Hlavní obsah

Messi má s Chelsea nevyřízené účty, jeho Barcelona rovněž. I proto má osmifinále LM takový náboj

Praha

Messimu půjde na Stamford Bridge o nevyřízené účty, jeho Barceloně ale také. Vždyť s Chelsea hrála na scéně fotbalové Ligy mistrů v posledních třinácti letech desetkrát a jen dvakrát ji porazila. Naposledy před tuctem let v únoru 2006! I proto bude mít dnešní první osmifinále Champions League takový náboj, i proto zůstává v jeho stínu druhý duel mezi Bayernem Mnichov a Besiktasem Istanbul, jenž se hraje rovněž od 20.45.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelonský Lionel Messi se zatím nikdy proti Chelsea střelecky neprosadil.

Článek

Stále ještě pořád úřadující mistr anglické ligy sice v Premier League tápe a figuruje až na čtvrté příčce, jenže právě konfrontaci s Barcelonou vnímá jako příležitost dokázat, že na přelomu ledna a února šlo v duelech s Bournemouthem a Watfordem o výjimečné výpadky.

Messi ještě nedal Chelsea gól

„Přesvědčíme se, jak na tom doopravdy jsme," pragmaticky prohlásil kouč Chelsea Antonio Conte vědom si síly soupeře, který jeho svěřence dnes večer čeká.

„Messi je nejlepší hráč na světě. Prostě fantastický fotbalista schopný dát gól i z šance, kterou jiní za šanci vůbec nepovažují. Ale nezapomínejte na Suáreze, jenž je fantastickým útočníkem, Iniestu a ostatní hráče, kteří jsou rovněž skvělí. Jestliže máme uspět, musíme podat týmový výkon, protože jedině tak můžeme Barcelonu zastavit," připomínal svým svěřencům italský trenér na lavičce Blues.

Messi je opravdu fantastickým fotbalistou, jeho prokletím je ale právě Chelsea. Už osmkrát proti ní v Lize mistrů nastoupil, ale ani jednou se střelecky neprosadil.

„Proto je dnešní zápas tak důležitý pro Lea, pro mě, pro každého z nás. Pro Barcelonu nejvíc," přiznával kouč Katalánců Ernesto Valverde, že vzhledem k suverénnímu vedení v La Lize teď je úspěch jeho týmu v Lize mistrů povýšen nade vše.

„Leo neměl v předchozích utkáních proti Chelsea moc štěstí, ale úterý nabídne úplně jiný zápas. Budě to hrozně těžké, ale chceme se kvalifikovat dál," připomínal i statistiky vzájemných střetnutí, které mluví proti jeho týmu.

Zápasy Chelsea a Barcelony v Lize mistrů
sezónafáze LMvýsledkyvýsledky
2004/05osmifináleBarcelona - Chelsea 2:1Chelsea - Barcelona 4:2
2005/06osmifináleChelsea - Barcelona 1:2Barcelona - Chelsea 1:1
2006/07skupinaChelsea - Barcelona 1:0Barcelona - Chelsea 2:2
2008/09semifináleBarcelona - Chelsea 0:0Chelsea - Barcelona 1:1
2011/12semifináleChelsea - Barcelona 1:0Barcelona - Chelsea 2:2

„Historie se samozřejmě počítá, jenže hráči se mění, i když právě Messi či třeba Iniesta stále zůstávají. Je dobré, že mezi našimi kluby existuje rivalita, protože zvyšuje očekávání i zajímavost další konfrontace," meditoval kouč Barcelony a neopomněl složit velkou poklonu i svému kolegovi ve službách Chelsea.

„Antonio Conte je jedním z nejlepších trenérů na světě, což dokázal u italské reprezentace, v Juventusu i teď v Chelsea. Fantastický životopis... Jeho týmy jsou vždy takticky dobře připravené a v každém okamžiku ví, jak si počínat. Proto představuje osmifinále s ním a jeho Chelsea obrovskou výzvu," připomínal Valverde.

„Bude to opravdu měření, v němž budou rozhodovat nejen velké věci, ale i nepatrné detaily," souhlasil Conte.

„Proto také trochu změníme na soupeřově hřišti náš styl hry. Čeká nás fyzicky velmi dobře připravený protivník, který dovede výtečně bránit a vyrážet do rychlých kontrů," přiznal trenér Barcelony.

Kouč Bayernu varuje před Turky

Druhé dnešní osmifinále mezi Bayernem Mnichov a Besiktasem Istanbul se bude  odehrávat ve stínu duelu na Stramford Bridge. Favoritem je pochopitelně domácí celek, který se po návratu trenéra Juppa Heynckese proměnil znovu ve válec drtící každého soupeře, jenž se mu postaví do cesty. Vždyť vyhrál už 13 soutěžních zápasů v řadě a má nakročeno k rekordu... Ten drží Pál Csernai, který s Bayernem zvítezil ve 14 utkáních po sobě.

„Na střetnutí s Besiktasem ale musíme být plně koncentrovaní, protože není náhoda, že turecký celek prošel základní skupinou bez prohry," upozorňoval dvaasedmdesátiletý domácí kouč, který opakovaně odmítl žádost klubového vedení, aby prodloužil smlouvu ještě alespoň o rok.

„Je to soupeř, v jehož sestavě je spousta fotbalistů, kteří v minulosti hráli v Barceloně, Realu či Valencii, jsou tam také dva holandští reprezentanti, jsou prostě nabiti mezinárodními zkušenostmi. A navíc je vede zkušený trenér. Není to sice můj věkový ročník, ale za úspěchy Besiktase je skrytý," upozorňoval Heynckes na pětašedesátiletého Senola Günese, který je o sedm let mladší než on.

Reklama

Související témata: