Hlavní obsah

Místo srdce máte v těle koš na odpadky, vyčetl Buffon sudímu verdikt, po němž se pakoval on a hned poté i Juventus

Madrid/Praha

Po barážovém zmaru italské squadry opouštěl scénu se slzami v očích. Z lítosti a hořkosti, že je konec a on si na vysněném posledním mistrovství světa nezachytá. Ve středeční noci odcházel Gianluigi Buffon ze Santiago Bernabéu navztekaný a rozzuřený. Z penalty, kterou anglický sudí ve čtvrté minutě nastavení nařídil, z červené, kterou mu ukázal, z vyřazení Juventusu, jemuž chybělo tak málo, aby ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů dokonal zázračný obrat. Nejvíc však z hořkého konce kariéry, jejíž završení si představoval úplně jinak.

Foto: Stringer, Reuters

Po strkanici v nastaveném čase a nařízené penaltě brankář Juventusu Gianluigi Buffon viděl červenou kartu.

Článek
Fotogalerie

Fotbal Real - Juventus

„Škoda že to skončilo takhle, ale život jde dál," krčil Buffon rameny v útrobách madridského fotbalového chrámu, když z něho opadly emoce a hněv, jenž jím lomcoval.

Verdikt anglického sudího Michaela Olivera ukazujícího ve čtvrté minutě nastavení na penaltu ho vytočil. Ronaldova slova doslova rozpálila.

„Nechápu, proč protestují," pronesl Cristiano přímo před ním, takže Buffon se neudržel. Smazali třígólové manko ze zpackaného domácího zápasu, nasměrovali odvetu do prodloužení a teď ji měl rozhodnout zákrok Benatia na Vázqueze.

„Pochybný incident," nevěřil Buffon, že sudí na penaltu ukáže.

„Lucase zezadu faulovali. Kdyby k tomu nedošlo, dal by gól. Penalta byla proto správná," měl hned jasno Ronaldo.

„Ano, faul to byl," potvrzoval Vázquez.

Co ti dva mohou vědět? pomyslel si Buffon po celou svou kariéru tolik toužící Ligu mistrů vyhrát. Mistrem světa se stal, titulů a trofejí posbíral nespočítaně, ve finále Champions League si třikrát zachytal.

Jen pocit triumfu mu zůstal odepřen.

A zůstane odepřen navždy, protože se přece zapřísahal, že pokud nevyhraje s Juventusem Champions League letos, s kariérou končí. Definitivně. Bez jakýchkoli kdyby a když...

Proto hněv a zloba, která v něm vzkypěla, že se má loučit takhle. Že konec přichází s penaltou ve čtvrté minutě nastavení, kterou anglický sudí nařídil.

„Nemáte v těle srdce, ale koš na odpadky. A nemáte ani charakter, abyste chodil po hřišti na takovémto stadiónu. Měl byste sedět na tribuně s manželkou a dětmi, popíjet Sprite a pojídat lupínky," vypálil na Michaela Olivera a ten tasil červenou. Vůbec první, kterou Buffon během kariéry dostal. A to jen v Lize mistrů odchytal 117 zápasů!

„Musel jsem mu to ale říct, aby pochopil míru katastrofy, kterou svým kontroverzním rozhodnutím po pochybném incidentu vytvořil. Ba přímo super kontroverzním vyneseném navíc člověkem, který by neměl rozhodovat takovéto zápasy, protože mu schází cit a není to osobnost," nebyl k umlčení Buffon.

„Před odvetou všichni tvrdili, že máme jen 0.000001% šanci, abychom postoupili. Nikdy v životě se ale nesmíte vzdávat ani té sebemenší šance, která se vám nabídne. Zvláště, když máte kolem sebe tak úžasné hráče schopné všeho. Zbývá mi jen hrdost, že jsem byl mezi nimi. Že jsem součástí tohoto mužstva a této skupiny lidí," svěřoval se Buffon, když vyšel ze šatny a promlouval o svém konci.

To už z doslechu věděl, že ani Ronaldovi nebylo před exekucí penalty dvakrát lehce.

„Moje srdeční frekvence se zvýšila, ale uklidnil jsem se, protože jsem věděl, že nastala rozhodující chvíle," vykládal spasitel Realu poté, co z pokutového kopu překonal Buffonova náhradníka Wojciecha Szczesného a nasměroval svůj tým do semifinále.

Juventusu zůstalo odepřeno.

„Dali jsme do zápasu všechno, co jsme do něho dát museli a jeden člověk naše úsilí zmařil. Real má skvělý tým a doufám, že vyhraje celou Ligu mistrů, ale dnes jsme si zasloužili hrát s ním o třicet minut déle. Udělali jsme nemožné, postupovali jsme za svým snem krok za krokem, a je proto škoda konce, který jsme zažili a z něhož v nás zůstala hořkost," loučil se Buffon se Santiago Bernabéu.

Už nikoli naplněn vztekem a zuřivostí, s níž opouštěl trávník, ale s lítostí, protože konec kariéry na evropské pohárové scéně pro něho byl stejně smutný jako konec v reprezentaci.

Reklama