Hlavní obsah

Dohoda je blízko! Reprezentaci bude léčit Šilhavý

Praha
Aktualizováno

Jmen padá více, favorit je však od začátku akce Vyberte nového trenéra pro národní tým jasný. Vedení Fotbalové asociace ČR jednalo o pozici kouče fotbalové reprezentace s Jaroslavem Šilhavým. Podle předsedy Martina Malíka je první volbou. „Začali jsme prioritně jednat s panem Jaroslavem Šilhavým o jeho případné pozici trenéra národního týmu," potvrdil Malík pro server iDnes. Podle zákulisních informací již k dohodě došlo a Šilhavý by mohl být do funkce uveden v nejbližších dnech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý

Článek

Jeho předchůdce Karel Jarolím skončil své dvouleté angažmá u reprezentace na palubě letadla při návratu z Ruska po debaklu 1:5. Cesta na lavičku národního týmu je tak volná. Právě Jaroslav Šilhavý vychází z diskuse fotbalových expertů jako největší favorit, který by měl začít urychleně léčit zvadlý národní tým.

A co je nejpodstatnější, stejný názor teď deklaruje také strahovské vedení.

„Začali jsme prioritně jednat s panem Jaroslavem Šilhavým o jeho případné pozici trenéra národního týmu. Tato jednání jsou pro nás v tuto chvíli z našeho seznamu prioritou číslo jedna. Doufáme, že příští týden bychom mohli mít v tomto směru jasno," avizuje předseda asociace Martin Malík.

"Probírali jsme konkrétní věci. Dohodnuti zatím nejsme, nic uzavřeného není. Uvidíme," řekl Šilhavý pro ČTK.

Těší ho, že je kandidátem číslo jedna. "Vždyť jde o post trenéra národního týmu. Nezáleží, jestli je tým v danou chvíli úspěšný, nebo ne. Je to prostě veliká prestiž, nejvíc, kam v trenérské roli můžete dosáhnout. Čest a velká pocta, zároveň i veliký závazek," líčí zkušený kouč, který věří v dohodu.

Času je málo, ligový rekordman se nabízí

Malíkovi je jasné, že teď se hraje i o čas. "Naše kroky musí být velmi rychlé. Domnívám se, že nemáme víc času než v řádu dní. Potřebujeme náhradu nalézt a na jménu se shodnout velmi rychle, protože už v říjnu nás čeká další reprezentační sraz a pokračování Ligy národů. A tam samozřejmě musí být věc vyřešená," předeslal hned na startu výběrového řízení.

Hlavním adeptem na uvolněný post je od počátku bývalý kouč Slavie. Šilhavý má proti případným konkurentům řadu předností.

Od začátku roku, kdy skončil v Edenu, je bez angažmá. Asociace tak nebude muset řešit žádné vyvázání ze stávající smlouvy. Šestapadesátiletý Šilhavý je rekordmanem v počtu ligových startů, v dresech Plzně, Chebu, Slavie, Drnovic a Žižkova odehrál 465 zápasů. Hráčskou kariéru uzavřel v roce 1999 a dal se na trenérskou dráhu.

V letech 2001 až 2009 byl asistentem Karla Brücknera a Petra Rady u národního týmu v době jeho největší slávy. Jako hlavní trenér vedl Kladno, Plzeň, České Budějovice, Liberec, se kterým v roce 2012 získal titul, Jablonec, Duklu a naposledy Slavii, s níž vyhrál ligu v roce 2017.

Na Strahově zvažují také variantu, že by realizační tým zastřešila výrazná hráčská osobnost. Mohl by jí být Karel Poborský, aktuálně patron mládežnických akademií.

Kdo podle vás bude koučem české reprezentace po Karlu Jarolímovi?
Karel Krejčí
1,6 %
Jaroslav Šilhavý
43,5 %
Josef Csaplár
29,4 %
Vítězslav Lavička
2,9 %
Karel Poborský
14,4 %
Někdo jiný
8,2 %
Celkem hlasovalo 21338 čtenářů.

Reklama

Související témata: