Hlavní obsah

Barceloně nabídl los možnost k odplatě, Real obhajující trofej hraje s Juventusem

Aktualizováno

Fotbalistům Barcelony se nabídla možnost odčinit dva roky starou potupu. V semifinále Ligy mistrů se totiž potkají s mnichovským Bayernem, s nímž v sezóně 2012/13 vypadli po dvou porážkách s ostudným skóre 0:7. Do druhé semifinálové dvojice poslal nyonský los turínský Juventus a obhájce trofeje Real Madrid. První zápasy jsou na programu 5., resp. 6. května, odvety pak o týden později. Finále uvidí 6. června Berlín...

Foto: Albert Gea, Reuters

Massimu a spol. se nabízí příležitost k odplatě.

Článek

Ve Švýcarsku se dnes v pravé poledne pochopitelně losovalo i semifinále Evropské ligy. V něm na sebe narazí Neapol a Dněpropetrovsk, druhou dvojici pak tvoří Sevilla obhajující primát a Fiorentina. Úvodní semifinálové duely se hrají 7. května, odvety 14. května. Finalisty pak přivítá 27. května Varšava.

Guardiolu čeká pikantní souboj

Bude to hodně pikantní souboj... Už po deklasování Porta podobnou možnost exbarcelonskému trenérovi ve službách mnichovského Bayernu Guardiolovi předhazovali, on se však z odpovědi diplomatiky vykroutil.

„Nejprve nás v sobotu čeká bundesligový duel s berlínskou Herthou, v němž musíme mistrovský titul stvrdit, pak semifinále Německého poháru s Dortmundem a až potom začnu přemýšlet nad Champions League," pravil v úterní noci.

Teď už ovšem na semifinále usilovně myslí, protože se v něm utká s klubem, který před příchodem do Německa trénoval a dovedl k největším úspěchům. Ke čtrnácti trofejím a dvěma triumfům v Lize mistrů.

Jeho Bayern narazí právě na Barcelonu, proti níž se mu v poslední době až výjimečně daří. Vždyť z dosavadních osmi zápasů na scéně Ligy mistrů s ní prohrál jen jednou jedinkrát.

„Bude to hodně zvláštní souboj. Pro mě, stejně jako pro Thiaga, protože Barcelona byla náš život. A teď proti ní budeme hrát," připomínal Guardiola, že nikoli jen pro něho, ale i pro Thiago Alcántaru bude mít konfrontace pikantní příchuť, neboť oba přišli z Barcelony.

„A Barcelona hraje stejně, jako když jsme tam byli. Až na to, že koupila Neymara a Suáreze a má jiného trenéra. Sentiment ale musí stranou, mým úkolem teď je dojít s Bayernem do finále," hlásil Guardiola.

Juventus po dvanácti letech

Zajímavý nádech má ovšem i souboj druhé dvojice tvořené Juventusem a Realem. „Po dvanácti letech jsme zase v semifinále Ligy mistrů a už za to jsme rádi. A za to, že se znovu utkáme s Realem, ještě víc," nechal se slyšet sportovní ředitel Staré dámy Pavel Nedvěd, jenž se před jarními vyřazovacími boji ostatně netajil tím, že jeho klub momentálně ještě nedorostl do velikosti protivníků kalibru Barcelony, Realu či Bayernu.

Teď ovšem mezi nimi figuruje. „Bude to s Realem určitě napínavá konfrontace," prohlásil Nedvěd v Nyonu. I trenér Bílého baletu Carlo Ancelotti si los pochvaloval. „Jsem s ním spokojen," hlásil okamžitě.

Higuaín: Chceme Evropskou ligu vyhrát

V Evropské lize by mohlo dojít k italskému finále, které by stvrdilo renesanci italského fotbalu. Tedy pochopitelně za předpokladu, že Fiorentina vyřadí v semifinále obhájce trofeje Sevillu a Neapol postoupí do finále přes Dněpropetrovsk, v jehož kádru jsou i čeští legionáři Ondřej Mazuch a Jan Laštůvka.

„Naším cílem je nejen postup do finále, ale vítězství v Evropské lize," reagoval útočník Neapole Gonzalo Huguaín, který může pomýšlet i na to, že by se stal nejlepším střelcem soutěže.

„To jde stranou. Prioritou je úspěch mužstva," odmítl podobné otázky, protože i jeho by lákala vidina, že by si mohl v příští sezóně zahrát s Neapolí Ligu mistrů. UEFA totiž uvažuje , že by vítěz Evropské ligy byl nasazen přímo do základní části Champions League.

Los semifinále fotbalové Ligy mistrů (5. a 6. května - odvety 12. a 13. května):
FC Barcelona - Bayern Mnichov
Juventus Turín - Real Madrid
Finále se hraje 6. června v Berlíně.
Los semifinále fotbalové Evropské ligy:
První zápasy (7. května):
Neapol - Dněpropetrovsk
Sevilla - Fiorentina.
Odvety (14. května):
Dněpropetrovsk - Neapol
Fiorentina - Sevilla
Finále se hraje 27. května ve Varšavě.

Reklama