Hlavní obsah

Kouč Valverde v Římě slyšel zvonit hranu. Však prezident Barcelony už přemýšlí, koho přivede

Řím/Praha

„Cítím prázdnotu, nic víc. Vždyť to byl nejspíš můj poslední zápas v Lize mistrů, kterou jsme letos chtěli vyhrát,“ soukal ze sebe kapitán Barcelony Andrés Iniesta, když v úterní noci opouštěl římský Olympijský stadión. Katalánský fotbalový obr na něm padl. Stejně jako loni nepřekročil práh čtvrtfinále. Opět se mu stal osudným italský soupeř. Před rokem turínský Juventus, tentokrát AS Řím, tým považovaný mezi osmi posledními účastníky Champions League za outsidera všech outsiderů.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Zklamaný Lionel Messi odchází do šatny. V letošní sezóny s Barcelonou Ligu mistrů nevyhraje.

Článek
Fotogalerie

Sestřih zápasu AS Řím - Barcelona

„A to jsme si loni, kdy jsme skončili ve stejné fázi soutěže, přísahali, že se něco podobného už nesmí opakovat," nemohl uvěřit prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu, že jeho hvězdy v čele s Messim a Suárezem dostali znovu padáka a už třetím rokem po sobě si nezahrají ani semifinále.

Rána o to bolestivější, že největší konkurent Barcelony do ní ještě přisypává sůl. Dvakrát Real Madrid po sobě Ligu mistrů vyhrál, letos je na nejlepší cestě, aby vyřadil turínský Juventus a pokračoval za třetí obhajobou.

Tuhle blamáž trenér Ernesto Valverde těžko ustojí. A nic mu nebude platné, že suverénně vyhraje španělskou ligu a dost možná i Královský pohár. Natož že má smlouvu platnou ještě na jednu sezónu.

„Je jednoduché říct, že soupeř byl silný od první do poslední minuty a měl velmi dobrý den, zatímco pro nás šlo o den mimořádně špatný. Musíme přijít na to, proč tomu tak bylo a kde se staly chyby," uvědomoval si kouč Barcelony, že ho čekají strašně těžké dny. „Zůstali jsme v polovině cesty, žádná možnost nápravy už neexistuje," dost možná už v Římě slyšel, jak mu zvoní hrana.

Zvláště po výkonu, který jeho tým podal. Bezkrevném, studeném, bez nasazení, koncentrace, větší chuti. I z něho se zrodila první prohra Barcelony v letošním ročníku Ligy mistrů.

„To nebylo o náhodě nebo snad štěstí, ale o tom, co se na hřišti odehrávalo," glosoval vyřazení Barcelony její bývalý obránce Gabriel Milito.

"Jen by mě zajímalo, proč mužstvo nehrálo po celý zápas se stejnou intenzitou a nasazením jako v posledních minutách," kladl řečnickou otázku někdejší kapitán Katalánců Jose Ramon Alexanco.

„Je to moje chyba. Já určil sestavu, já stanovil taktiku, já mužstvo v tomto dvojzápase vedl," sypal si popel na hlavu Valverde a nepopíral, že kouč AS Řím Di Francesco ho svými tahy zaskočil.

Složením mužstva, rozestavením 3-4-1-2, taktikou. „Dostal nás přesně tam, kam chtěl. Soupeř na nás vytvářel tlak, s nímž jsme nebyli schopni se vyrovnat, takže jsme se vůbec nedostali k naší hře, důraz a agresivita domácích nám dělala problémy, i góly si Římané načasovali přesně," uznával Valverde, který se musel vžívat do podobných pocitů, jaké měl loni na Camp Nou kouč Paris SG Unai Emery.

Třígólový náskok nestačil

V osmifinále s Barcelonou vypadl, i když k odvetě přijel s luxusním čtyřgólovým náskokem. Teď skončila Barcelona, byť si to Říma přivezla tříbrankové aktivum.

„O to víc vyřazení bolí. Měli jsme luxusní náskok a před odvetou i dobrou formu, ale v jejím průběhu jsme vůbec nedokázali na vývoj zápasu reagovat, vytvořit si šance, prokázat náš postoj. Římané měli ve všem navrch. Je to největší rána, jakou jsem v Barceloně zažil," přiznal záložník Sergio Busquets.

„Teď po vyřazení musíme být hlavně jednotní. Hráči, trenéři, fanoušci. Čekají nás těžké dny, ale čekají nás i další těžké zápasy, v nichž bude naše mužstvo zase připraveno vítězit. Ať už s Valverdem, nebo jiným trenérem," nezastíral prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu, že už v Římě začal přemýšlet, jakého nového kouče na Camp Nou přivede.

Reklama

Související témata: