Hlavní obsah

Guardiola dal Basileji tvrdou lekci, přesto se jí zastával. Z Bayernu dobře vím, jak těžké je vypadnout z rytmu

Basilej/Praha

Jeho tým vyprovodil Basilej s čtyřgólovým výpraskem, ale trenér Manchesteru City měl pro soupeře pochopení. „Trénoval jsem v Německu, takže vím, jak je těžké vypořádat se se zimní přestávkou. Během dvou měsíců mužstvo úplně vypadne z herního rytmu. Ostatně, domácí kouč Wicky to zná ještě lépe než já,“ hájil Pep Guardiola švýcarského mistra, který dostal v prvním osmifinále Ligy mistrů od Citizens tvrdou lekci.

Foto: Georgios Kefalas, ČTK/AP

Basilejský Tomáš Vaclík poté, co inkasoval třetí gól od Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Jen necelou čtvrthodinu Basilej vzdorovala, snad kdyby švédský sudí Eriksson odpískal za bezbrankového stavu pokutový kop, mohla lídra Premier League potrápit. Ale jen potrápit, nic víc. Manchester City pod Alpami jasně dominoval a svého protivníka ve všech směrech přehrál.

„Hráli jsme dobře, myslím, že dokonce stejně dobře, jako v poslední době v Premier League," kvitoval Guardiola, že jeho mužstvo švýcarského protivníka ani trochu nepodcenilo a už během první půle třemi góly zápas rozhodlo.

Pro Citizens bylo důležité nepřipustit komplikace, neboť jejich program je před odvetou, která se hraje na Ostrovech 7. března, mimořádně nahuštěný. V pondělí je čeká osmifinále FA Cupu s Wiganem, 25. února finále Ligového poháru s Arsenalem, čtyři dny na to zápas se stejným soupeřem o ligové body a hned na to další vypjatý ligový duel s Chelsea.

„Máme opravdu hrozně nabitý program. Ligový pohár bychom chtěli samozřejmě vyhrát, ale zápasy o ligové body s Arsenalem a Chelsea jsou také nesmírně důležité. Pokud v nich uspějeme, zase se o něco přiblížíme mistrovskému titulu," vypočítával Guardiola, co všechno musí jeho svěřenci před odvetou zvládnout.

Rázné vykročení do osmifinále Ligy mistrů by mu mělo dodávat klid, ale on navzdory čtyřbrankové výhře v Basileji zůstává opatrný. „Ze zkušeností vím, že mezi šestnácti posledními v Lize mistrů rozhoduje až druhý zápas. Pokud ale postoupíme do čtvrtfinále, bude to znamenat, že jsme v porovnání s loňskou sezónou udělali krok navíc. Pak teprve uvidíme co dál," odmítl glosovat názor, že jeho tým je největším favoritem na vítězství v tomto ročníku Champions League.

Uznával ovšem, že kromě vysoké výhry ho v Basileji potěšily i další věci. Na trávníku se totiž v poslední půlhodině objevil Sané, i když jeho léčení mělo po vážném zranění kotníku trvat minimálně ještě měsíc, ve výborné formě se představil německý legionář Gündogan, jenž dal Vaclíkovi v domácí bráně dva góly.

„Gündo je mimořádný fotbalista. V minulé sezóně přišel v důsledku zranění o šest měsíců, ale teď zahrál fantasticky. Nejde jen o dvě branky, ale o výkon, kvalitní hru, osobnost, kterou na trávníku je," chválil ho trenér Guardiola.

Löw v hledišti

Sedmadvacetiletému záložníkovi se ta slova dobře poslouchala. Zvláště, kdy se dozvěděl, že se do Basileje na něho přijel podívat kouč německé reprezentace Joachim Löw.

„Nevěděl jsem o tom, ale doufám, že se mu můj výkon líbil. Vypadalo to na snadnou výhru, ale zase až tak jednoduché to pro nás nebylo. V Lize mistrů je ostatně každý zápas obtížný. Výsledek je pro nás dokonalý, ale ve hře a způsobu, jak jsme hráli, se najde pořád spousta věcí, které se dají zlepšit," rozpovídal se Gündogan do mikrofonů BT Sport.

Samozřejmě je zvědav i na to, jak na jeho výkony zareaguje trenér Löw. Vždyť Gündogana provázelo v posledních letech moře smůly. Zranění ho třeba na poslední chvíli vyřadilo z reprezentačního kádru před MS 2014 v Brazílii, kde se Němci stali mistry světa, nezahrál si na EURO 2016 ve Francii. O to víc touží, aby se zahrál v létě na světovém šampionátu v Rusku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články