Hlavní obsah

Jemu patří tenhle zápas i náš postup, vzpomínal slzící Chiellini na mrtvého spoluhráče Astoriho

Londýn/Praha

Válel se ve Wembley po trávníku a jen sledoval, jak se Chiellini marně snaží napravit jeho školáckou chybu. Věděl, že šel na zem příliš brzy, takže na střelu Korejce Sona dosáhnout nemůže, tušil, že ani Chiellini na míč nedoskočí. Přesto si legenda v bráně turínského Juventusu nepřipouštěla, že by právě tenhle gól měl znamenat konec účinkování Staré dámy v Lize mistrů a rekviem za jeho kariérou. „Fotbal je skvělou hrou, v níž se během pár okamžiků všechno otočí,“ burcoval čtyřicetiletý Gianluigi Buffon o přestávce osmifinálové odvety s Tottenhamem o generaci mladší spoluhráče.

Sestřih zápasu Tottenham - JuventusVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Sestřih utkání Manchester City - Basilej

O sedm let mladší Giorgio Chiellini dělal v kabině totéž. „Opakovali jsme si, že musíme zůstat klidní, protože naše šance určitě přijde," vůbec si nepřipouštěl, že by pochod Juve měl letos skončit už v osmifinále.

„Dvakrát během tří let jsme hráli finále, takže jsme nasbírali zkušenosti, které Tottenhamu ještě schází. A nic na tom nemění, že má ve svém středu tak vynikající hráče, jako jsou Kane, Eriksen, Alli, Son," vykládal, že ani on, ani Buffon víru neztratili, i když Spurs měli hodinu jasně navrch, vedli 1:0 a přehrávali je ve všech směrech. Svou vírou infikovali celý tým, a proto došlo ke zvratu, na který nedokázal londýnský protivník zareagovat.

„Věřím v historii, věřím ve zkušenosti. V úterý jsme v zápase Paris SG s Realem Madrid viděli, jak důležité zkušenosti jsou, což naši víru ve vlastní schopnosti jen posílilo. Před zápasem, o přestávce zrovna tak," nedokázal Chiellini zakrýt dojetí, které prožíval.

Z postupu, ještě víc však z minuty ticha za bývalého reprezentačního spoluhráče Astoriho, který zemřel v neděli na zástavu srdce.

„Jemu patří tenhle zápas a náš postup, Davidovi patří každá naše myšlenka. Plakal jsem před zápasem, plakal jsem kvůli němu už mnohokrát. Byl to fantastický fotbalista, takže ve čtvrtek pojedeme společně do Fiorentiny, abychom mu řekli poslední Ciao," potvrdil, že postupem do čtvrtfinále ověnčení hráči Juventusu se vydají po návratu domů na Astoriho pohřeb.

Už jako čtvrtfinalisté Ligy mistrů, kam dokráčeli během tří minut, kdy ve Wembley úřadoval Argentinec Higuaín. Nejdřív sám gól dal, zanedlouho poslal do sóla Dybalu, který obrat dokonal.

„Ale to jen proto, že naši týmoví lékaři odvedli obrovskou práci a umožnili mi, abych po zranění přece jen nastoupil," připomínal turínský hrdina, že se zhmožděným kotníkem musel vynechat dva zápasy, a i ve Wembley byl jeho start nejistý.

Kouč Allegri ho však postavil a on ke dvěma trefám z prvního osmifinále přidal třetí.

„Dvě velké chyby během necelých tří minut nás stály postup do čtvrtfinále," povzdechl si kouč Tottenhamu Mauricio Pochettiho, který před argentinským krajanem Higuaínem varoval své hráče marně.

„Třikrát vystřelili a dali dva góly, zatímco my si připravili spoustu možností, které jsme nevyužili. Pokud porovnáte statistiky obou osmifinálových zápasů, musíte uznat, že jsme byli lepším mužstvem a v Lize mistrů si zasloužili mnohem víc," litoval trenér Tottenhamu zmařené šance.

„Ale i zklamání je potřeba k tomu, abychom dál rostli," snažil se i na vyřazení najít nějaké pozitivum.

„Postoupili díky fotbalovým kvalitám a zkušenostem. Jsou jako stroj. Klidní, vyčkávající, přemýšlející, kdy udeřit. A jakmile udeří, dají ze tří možností dvě branky," povzdechl si brankář Tottenhamu Hugo Lloris.

„Ale i ten stroj potřeboval oživit. V prvním poločase jsme pod tlakem velice kvalitního soupeře trpěli, takže jsem si uvědomil, že musím nasadit čerstvé hráče. Přišli Asamoah a Lichtensteiner a vyplatilo se to," připomínal kouč Juventusu Massimiliano Allegri mistrné střídání po hodině hry, které průběh odvety zvrátilo a dopomohlo k tomu, že loňský finalista kráčí Ligou mistrů dál.

I chybující Buffon proto může dál snít svůj sen o tom, že po třech předchozích marných  finálových pokusech Ligu mistrů přece jen vyhraje a s kariérou ještě nebude muset končit.

Reklama