Hlavní obsah

Mladá Boleslav vyřadila Valerengu, čeká jí Galatasaray

OSLO

Fotbalisté Mladé Boleslavi si zahrají třetí předkolo Ligy mistrů proti Galatasarayi Istanbul. V odvetě ve středu remizovali 2:2 na hřišti Valerengy Oslo, přestože hráli od 64. minuty bez vyloučeného Abraháma. V prvním utkání Středočeši doma před týdnem zvítězili 3:1 a po zápase mohli slavit.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radost Jana Kysely z Mladé Boleslavi

Článek

Mladá Boleslav se obávala velkého nástupu soupeře, ale místo toho měla aktivitu na svých kopačkách ona. Do norských fotbalistů se hosté pustili bez bázně a hany, ani stopa po nervozitě. Do ochozů Ullevaalu nepřišlo podle očekávání mnoho diváků, ale přesto dokázali vytvořit bouřlivou kulisu. Ta však domácím nebyla nic platná.

Valerenga neměla čím Středočechy překvapit: sázela na dlouhé odkopy na Floa, který se snažil míče srážet na tři spoluhráče, ale příliš se mu to nedařilo. Poctivě ho totiž hlídal Brezinský, který s ním neprohrál ani jeden hlavičkový souboj. Naopak boleslavští hráči působili kompaktně, míč si dávali od nohy k noze a aktivní napadání Pecky s Vaculíkem dělalo hráčům v modrém velké potíže.

V domácím týmu nebylo příliš mnoho výjimečných hráčů, ale především Gashi dokázal několikrát svými technickými finesami hosty pozlobit. Jeho střela z 15. minuty ale mířila nad a brzy poté se mohl radovat aktivnější soupeř.

Skóre otevřel Brezinský

V 17. minutě Vaculík poslal přesný centr do středu šestnáctky, kde se Poláček volejem trefil do pravé tyče. Vzápětí přišly další slibné pokusy: po hlavě Ševinského odpustil skotský sudí domácím penaltu za Wahlerovu ruku a následnou ránu vyrazil Johnsen do tyče.

První střelu mezi tyče Valerenga vyslala až v 26. minutě, ale Holmův pokus byl tak slabý, že Kučera ani nemusel vyvinout mimořádné úsilí, aby míč lapil do koše. Stejná situace nastala při prvním pokusu Floa z 31. minuty. Domácí začali po půlhodině ztrácet půdu pod nohama, ale paradoxně v 34. minutě měli největší šanci, jenže Dos Santos pálil půl metru nad.

V 41. minutě ale přišla rozhodující chvíle celého dvojzápasu: Kulič zatočil trestný kop až na malé vápno, kde stoper Brezinský korunoval výtečný výkon prodloužením jeho dráhy hlavou a míč skončil za zády islandského gólmana Arasona.

Kulič uklidnil spoluhráče nádherným sólem

Ještě jeden moment mohl postupové naděje zvrátit, jenže domácí v něm znovu zklamali. V druhé minutě nastaveného času totiž spálil Dos Santos šanci, na kterou jen tak nezapomene. Na pravé straně šestnáctky si totiž naběhl do nestřeženého prostoru před opuštěnou brankou, ale jeho střela skončila málem u rohového praporku.

Norové překvapivě o pauze nevystřídali a jejich hra se proto příliš nezměnila. Hosté naopak překypovali sebevědomím a rychlými akcemi dostávali norskou obranu do velkých potíží. Valerenga dál setrvávala u nenápadité hry plné nakopávaných míčů na nevýrazného Floa.

Dramatická zápletka začala v 64. minutě, kdy skotský sudí Thompson po strkanici uprostřed hřiště vyloučil Abraháma. Celá situace přitom začala Holmovým faulem po odpískání, jenže červenou kartu viděl český fotbalista.

Pak začalo pro hosty peklo, na jejich branku se valil jeden útok za druhým. Příchod Sörönsena domácí hru hodně rozhýbal a v 73. minutě vyrovnal po souboji se střídajícím Langem vlastní brankou Vít. Krátce nato byl dvakrát blízko dalšímu gólu Flo, který nejprve nastřelil tyč a pak jeho další pokus vyrazil Kučera nad břevno.

Domácí hra vabank skončila v 84. minutě, kdy sebral Kulič poslední síly a zamířil k brance Valerengy sedmdesátimetrovým sólem. To zakončil jistou trefou, která definitivně umlčela domácí publikum. Ani Fredheimova vyrovnávací branka z 87. minuty už na postupu Středočechů nic změnit nemohla.

Valerenga Oslo - FK Mladá Boleslav 2:2 (0:1)
Branky: 73. Lange, 87. Fredheim - 41. Brezinský, 84. Kulič. Rozhodčí: Thompson (Skot.). ŽK: Grindheim, Flo, T. Holm - Ševinský, Palát. ČK: 66. Abrahám (Ml. Boleslav). Diváci: 11.000. První zápas 1:3, postupuje Mladá Boleslav.
Sestavy:
IF Valerenga Oslo: Arason - Storbak, Wahler, Johnsen (69. Lange), Jepsen - Grindheim (64. Berre), T. Holm - Dos Santos (64. Sörönsen), Gashi, Fredheim - Flo. Trenér: Rekdal.
FK Mladá Boleslav: Kučera - Ševinský, Brezinský, Vít, Palát - Vaculík (90. Holub), Abrahám, Matějovský, Poláček (75. Riegel) - Pecka, Kulič (85. Sedláček). Trenér: Uhrin.

Reklama

Související témata: