Hlavní obsah

Zápas fotbalových gigantů je tady. Madridský Bílý balet proti Neymarovi a spol.

Madrid/Praha

Bude to zápas fotbalových gigantů, o tom není sporu. Pro kouče Realu Madrid Zinedine Zidana o to důležitější, že v osmifinálové konfrontaci Ligy mistrů s Paris SG se mu nabízí poslední možnost zachránit zpackanou sezónu. Vždyť ve španělské lize figuruje jeho Bílý balet až na čtvrtém místě se sedmnáctibodovou ztrátou na vedoucí Barcelonu, z Královského poháru vypadl hned ve čtvrtfinále. „Nepotřebuji nic dokazovat,“ odmítá Zidane, že by si postupem přes pařížského soupeře znovu na Santiago Bernabéu upevnil pozici, která je po prohrách v předchozích týdnech značně vratká.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Cristiano Ronaldo dal v posledním kole španělské ligy tři góly, takže před konfrontací s Paris SG dokázal, že je zase ve formě.

Článek

Sám však ví, že Liga mistrů představuje šanci. Dvakrát ji s Realem v předchozích dvou letech vyhrál a zvládnout něco podobného i do třetice by Zidanemu zajistilo trenérskou nesmrtelnost. Jenže to by musel nejdřív vyřadit Paris SG, který po sezónách příslibů chce konečně prorazit na evropské klubové výsluní.

Spolu jsme silnější, apeloval Ronaldo

S nejdražším fotbalistou světa Neymarem, s Cavanim, Di Maríou a dalšími hvězdami, které má španělský kouč Emery k dispozici. Už loni k tomu měl Paris SG nakročeno. V prvním osmifinále rozstřílel Barcelonu 4:0, jenže v odvetě na Camp Nou zkolaboval a po prohře 1:6 vypadl.

„To je minulost. Pro nás hodně hořká, ale minulost. Jsme jinde. Silnější, sebevědomější, zkušenější," odmítá Unai Emery, že by se historie mohla opakovat. Jeho mužstvo si počínalo v letošním ročníku Ligy mistrů opravdu suverénně. Neztratilo ani bod, soupeřům nastřílelo rekordních 25 gólů a oslňovalo útočným fotbalem.

„Proto nemáme z Realu žádný strach," je přesvědčen trenér Paris SG, že po pěti předchozích marných pokusech se francouzský mistr mezi osm nejlepších klubů dostane.

„Budou to zápasy, které rozhodnou o tom, jaká naše sezóna bude," připouští na rozdíl od trenéra největší hvězda Bílého baletu Cristiano Ronaldo, že vnímá obrovský tlak, který na mužstvu leží.

„Champions League představuje naši velkou příležitost. Jsme silní a z podobných zápasů máme spoustu zkušeností, což bude hrát určitě roli," připomínal dvě poslední tažení za „ušatou" trofejí pro vítěze Ligy mistrů. "To, co já a tým potřebujeme, je ovšem vaše podpora. Bude to důležitý zápas proti skvělému týmu a jen spolu budeme silnější," apeloval Ronaldo na fanoušky Realu.

Ve stínu zápasu na Santiago Bernabéu se bude odehrávat druhý osmifinálový duel, v němž hostí Porto Liverpool. Kloppovi svěřenci jsou v této konfrontaci favority, mnozí je dokonce pasují na černého koně celé soutěže, což trenér Reds tuze nerad slyší.

„Když se mě na něco takového ptají, opouštím místnost a neodpovídám. Nelíbí se mi na toto téma mluvit. Teď tady zůstávám jen proto, že odejít by bylo nezdvořilé, neboť nás živě snímá televize," reagoval Klopp i na předzápasové tiskové konferenci v Portu.

Klopp: Loni jsme o něčem takovém jen snili

„Jsme sice silní, naše trio Firmino, Mané, Salah představuje skutečně velkou ofenzivní sílu, ale v Portu musí být nesmírně silní, abychom si odvezli výsledek dávající naději pro odvetu," varoval německý kouč ve službách Reds před sebemenším podceněním portugalského protivníka.

„Před rokem jsme jen snili o tom, že bychom mohli být v Lize mistrů. Teď jsme mezi posledními šestnácti, takže se na zápasy s Portem koncentrujme a nepřemýšlejme, co bude dál," připomínal svým svěřencům Klopp, že portugalský protivník nebude ani trochu snadnou překážkou.

Vždyť Porto prohrálo v letošní sezóně doma jediný zápas, když v základní skupině Ligy mistrů podlehlo tureckému Besiktasi.

Reklama

Související témata: