Hlavní obsah

Barbosa se stal po finále navždy brazilským vyvrhelem, Kariuse liverpoolští spoluhráči hájí

Kyjev/Praha

Přes tvář si přetahoval dres, spínal ruce k fanouškům Reds a prosil o odpuštění. Po tvářích mu přitom stékaly slzy a byl úplně na dně. Zničený, zlomený, před celým fotbalovým světem ponížený. Kyjevské finále Ligy mistrů německého gólmana v liverpoolských službách Lorise Kariuse nejspíš navždy odepsalo. On to byl, kdo ho dvěma neskutečnými kiksy svému týmu prohrál. Na něho především padá vina, že Reds na Ukrajině v konfrontaci s madridským Realem padli.

Sestřih finále Ligy mistrů.Video: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Liverpoolu sledují finále Ligy mistrů doma na Anfield Road.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příznivci Realu Madrid slaví na svém stadiónu.

Nepochopitelný úlet. Nevysvětlitelný podraz, který Karius na Liverpoolu spáchal.

Při prvním gólu, který nesmyslně Benzemovi i Zidanovu Realu daroval, zrovna jako při třetím, kdy Velšan Bale pálil z neskutečné dálky doprostřed brány a jemu vypadl míč z rukou.

„Takové chyby by se ve finále Ligy mistrů neměly stát," nevěřícně zírala na Kariusovy minely legenda ostrovního fotbalu Frank Lampard. „Co ve finále Ligy mistrů, ani v nedělní lize," opravoval se, když mu pustili Kariusovy kiksy znovu.

„Nemohu uvěřit tomu, co vidím," nechápal, co brankář Reds vyvedl. „Jako člověk s ním mohu cítit, protože to pro něho musí být strašný okamžik. Ale jedno vím - tohle sebou ponese po celý život."

Střih.

Barevná obrazovka se mění na černobílou a po ní plují závěry z padesátého roku. Brazilský gólman Barbosa dostává na Maracaná jedenáct minut před koncem posledního zápasu finálové skupiny mistrovství světa gól, který rozhoduje o tom, že domácí selecao zlatou Niké nezískají.

Hloupý. Školácký. Po kiksu, kdy střelu Uruguayce Ghiggia z ostrého úhlu chytit měl a musel, protože balón mu letěl kolem ruky.

Barbosa však na něj nedosáhl a pro dvě stě tisíc diváků na Maracaná se stal v tu ránu tím největším vyvrhelem.

Pro celou Brazílii také. Až do smrti tenhle cejch nesl.

Karius ho během další kariéry ponese také.

„Ale my ho z ničeho neviníme. Společně vyhráváme, společně prohráváme. V takovém zápase, jako je finále Ligy mistrů, se může stát cokoli," bral svého gólmana v ochranu liverpoolský obránce Virgil Van Dijk.

"Chyby to byly jasné, první se podepsala pod druhou. Ví to on, ví to všichni. Mohu ho jen litovat, že mu něco takového stalo zrovna v takovém zápase, protože jinak je to báječný kluk," přidával se i trenér Klopp.

„Nevím, co se stalo. Teď je mi jen obrovsky líto spoluhráčů, jimž jsem prohrál finále," nezmohl se na vysvětlení čtyřiadvacetiletý gólman, kterého si trenér Klopp přivedl z Mohuče a na Anfield Road z něho udělal letos na jaře brankářskou jedničku.

Spletl se v něm, teď už to ví.

Spletl se v něm i Bruce Grobbelaar, liverpoolská legenda.

„Stál čtyři milióny liber a příštích letech z něho bude nejlepší brankář Premier League," prohlásil v předvečer kyjevského finále zimbabwský gólman, který stál mezi tyčemi Reds v jejich nejslavnější éře dlouhých třináct let.

„Teď bude potřebovat od spoluhráčů opravdu velkou podporu, aby zlou kyjevskou noc unesl," věštil Lampard, jak těžké dny, týdny a měsíce Kariuse čekají.

Hůř než na Moacir Barbos Nascimento na tom ale nebude.

„V Brazílii je nejvyšší trest 30 let. Já už ale trpím 49 roků za zločin, který jsem nespáchal," postěžoval si pár měsíců před smrtí Barbosa, jenž se stal pro svou zemi navždy tím největším vyvrhelem.

Reklama