Hlavní obsah

Češi měli léta jasnou jedničku, teď o ní bojují dva brankáři. Po éře Čechína je to nezvyk, říká Vaclík

Roky kryl záda Petru Čechovi, trpělivě čekal na šanci. Když přišla, Tomáš Vaclík ji využil. Pro nadcházející kvalifikaci o ME 2020 však pozici jedničky jistou nemá. Trenéři budou volit mezi ním a Jiřím Pavlenkou, který ve čtvrteční přípravě v Polsku udržel čisté konto. Jak „odpoví" Vaclík v pondělním důležitém střetu se Slováky, v němž bude fotbalová reprezentace hájit setrvání ve druhé Lize národů?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík děkuje fanouškům po výhře na Slovensku.

Článek

„Jestli zápas se Slováky rozhodne o jedničce? Těžko říct. Možná může, pokud ho úplně zvorám. Ale nemyslím, že volba bude viset na tom, že Pavlas odchytal skvěle Polsko a teď se ukáže, jak si povedu se Slováky. Do začátku kvalifikace bude ještě spousta utkání na klubové úrovni," říká Vaclík.

Ze všech řad mají Češi nejvyšší konkurenci i kvalitu právě mezi tyčemi. K Vaclíkovi a Pavlenkovi patří do party Tomáš Koubek, jenž působí ve francouzském Rennes. Neobvyklý stav po dlouhém období, kdy měl národní tým jasnou jedničku.

„Po éře Čechína je to trochu nezvyk. Situace se vyvinula tak, že jsme tři gólmani na podobné úrovni. Ale pro mužstvo jenom dobře. Když se někomu něco stane, kluci vědí, že jsou tam další dva, na které se můžou spolehnout. Pokud trenér vybere kohokoli z nás, nesáhne vedle," tvrdí Vaclík, který si po letním přestupu do Sevilly vybojoval bleskově roli prvního gólmana.

Jeho hlavní konkurent Pavlenka má zase silnou pozici v bundesligových Brémách. Kvality potvrdil ve čtvrtek v Gdaňsku, v závěrečné půlhodině kryl spoustu těžkých střel, gól nedal ani šutér Bayernu Robert Lewandowski.

„Kdo bude stát na jaře, na startu kvalifikace v bráně? Tuhle otázku neřeším, ještě je dlouhá cesta. Když do ní půjdu já, budu se snažit podat maximální výkon. Když v ní nebudu, budu kluky podporovat, aby se jim dařilo," podotýká Pavlenka.

Kouč Jaroslav Šilhavý od svého příchodu rovnoměrně točí Vaclíka s Pavlenkou. Koubek měl smůlu, neboť v té době ztratil pozici jedničky v Rennes, kterou si posléze vzal zpátky. „S Tomášem máme super vztah. Není příjemné, když v klubu nechytáte. Jsem za něj rád, že je zpátky," těší Vaclíka, podle kterého se Šilhavý a trenér brankářů Milan Veselý budou rozhodovat nejen podle zápasů.

„Během dvou měsíců nás viděli ve spoustě tréninků, uvidí nás ve stejném počtu utkání. Můžou tušit, jaký kdo má vliv na tým, ale nejen na trávníku. Mám na mysli komunikaci a tak. Aspektů je hodně," dodává Vaclík.

Reklama

Související témata: