Hlavní obsah

Hapal si zazpívá obě hymny, pak chce Čechy porazit. Nikoli však proto, že dostal ve Spartě padáka

Praha

Na samém začátku podzimu ho pražská Sparta de facto vypakovala z českého fotbalu, po třech měsících se Pavel Hapal do Čech vrátil. Už ovšem nikoli jako klubový trenér, ale jako kouč slovenské reprezentace, kterou povede v pražském Edenu v závěrečném duelu Ligy národů. Samozřejmě s cílem vyhrát a zajistit slovenskému fotbalu setrvání ve druhé divizi. Na úkor Čechů, pochopitelně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér slovenské reprezentace Pavel Hapal (vlevo) a jeho osvědčený asistent Oto Brunegraf.

Článek
Fotogalerie

Musíte se cítit krajně rozpolcený. Český trenér na lavičce Slováků, který je před zápasem s Čechy v situaci, že je musí porazit...

Nemám rád slova, že musíme vyhrát. My vyhrát chceme, v čemž je rozdíl.

I pro vás, na něhož čeká tak specifické střetnutí?

Nepopírám, že specifické je, protože jsem doma, a přitom vedu slovenskou reprezentaci. Jsem ale profesionál a udělám vše proto, aby byla úspěšná.

Jistou výhodu přitom máte. Českou reprezentaci znáte lépe, než kterýkoli jiný zahraniční trenér...

Ale to je přece při dnešních technice a možnostech úsměvné. Podobné informace, jaké mám já, si pořídí kdokoli. Já o Češích, Jarda Šilhavý o nás.

Šilhavý i vy jste se ujali národních celků v momentě, kdy se zmítaly v krizi a mizérii. Co se vám povedlo během krátké doby změnit?

Pod Šilhavým měly všechny dosud odehrané zápasy české reprezentace vzestupnou tendenci, takže jeho příchod měl určitě vliv na progres, který národní tým zažívá. Změnil i lídry mužstva, nutí hráče k větší agresivitě, což všechno bylo ku prospěchu. Já jsem u slovenské reprezentace velice krátce, ale cítím z ní rovněž velice silnou  atmosféru. Náš první zápas s Ukrajinou to ostatně potvrdil.

Teď vás čeká druhý, který má příchuť derby, což není v reprezentačních službách zase až tak běžné.

Ale já už takový zažil, když jsem trénoval slovenskou jednadvacítku a hráli jsme proti Čechům. I proto se na pondělní střetnutí těším. Začnu asi tím, že si zazpívám obě hymny a pak si budu přát, aby bylo vyprodáno, obě mužstva si to rozdala a lidé se bavili. A abychom na konci byli šťastnější my.

To proto, abyste se Čechům pomstil za předčasný vyhazov ze Sparty, který se vám určitě skousával těžce?

Ale to ne, takhle neuvažuji. Nepopírám, že jsem byl po odvolání hodně zklamaný, ale šlo o rozhodnutí sparťanského vedení. Navíc jsem vzápětí dostal nabídku slovenského svazu, kterou jsem vůbec nečekal. Je pro mě vyznamenáním vést slovenskou reprezentaci, protože na Slovensku působím jako trenér s přestávkami už přes deset let.

Jak dopadne zápas české fotbalové reprezentace se Slováky?
Vyhrají Češi
53,8 %
Zápas skončí remízou
20 %
Vyhrají Slováci
26,2 %
Celkem hlasovalo 9479 čtenářů.

Reklama

Související témata: