Hlavní obsah

Doufám, že jsem se už vzbudil, glosoval Vaclík senzační skalp Citizens

Manchester/Praha

Za měsíc za dva si už málokdo vzpomene, v jaké sestavě Manchester City v domácí osmifinálové odvetě proti Basileji nastoupil. Promlouvat bude výsledek. Výhra švýcarského mistra s českými legionáři Vaclíkem a Suchým v sestavě na Etihad stadium. Vítězství po 36 zápasech, v nichž Citizens v domácím prostředí neprohráli. „Nenajdete na světě mužstvo, které provede šest nebo sedm změn v sestavě a bude hrát pořád stejně,“ připomínal kouč Manchesteru City Pep Guardiola, že nenechal kámen na kameni, a i proto jeho celek poprvé od prosince 2016 před svým publikem prohrál.

Sestřih utkání Manchester City - BasilejVideo: O2 TV Sport

 
Článek

V porovnání s posledním zápasem Premier League proti Arsenalu udělal španělský kouč sedm změn v sestavě. Ve srovnání s prvním osmifinálovým duelem ve Švýcarsku, kde jeho Citizens vyhráli 4:0, jich bylo dokonce devět.

„Přesto byla první půle v našem podání docela dobrá. Ve druhé jsme ale zapomněli útočit. A na agresivitu jsme zapomněli docela, protože jen Sané a Foden se snažili hrát agresivně," narážel Guardiola na hráče z lavičky, jimž dal příležitost v utkání hraném jen jako formalita.

Sedmnáctiletý záložník Philip Foden, vůbec nejmladší anglický fotbalista, který kdy zasáhl do vyřazovacích bojů Ligy mistrů, byl jedním z nich. Brazilec Gabriel Jesus hrající po zranění kolena letos vůbec poprvé v základní sestavě dalším.

„I pro Yayu Tourého, Danila, Stonese bylo dobré, že si hráli devadesát minut," netajil kouč Citizens, že duel s Basilejí využil k tomu, aby svou příležitost dostali ti, na něž se v nabitém programu nedostane.

„Ve čtvrtfinále k tomu možnost nebude. Tam se nestane, abychom nastupovali k odvetě s výsledkem 4:0."

„Hráli jsme velmi neohrabaně, nechávali jsme soupeři příliš volného prostoru k protiútokům," přijímal trenérovy výtky John Stones. „Všechno bylo pomalé, scházel rytmus, přihrávali jsme si jen proto, abychom si přihráli, nebyli vůbec nebezpeční," vyčísloval Guardiola, co všechno postrádal.

Nebylo to poprvé v letošní Lize mistrů, i v utkání základní skupiny proti Šachtaru Doněck poskládal svůj tým z náhradníků, a ten na Ukrajině prohrál.

Fotbalistům Basileje to ovšem na euforii ze skalpu lídra Premier League nic neubralo. Ve skupině porazili doma Manchester United 1:0, ve středu vyhráli 2:1 nad jeho městským rivalem dokonce na Ostrovech.

"Měl jsem dnes v noci sen, že jsme remizovali. Doufám, že už jsem se vzbudil!" glosoval nečekanou výhru na sociálních sítích český gólman v bráně Basileje Tomáš Vaclík.

Suchý čtvrtým českým stovkařem
Obzvláště dobře se bude na výhru nad Manchesterem City vzpomínat českému legionáři ve službách Basileji Marku Suchému. Šlo totiž o sté utkání, které včetně předkol v evropských pohárech sehrál. Za pražskou Slavii jich odehrál 42, za Spartak Moskva 20, za Basilej zbývajících 38. Na kulatou metu dosáhl po Čechovi (127 startů), Nedvědovi (119) a Hübschmanovi (113) jako čtvrtý český fotbalista.

„Jsem na svůj tým pyšný o to víc, že jsme po osmi minutách prohrávali a on se přesto vzchopil. Můžeme být hrdí, protože jde o zvláštní výhru. Vždyť jsme porazili soupeře, který každý třetí den pobíjí jednoho protivníka za druhým," prožíval podobné stavy jako Vaclík i trenér Raphael Wicky.

Přitom doufal, že vítězství pomůže jeho celku získat ztracené sebevědomí. Vždyť Basilej čtyři z pěti posledních soutěžních zápasů prohrála, nevstřelila ani jeden gól a na obhajobu titulu ve švýcarské lize může zapomenout. Má sice k dobru dvě utkání, ale na vedoucí Young Boys Bern ztrácí čtrnáct bodů.

Reklama