Hlavní obsah

Veterán Giggs sice překonal rekord Ligy mistrů, mizérie jeho týmu ale pokračovala i na Ukrajině

Doněck/Praha

Mizérie anglického mistra pokračuje i na evropské scéně. Poté, co Manchester United prohrál v posledním kole Premier League doma senzačně s West Bromwichem Albion, přišla další sprcha. Ve druhém dílu Champions League totiž Rudí ďáblové jen remizovali na Ukrajině se Šachtarem Doněck. „Nemyslím, že by to byl zase až tak špatný výsledek,“ bránil se kouč David Moyes kritice, která se na něho valí, neboť pod jeho vedením mužstvo nepřestává tápat a chřadnout.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Tomáš Hübschman ze Šachtaru Doněck stíhá Ryana Giggse z Manchesteru City (vpravo) v utkání Ligy mistrů.

Článek

Jeden argument na svou obranu Moyes po ruce neměl. Nemohl nasadit Rooneyho, který si po srážce s Welbeckem zhmoždil holeň. Ta mu ošklivě otekla, a proto trenér nechtěl riskovat. „Ale do sobotního ligového zápasu se Sunderlandem by měl být v pořádku. A na kvalifikační utkání anglické reprezentace s Černou Horou  a Polskem už bude stoprocentně k dispozici," naznačil kouč United, že Rooneyho návrat je jen otázkou dnů.

Šachtaru se riziko vyplatilo

I bez Rooneyho ale hrálo anglickému šampiónovi v Doněcku všechno do not. Už po osmnácti minutách dal Welbeck rychlý gól, takže United mohli zápas režírovat k obrazu svému. „Byla to ovšem šťastná branka a navíc po naší chybě," upozorňoval trenér Šachtaru Mircea Lucescu, v jehož týmu odehrál český legionář Tomáš Hübschman celých devadesát minut.

A dobře, protože Šachtar začal po změně stran soupeře přehrávat a zaslouženě vyrovnal. „Škoda, že jsme skórovali jen jednou, protože se nám nabízely i další příležitosti. To proto, že jsme po přestávce zvýšili tempo a v posledních dvaceti minutách šli do jistého rizika," kvitoval trefu Brazilce Taisona čtvrthodinu před koncem rumunský trenér ve službách Šachtaru.

„V některých směrech jsme byli lepší než soupeř, ale nezapomínejte, že jsme hráli s Manchesterem United. Získali jsme s ním bod, který nám dává naději, že se můžeme kvalifikovat ze skupiny dál," bral Lucescu nakonec s povděkem remízu.

Moyes už hráčům rozumí

I Moyes s ní byl víceméně spokojen... „Ve druhé půli jsme nedokázali držet míč, jak jsem si představoval, protože Šachtar na nás vyvinul velký tlak a remízu si zasloužil. Ale i pro nás je to dobrý bod, protože jsme ho získali v Lize mistrů a proti silnému protivníkovi k tomu. Vždyť Šachtar s anglickými týmy doma ještě nikdy neprohrál. Teď ovšem budeme muset vyhrávat další zápasy, máme-li postoupit," nechal se slyšet kouč United, který i jistá pozitiva na středečním vystoupení svého týmu v Doněcku našel.

„Dávám postupně příležitost všem hráčům, protože je chci vidět v akci. A mám pocit, že jim začínám už daleko lépe rozumět," glosoval Moyes od základu přeskupenou sestavu, v níž v porovnání s ligovým duelem proti West Bromwich zůstal jen gólman De Gea a Carrick.

Tentokrát kouč United poslal na trávník i svého hrajícího asistenta Giggse, který v 66. minutě střídal Fellainiho. Devětatřicetiletý veterán nastoupil k 145 zápasu v Lize mistrů a stal se tak jejím novým rekordmanem, neboť překonal Raúla z Realu Madrid.

„Ryan je neuvěřitelným hráčem. Potřebovali jsme na hřišti jeho zkušenosti, a proto jsem ho do zápasu poslal," glosoval svůj tah Moyes.

Reklama

Související témata: