Hlavní obsah

Hotovo, cesta ke stovkám miliónů je volná! Český mistr má jistou účast v Champions League

Praha
Aktualizováno

Hráčům a funkcionářům Plzně a Slavie, tedy klubů, které se perou o český fotbalový titul se v neděli večer rozbušilo srdce. Český fotbal má po pěti letech jistou účast v hlavní fázi Ligy mistrů. Liverpool v anglické lize vybojoval konečné čtvrté místo zaručující postup do příštího ročníku LM a start v něm má jistý i druhý finalista aktuální sezóny Champions League Real Madrid. To znamená, že místo rezervované v základních skupinách pro šampióna LM připadne českému mistrovi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva Aleš Čermák z Plzně a Josef Hušbauer ze Slavie. Kdo získá mistrovský titul?

Článek

V koeficientu UEFA pro nasazování do poháru patří Česku pro příští sezónu jedenáctá příčka. Češi se tak nevešli mezi deset zemí s přímou účastí, ale vzhledem k tomu, že Ligu mistrů vyhraje tým, který má jistý start z domácí soutěže, připadlo toto místo právě českému mistrovi.

K tomu má nejblíže Plzeň, která má dvě kola před koncem v čele tabulky náskok sedmi bodů na Slavii. Ta má ale k dobru pondělní dohrávku na Dukle.

Postup do Ligy mistrů znamená i velký finanční přínos. UEFA totiž od nové sezóny ještě navýší odměny a za účast ve skupině má nově místo 12,7 miliónů zaplatit 15 miliónů eur (asi 382 milionů korun).

Který z českých týmů vyhraje fotbalovou HET ligu a bude mít jistou účast v základní skupině Ligy mistrů?
Plzeň
81,9 %
Slavia
18,1 %
Celkem hlasovalo 9104 čtenářů.

Reklama

Související témata: