Hlavní obsah

Spílat krajanovi se nesmí, i když se rád odlišuje. Guardiola to udělal, a skončil na tribuně i v Lize mistrů

Sám si řekl o to, aby mu krajan Lahoz všechno vrátil. A s úroky k tomu. Trenérovi Guardiolovi nebylo ani trochu po chuti, že odvetné čtvrtfinále Ligy mistrů s Liverpoolem má soudcovat španělský rozhodčí Lahoz. Ten Mateu Lahoz, který jeho Manchester City loni v osmifinále podrazil. V utkání s Monakem neodpískal za stavu 1:1 evidentní penaltu za faul na Agüera, což ovlivnilo další vývoj zápasu a předznamenalo vyřazení Citizens. Tehdy mu Guardiola spílal, v úterní konfrontaci s Reds se do něho pustil o přestávce zase. Dokonce tak, že ho sudí vykázal na tribunu, odkud musel sledovat druhý poločas naplněný marností svých hráčů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Manažer Manchesteru City Pep Guardiola v poločase utkání Ligy mistrů s Liverpoolem měl co říct sudímu a druhou půli sledoval jen z tribuny.

Článek
Fotogalerie

„Neslyšel ode mě jediné špatné slovo, choval jsem se k němu slušně," bránil se španělský kouč podezření, že by svého krajana v černém urážel nebo mu snad nadával. „Byl jsem k němu zdvořilý a jen jsem mu řekl, že Saného gól byl regulérním gólem," připomínal moment tři minuty před vypršením první půle, kdy jeho tým mohl jít do vedení 2:0.

Rozhodčí ovšem odpískal ofsajd a branku neuznal, i když o postavení mimo hru nešlo. Míč putující k Sanému totiž hlavou vědomě přizvedl hostující Milner, a proto se nemohlo o ofsajd jednat.

„Je to zvláštní chlápek, který si rád libuje v tom, že se od jiných odlišuje. Všichni víme, co se stalo před rokem, když jsme tady hráli s Monakem. Za stavu 1:1 neodpískal neoddiskutovatelnou penaltu, takže namísto toho abychom vedli jsme vzápětí dostali druhý gól. A dnes zase... On prostě rozhoduje rád zcela opačně, než to vidí všichni kolem," zazlíval po utkání Guardiola svému krajanovi, že jeho týmu opět uškodil.

„Ono je jiné, jestliže po poločase vedete 1:0 nebo 2:0. On je rozdíl i v tom, jestliže v prvním zápase na Anfieldu je uznán první gól Salaha, který padl z ofsajdu, a nám je druhá trefa upřena, i když o ofsajd nešlo. Dopad takovýchto rozhodnutí je v soutěži, jakou je Liga mistrů, veliký," připomínal kouč Citizens i křivdu z prvního duelu, s níž se musel smířit.

Liverpoolu však k postupu gratuloval. „Má špičkový tým i špičkového trenéra. Doufám, že bude dál dobře reprezentovat anglický fotbal a dostane se až do finále," pravil uznale Guardiola, kterého kvůli jeho chování začala vyšetřovat disciplinární komise. Kouč je navíc podezřelý, že i na tribuně komunikoval s realizačním týmem na lavičce.

„Velká gratulace ale patří i mým hráčům, protože v prvním poločase hráli výjimečně dobře, vytvořili si šance, ale přes úžasných 45 minut zúročení nepřišlo. Dopadlo to stejně jako loni proti Monaku. Tím zmiňuji španělského rozhodčího, ale nijak nesnižuji zasloužený postup Liverpoolu," rozpovídal se španělský kouč vyřazeného Manchesteru City.

„V téhle soutěži nemusíte hrát dokonale po celých 180 minut, ale musíte hrát dobře, protože Liga mistrů je prostě výjimečná," připomínal Guardiola poučení, jež si jeho tým ze čtvrtfinále s Liverpoolem odnesl a které by měl po zisku mistrovského titulu zúročit v příštím ročníku Champions League.

Reklama