Hlavní obsah

Odvahu, burcuje Vrba! Pro střet s AC Milán destrukci ordinovat nebude

MILÁN

Sedm triumfů v Lize mistrů! Osmnáct italských titulů! Rozpočet v řádech stovek miliónů eur! Fotbalisté Viktorie Plzně se ve středu ve 20:45 hodin (vysílá ČT4, on-line na Sport.cz) při druhém vystoupení skupiny H Ligy mistrů postaví AC Milán, jednomu z největších klubů fotbalové historie. Jde o střetnutí, v němž jsou karty jasně rozdány. Západočeši však ke konfrontaci s gigantem vzhlížejí beze strachu. A s odvážnými plány!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba už nedočkavě vyhlíží zápas s AC Milán

Článek

AC Milán disponuje obrovskou silou. Na soupisce jsou většinou reprezentanti nejrůznějších zemí, jejichž přestupová hodnota ve většině případů přesahuje celý plzeňský kádr. „Čekají nás výjimeční jednotlivci, s obrovskou kvalitou,“ uznává Pavel Vrba, trenér Plzně. Jeho tým se k českému titulu v minulé sezóně prodral ofenzivou. Stejně tak k postupu do základní fáze Ligy mistrů. A strategii nehodlá zásadně měnit ani před duelem v Miláně.

„Musíme hrát hlavně dobře dopředu. Skutečně odvážně, protože jestli zalezeme, bude s námi zle. Když budeme čekat, co s námi provedou, nemáme šanci Milán ubránit,“ říká plzeňský obránce David Limberský.

Jeho tým v dosavadních sedmi vystoupeních letošního ročníku evropské soutěže slavil šestkrát vítězství, v úvodním duelu skupiny H Ligy mistrů doma s Borisovem remizoval 1:1. „Ani v Miláně nebudu ordinovat žádnou destrukci. Je třeba hrát odvážně,“ nabádá svěřence Vrba. Zkušenost z předešlých duelů ho posiluje. „Vždy jsme odvedli slušný výkon. A ve všech zápasech jsme byli soupeři rovnocenným partnerem,“ připomíná.

Vrba se nechce po zápase stydět

Doufá, že stejně bude mít příležitost mluvit i po středeční konfrontaci s AC Milán. „Přál bych si, abychom se po zápase nemuseli stydět. Za výsledek i projev,“ vypravuje Vrba. „Chceme si duel užít. A současně neudělat ostudu,“ přitakává Limberský.

„AC Milán! Název klubu vydá za tisíc slov! Zápas s tímhle soupeřem má atmosféru jen při vyslovení protivníka bez ohledu na okolnosti a diváckou kulisu. Je jasné, že jsme outsider a AC obrovským favoritem. Abychom odvezli dobrý výsledek, nebude stačit jen stoprocentní výkon. Musíme odevzdat ještě více a mít kupu štěstí. Ale zápas bude přesně takový, jaký si ho uděláme,“ uvědomuje si plzeňský záložník Petr Jiráček.

Když se spoluhráči vyběhl k úternímu tréninku na San Siru, všichni takřka s posvátnou úctou hleděli po tribunách monumentálního stánku, z jehož tribun sálá historie. „Hlavní bude zvládnout zápas v hlavě,“ tuší i kapitán Pavel Horváth, že klíčovým faktorem bude, jak se Západočeši vypořádají s psychickou přítěží střetu s fotbalovým gigantem.

„Zkusíme favorita překvapit, stejně jako zaskočily České Budějovice nás,“ slibuje Vrba při vzpomínce na bezbrankové škobrtnutí českého šampióna v posledním domácím ligovém představení. Ač mu na tváři hraje úsměv, rozhodně nežertuje. „I Trondheimu či Kodani jsme měli být v předkole jen sparingpartnerem. Náročnost soupeřů se stupňuje. Postoupili jsme do soutěže, kam nás nikdo nepasoval. A nechceme být jen účastníkem,“ zdůrazňuje Vrba, jehož kádr je kompletní.

Seedorf se smál

Zato Milán sčítá ztráty. Na marodce jsou Pato, Robinho, Gattuso, Ambrosini, Bonera a Ibrahimovič, i když poslední borec už v úterý absolvoval lehký předzápasový trénink. I přes mnoho absencí jsou hráči milánského klubu před soubojem s českým šampiónem v klidu.

V úterý se chystali v tréninkovém centru Milanello šedesát kilometrů od Milána, na San Siro k oficiálnímu tréninku vůbec necestovali. A když na tiskové konferenci padla otázka, zda po losu Ligy mistrů v kabině slavného klubu tušili alespoň rámcově, kdo je posledním soupeřem ve skupině H v podobě Plzně, kapitán Clarence Seedorf se upřímně rozesmál.

Trenér milánského velkoklubu Massimiliano Allegri však zachoval kamennou tvář. „Nemám ve zvyku podceňovat soupeře. Rozhodně máme o Plzni dostatek informací, sledovali jsme jejich předchozí zápasy. Mají dobrou techniku, dobrou organizaci. Musíme dobře bránit a nedělat riskantní věci při našich rychlých výpadech,“ sype ze sebe zdvořilostní formulaci.

Pod dojmem slov šéfa lavičky i Seedorf zvážněl. „Dokázali dvakrát porazit Kodaň, tudíž si zaslouží absolutní respekt. V Lize mistrů není nikdy nic snadného. Každý náš soupeř, byť nemá významné jméno, je pro nás protivníkem. Musíme mít maximální respekt. Tím spíše, že Plzeň v předkolech vyhrála všechny zápasy,“ naznačuje pětatřicetiletý kmet milánské zálohy, že už borci ze San Sira dostali v přípravě na duel dost informací.

Po některých se pídil bývalý nizozemský reprezentant i u Marka Jankulovského, bývalého parťáka z obrany AC Milán. „Mluvili jsme spolu, ale nesmím vám říct o čem, protože jde o naše tajemství a mohl bych vyzradit strategii,“ směje se Seedorf před středeční bitvou na San Siru.

V jeho útrobách by mělo být i téměř čtyři tisíce fanoušků Plzně, kteří vyrazili do Milána většinou po vlastní ose. Čtyřiadvacet hodin před duelem, který začne ve 20:45 hodin, nebyla osmdesátitisícová kapacita tribun zdaleka vyprodána. „I proto věřím, že se naši fandové neztratí a budou bojovat stejně statečně, jako my na trávníku,“ říká Horváth před duelem.

AC Milán - Viktoria Plzeň (20:45)
Předpokládané sestavy:
AC Milán: Abbiati - Abate, Nesta, Thiago Silva, Taiwo (Zambrotta) - Nocerino, Van Bommel, Seedorf - Emanuelson - El Shaarawy, Cassano.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař, Bakoš.

Reklama

Související témata: