je bezmocný.foto: Reuters/Paul Hanna

„Jsme dobří, ale jestliže chceme být ještě lepší, nesmíme se bát problémů, jež jsou před námi. A my lepší chceme být,“ ujišťoval, že příští rok, kdy mu bude sedmdesát, své Rudé ďábly za vysněným treble zase povede.

Letos o něj přišel ve Wembley, kde nejprve prohrál semifinále FA Cupu s městským konkurentem Manchesterem City a poté v sobotní noci finále Champions League s Barcelonou. Útěchou mu může být, že příští rok se o evropský fotbalový Svatý grál ve Wembley určitě hrát nebude.

Reklama

Související témata: