Hlavní obsah

Hodinová fantazie, poté fatální kolaps. Nehráli jsme proti mužstvu z provincie, ale s Juventusem, vyštěkl Guardiola

Turín/Praha

Hodina fotbalové fantazie a dvoubrankové vedení, v závěru ovšem sedmadvacetiminutový kolaps, dva inkasované góly a remíza, kterou musel brát mnichovský Bayern dokonce s povděkem, neboť Juventus měl možnost skóre úplně otočit. „Proto jsme všichni zklamaní. Když vedeme o dvě branky, měli bychom zavřít obranu a dovést zápas k vítěznému konci. Hrát klidněji a i po druhém vstřeleném gólu zůstat soustředění,“ litoval Arjen Robben, že si jeho tým neotevřel cestu do čtvrtfinále Ligy mistrů hned v prvním duelu v Turíně, i když k tomu měl tak blízko.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Radost fotbalistů Bayernu po úvodním gólu Thomase Müllera (střelec druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Zavinila však kolaps opravdu jen ztráta koncentrace? Absence zraněných urostlých beků Boatenga s jeho 192 centimetry, Martineze a Badstubera, kteří měří jen o dva centimetry méně? Dvě chyby nováčka Kimmicha, který byl u obou inkasovaných branek? Neodešel snad Bayern v partii s Juventusem v závěru fyzicky?

„Vím, že v Itálii je vše o fyzické kondici, ale mě zajímá především psychický stav mužstva. A já byl s výkonem spokojen po celých devadesát minut, i když bych byl pochopitelně ještě spokojenější, kdybychom v Turíně vyhráli," glosoval partii se Starou dámou kouč Bayernu Pep Guardiola.

„Nemohli jsme přece očekávat, že přijedeme do Turína a Juventus za celý zápas nevystřelí na naši bránu, nebo že bychom vydrželi hrát fantasticky po celých devadesát minut. Vždyť jsme proti sobě neměli nějaké mužstvo z provincie. Nastoupil proti nám Juventus. Skvělý tým, který získal v Itálii čtyři tituly a v loňském ročníku Ligy mistrů došel dál, než my. Až do finále," doslova vyštěkl po připomínkách vyvolaných závěrem střetnutí a góly, kterého jeho tým dostal.

Nejlepší poločas v Lize mistrů

„Mohli jsme vyhrát, ale máme mužstvo plné mladých hráčů, kteří se i z tohoto střetnutí poučí," připomínal Guardiola, že i remíza bude pro něco dobrá. Pro odvetu, která se hraje 16. března v Mnichově, docela určitě.

„Nevím, zda nerozhodný výsledek z Turína bude k postupu stačit, ale i tak jsem potěšen. Hrou, výkonem i charakterem svého mužstva. "

Pravdou je, že Bayern sehrál v Turíně jeden z nejlepších poločasů za dobu účinkování v Lize mistrů.

"Drželi jsme míč, kontrolovali hru, vytvořili si šance, jen branek jsme mohli dát víc," upozorňoval Guardiola na jednoznačný průběh nejen první půle, ale i úvodní čtvrthodiny po přestávce. Však byl za svou trenérskou genialitu chválen zase ze všech stran. Vždyť i se čtveřicí „mrňousů" v obraně (Lahm a Bernat se 170 cm, Kimmich se 176 cm a Alaba se 180 cm) držel jeho tým soupeře na distanc a nic mu nedovolil.

Robben: Srdce, vášeň, intelekt

Jenže pak nováček Kimmich dvakrát chyboval. „Do té doby hrál dobře, jenže při první situaci neměl míč pod kontrolou a k druhé přišel pozdě," glosoval legendární „Císař Franz" Beckenbauer momenty, po nichž Dybala a Sturaro skóre srovnali a Juventus se vrátil do hry o postup.

„Vlastními chybami jsme mu to umožnili. Ale žijeme, protože i remíza je před odvetou dobrá," uznával kapitán Bayernu Philipp Lahm, jenž hrál jubilejní stý zápas v Lize mistrů.

„Podstatné je, že odvetu hrajeme doma v naší Aréně. Musíme do ní dát všechno - srdce, vášeň i intelekt," souhlasil i rozladěný Robben, že výchozí pozice jeho týmu je dobrá.

Reklama

Související témata: