Hlavní obsah

Inter, Bayern a Benfica slaví v Lize mistrů postup, Manchester City se znovu trápil

Fotbalisté Interu Milán, Bayernu Mnichov a Benfiky Lisabon slaví po úterních zápasech Ligy mistrů postup do osmifinále nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Italskému klubu stačila k postupu remíza 1:1 na hřišti Trabzonsporu, bavorský velkoklub si poradil na vlastním trávníku s Villarrealem 3:1 a Benfika si odvezla bod z Old Trafford, kde remizovala s domácím Manchesterem United 2:2. Městský rival Rudých ďáblů Manchester City podlehl v Neapoli 1:2 a postup se mu vzdaluje.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Franck Ribéry z Bayernu Mnichov (vlevo) se raduje z branky.

Článek

Do hry se dostali také čeští fotbalisté David Rozehnal (Lille) a Ondřej Čelůstka (Trabzonspor), duel CSKA Moskva - Lille rozhodovala pětice českých rozhodčích s hlavním Pavlem Královcem.

Fotbalisté Lille Aurelien Chedjou (vpravo), Eden Hazard (druhý zprava) a Moussa Sow se radují z branky.foto: Reuters/Grigory Dukor

Inter prožil klidný večer, který mu ulehčil podvečerní duel CSKA Moskva - Lille, v němž si Rusové zkomplikovali prohrou 0:2 postupové plány. Hosté ale byli v osmistupňovém mrazu lepší po celý zápas, branky padly v druhém poločase a oba týmy mají před posledním kolem shodně pět bodů. Na domácí straně stále chyběl zraněný Tomáš Necid.

Ricardo Alvarez (uprostřed) se raduje z branky se svými spoluhráči.foto: Reuters/Murad Sezer

Rozehnal se dostal s krajanem Královcem do slovní přestřelky poté, co by napomínám žlutou kartou, kvůli které nemůže nastoupit v příštím utkání. První vlastní gól si vstřelil Vasilij Berezuckij, druhý přidal v 64. minutě Sow. Interu pak s jistotou postupu ve večerním duelu remizoval s Tranbzonsporem 1:1, což pomohlo domácím k posunu na druhé místo v tabulce o bod před Lille a CSKA.

Benfica postupuje, United v nejistotě

Na Old Trafford se mezi Manchesterem United a Benfikou hrál skvělý fotbal, přestože domácí brzy prohrávali a utkání trochu připomínalo jejich bláznivý domácí duel s Basilejí (3:3). Výsledek sice stačili domácí otočit, ale nadšeně bojující hosté rychle vyrovnali na 2:2 a zajistili si jako první z této skupiny postup do dalších bojů. Mají totiž lepší bilanci vzájemných zápasů s Manchesterem United a Basilejí, kteří se utkají v posledním kole. Basilej se udržela ve hře díky vyhře 3:2 na hřišti rumunského Otetulu Galati, kde už měla dokonce tříbrankový náskok.

Nani z Manchesteru United v obležení fotbalistů Benfiky Lisabonfoto: Reuters/Phil Noble

Také další manchesterský klub si na postupové oslavy ještě počká. V anglické lize je suverénní, ale Neapol potvrdila, že na svém stadionu neprohrává. Dva Cavaniho góly v úvodu obou poločasů znamenaly domácí výhru 2:1. Manchester City vyvinul v závěru obrovský tlak, ale na vyrovnání nedosáhl a teď ho čekají nervózní chvíle, protože v tabulce mu schází na dnešního soupeře bod.

Postup z této skupiny si dnes zajistil Bayern Mnichov, jemuž pomohl k domácímu vítězství 3:1 nad Villarrealem dvěma brankami Franck Ribéry. Francouzský fotbalista nasměroval svůj tým do osmifinále už ve třetí minutě, další branku pak přidal po přestávce. Útočník Mario Gomez pak vsítil svůj čtrnáctý gól v posledních jedenácti zápasech v soutěži a se šesti trefami se osamostatnil v čele tabulky střelců před Lionelem Messim z Barcelony.

Real nasázel Chorvatům šest gólů

Nádherný večer si užili diváci v Madridu, kde Real doslova drtil Dinamo Záhřeb. Po devíti minutách vedli domácí 3:0, v 50. minutě o pět gólů a bylo jen otázkou, zda budou atakovat rekordní výhru v soutěži, ke které mu v té době scházely tři góly. Pak ale "Bílý balet" polevil a hosté snížili na tenisový výsledek 6:2. Díky osmi trefám se v historických tabulkách prestižní soutěže zápas dostal na páté místo podle počtu nastřílených branek.

Fotbalisté Realu madrid se radují z branky, kterou vstřelili do sítě Dinama Záhřeb.foto: Reuters/Felix Ordonez

Ve stejné skupině si mohl zajistit postup také Ajax Amsterodam, ale po bezbrankové remíze na hřišti Lyonu mu nezbude, než postup stvrdit v příštím kole právě proti Realu Madrid. Nizozemci mají ale oproti dnešnímu soupeři výrazně lepší výchozí pozici: tři body náskok, vzájemné zápasy jsou vyrovnané a skóre mají výrazně lepší.

Utkání 5. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Bayern Mnichov - Villarreal 3:1 (2:0)
Branky: 3. a 69. Ribéry, 23. Gomez - 50. De Guzmán. Rozhodčí: Strömbergsson (Švéd.)
Neapol - Manchester City 2:1 (1:1)
Branky: 17. a 49. Cavani - 33. Balotelli. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).
Skupina B:
CSKA Moskva - Lille 0:2 (0:0)
Branky: 49. V. Berezuckij vlastní, 64. Sow. Rozhodčí: Královec (ČR). Diváci: 19.100.
Trabzonspor - Inter Milán 1:1 (1:1)
Branky: 23. Altintop - 18. Álvarez. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).
Skupina C:
Otelul Galati - Basilej 2:3 (0:3)
Branky: 75. Giurgiu, 81. Antal - 10. F. Frei, 14. A. Frei, 37. Streller. Rozhodčí: Hagen (Nor.)
Manchester United - Benfica Lisabon 2:2 (1:1)
Branky: 30. Berbatov, 59. Fletcher - 3. vlastní Jones, 61. Aimar. Rozhodčí: Cüneyt (Tur.).
Skupina D:
Lyon - Ajax Amsterodam 0:0
Rozhodčí: Eriksson (Švéd.)
Real Madrid - Dinamo Záhřeb 6:2 (4:0)
Branky: 2. a 66. Benzema, 6. a 49. Callejón, 9. Higuaín, 20. Özil - 81. Bečiraj, 90. Tomečak. Rozhodčí: Kelly (Ir.)

Reklama

Související témata: