Hlavní obsah

Jarolím: Asi jsem vyčerpal všechny možnosti ke zlepšení

Praha
Aktualizováno

Dostal se do situace, z níž neviděl východisko. Národní tým inkasoval v Rusku debakl 1:5 a trenér Karel Jarolím se cestou z Rostova na Donu dohodl s vedením fotbalové asociace na ukončení spolupráce. „Po zápase jsem věděl, že je definitivní konec,“ líčí kouč v oficiálním rozhovoru pro média, který vznikl během úterý po návratu domů.

Foto: Jan Tauber, Sport.cz

Karel Jarolím na tréninku národního týmu

Článek

Kdy ve vás dozrálo rozhodnutí ukončit angažmá u národního týmu?

Definitivně po zápase v Rusku. Když jsme v průběhu druhého poločasu naši hru srovnali, dostali se do nebezpečných situací a zkorigovali výsledek, říkal jsem si, že se s výsledkem dá ještě něco udělat. Jenže pak jsme dvakrát inkasovali...

Jak k vaší dohodě s vedením došlo? Ví se, že jste jednali na letišti i v letadle cestou zpět.

Zápas v Rusku byl ovlivněn nepříznivým výsledkem z Uherského Hradiště, kde jsme s Ukrajinou inkasovali vítězný gól v nastavení. Určitě na nás zanechal ránu. V letadle jsme se sešli s vedením a usoudil jsem, že mužstvo potřebuje nový impulz. Během příštího srazu ho čekají dva zápasy Ligy národů. Asi jsem vyčerpal všechny možnosti ke zlepšení. Takže vše na základě výsledku v Rusku.

Malík chce najít nového trenéra v řádu dnů
Předseda FAČR Martin Malík si uvědomuje, že nového reprezentačního trenéra po Karlu Jarolímovi je potřeba najít v řádu dnů. Vedení FAČR podle něj pracuje se seznamem několika adeptů, který není příliš dlouhý. "Naše kroky musí být velmi rychlé. Domnívám se, že nemáme víc času než v řádu dní. Potřebujeme náhradu nalézt a na jménu se shodnout velmi rychle, protože už v říjnu nás čeká další reprezentační sraz a pokračování Ligy národů. A tam samozřejmě musí být věc vyřešená," řekl Malík pro web FAČR. Hlavním adeptem na uvolněný post je bývalý kouč Slavie Jaroslav Šilhavý, spekuluje se také o trenérovi jednadvacítky Vítězslavu Lavičkovi či někdejším plzeňském kouči Karlu Krejčím.

Jak budete na dvouleté působení u reprezentace vzpomínat?

Měl jsem dřív angažmá, na která vzpomínám hodně rád. Reprezentace z hlediska sportovních výsledků nejšťastnější nebude. Ale nesmírně si vážím šance, že jsem mohl trénovat nároďák. Ohromná zkušenost, poznal jsem, že jde o úplně jinou práci než v klubu. Jenom mě mrzí, že jsme neměli lepší výsledky.

Je něco, co byste poradil svému nástupci, i když zatím nevíme, kdo jím bude...?

Netroufnu si nikomu radit. Nikdy jsem to nedělal a nebudu ani teď. Popřeju mu hodně štěstí, protože k dobrým výsledkům ho potřebujete.

Vy sám si chcete dát spíš pauzu, nebo už koukáte do budoucna?

Dělal jsem u reprezentace, takže každodenní intenzita trenérské práce nebyla taková. Asi bych tedy neměl problém, kdyby nějaká nabídka přišla. Ale všechno je tak čerstvé, že o tom nechci přemýšlet. Každopádně si člověk musí urovnat myšlenky a uvidíme, co čas přinese.

Reklama

Související témata: