Hlavní obsah

Plzeň jde opět do boje o Ligu mistrů. Vzpomínky na Neapol jsou varováním, říká Kovařík

Radek MalinaPrávo

Patnáct miliónů inkasoval Jablonec před šesti měsíci za Jana Kovaříka. Hbitého krajního záložníka prodali Severočeši do Plzně. Od příchodu do Viktorie se už třikrát s bývalým zaměstnavatelem střetl a vždy odcházel poražený. Naposledy po páteční řeži v Superpoháru. Ale na truchlení není čas, v úterý čeká Kovaříkův tým úvodní duel 2. předkola fotbalové Ligy mistrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Záložník Plzně Jan Kovařík.

Článek

Budete mít prohru od bývalých parťáků na talíři? Jste s nimi v pravidelném kontaktu, nebo jste všechny vazby přetrhal?

Občas zajdu s klukama v Praze na kávu. Několikrát jsme od mého přestupu byli společně na golfu. Určitě mi naši prohru připomenou, ale my si navzájem přejeme úspěchy.

Když s odstupem hodnotíte přesun z Jablonce do Plzně, co vás napadne?

Udělal jsem správný krok. Přál jsem si, abych uspěl a pravidelně hrál. Myslel jsem, že bude složité prosadit se při kvalitě kádru, který v Plzni je. Budu se snažit navázat na první týdny v západočeském týmu, protože druhá část jara mi ideálně nevyšla.

Nevyděsilo vás letní posilování záložní řady, do níž přišel Petržela a Hořava?

Ne. Není důvod se bát. Snažím se pokaždé ukázat, že bych měl hrát já. Konkurence je dobrá. Člověk si navíc věří mnohem více, když má kolem sebe spoluhráče, kteří jsou tady v Plzni. Dovolíte si více než při působení v jiných týmech. Navíc přišli velmi kvalitní hráči. Tomáše Hořavu znám ještě z jednadvacítky, Milana Petrželu ze vzájemných soubojů v lize, kde jsme se potkávali hodně často. Když působil v Jablonci, tak jsme se minuli, ale shodou okolností jsem po něm měl bydlení.

Už v úterý vás čeká 2. předkolo Ligy mistrů, v němž doma narazíte na Željezničar Sarajevo. Jablonec se zapojí do Evropské ligy až v dalším kole. Porovnáváte vzájemné šance na postup do základních skupin?

Klukům ohromně přeju, aby postoupili. Sice začnou ve srovnání s námi později, ale budou nenasazení. Ale i Plzeň dokázala porazit před dvěma lety v kvalifikaci o Ligu mistrů nasazené protivníky. Třeba to vyjde i Jablonci.

Jak vidíte váš vzájemný souboj s Željezničarem Sarajevo?

Na papíře jsme favorit a měli bychom projít dál. Ale máme s tím vlastní zkušenost z jarní fáze Evropské ligy. Narazili jsme s Plzní na Neapol a byli jasní outsideři. A vyřadili jsme je jasným rozdílem, což je varovné memento. Nesmíme nic podcenit. Neznámá jména na jejich soupisce nesmí nikoho ukolébat. Pamatuju si, že jednou jsme v Jablonci vypadli s Apoelem. Říkali jsme si pak, že nás vyřadili nějací Kypřani. Jenže tehdy měli v týmu spoustu zahraničních hráčů a další sezónu hráli čtvrtfinále Ligy mistrů. Nebyli zase tak špatní (směje se).

Co pro vás představuje vidina účasti v hlavní fázi Ligy mistrů?

Jako malý kluk jsem na Champions League koukal v televizi. Snil jsem, že ji jednou budu hrát. Fandil jsem Realu Madrid a obdivně sledoval Raúla, jak dává gól za gólem. Byl jsem úplně poblázněný jeho uměním.

Vybavujete si úplně první setkání s nejprestižnější klubovou soutěží Evropy?

Ještě jako malého prcka mě táta vzal na Spartu. Přiznávám, že jsem nešel na stadión jako fanoušek českého klubu, ale kvůli atmosféře a jménu soutěže. Viděl jsem zahraniční hráče, kteří byli přece jen jinde.

Liga mistrů představuje ve srovnání s Evropskou ligou naprosto jinou dimenzi z pohledu protivníků i z ekonomického hlediska, což se promítá do odměn hráčů. Vnímáte i tenhle rozdíl?

Rozhodně ne. Myslím, že pro všechny z nás je největší motivací samotná Liga mistrů. Všechno ostatní je druhotné. Účast v hlavní fázi je pro mě obrovský sen. Sledoval jsem před dvěma lety kluky, když hráli na stadiónech Barcelony nebo AC Milán. Mě pokaždé vyhecuje atmosféra ve vyprodaném plzeňském stadiónu, je to elektrizující. Tudíž si neumím představit, co by se mnou dělal vyprodaný Nou Camp nebo jiný slavný fotbalový chrám.

Je to sice předčasné, ale máte určitou představu, co byste si pořídil za případnou odměnu plynoucí za účast v Lize mistrů?

Jsem velký blázen do aut. Už od dětství jsem sledoval všechno, co se točilo kolem motorů. Znáte to, každý chce v deseti auto z plakátu. Můj klukovský sen je pořídit si lamborghini. Zatím je rozhodně blíž Liga mistrů. Ale pokud si ji zahrajeme, možná se přiblížím i svému vysněnému autu.

Reklama

Související témata: